fbpixel

Search icon
Search
Μια αληθινή ιστορία που διηγείται το θαύμα του ερχομού ενός παιδιού
MAGAZINE

Μια αληθινή ιστορία που διηγείται το θαύμα του ερχομού ενός παιδιού

Μοιράζεται μαζί μας η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας και διευθύντρια του Embryolab Academy


Μια αληθινή ιστορία Ελπίδας μοιράζεται μαζί μας η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας και διευθύντρια του Embryolab Academy, από αυτές που μας γεμίζουν αισιοδοξία και ευγνωμοσύνη για την επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που εξελίσσεται για να προσφέρει στη γυναίκα και το ζευγάρι το ταξίδι στη γονιμότητα και τον προορισμό που ονειρεύονται.

Γνώρισα τον Κώστα και την Άννα το 2016. Τότε, ήταν δύο πονεμένοι άνθρωποι, που είχαν πρόσφατα βιώσει την τρίτη παλίνδρομη κύηση. Οι ίδιοι δεν περίμεναν ποτέ ότι η επιθυμία τους να ξεκινήσουν την οικογένειά τους θα τους οδηγούσε σε τέτοια μονοπάτια. «Δεν είχαμε ποτέ κάποιο θέμα υγείας.

«Είμαστε νέοι, δε φανταστήκαμε ότι θα ήταν τόσο δύσκολο να αποκτήσουμε ένα παιδί», μου είχε πει ο Κώστας. Έζησαν τρεις φορές τη χαρά της εγκυμοσύνης και τρεις φορές τη λύπη και την απόγνωση της αποβολής. Η πρώτη και η δεύτερη αποβολή θεωρήθηκαν «ατυχία», ένα «τυχαίο» γεγονός. Με δισταγμό αποφάσισαν να προσπαθήσουν για τρίτη φορά. Τα νέα της τρίτης εγκυμοσύνης η Άννα τα υποδέχτηκε με συγκρατημένη χαρά: «Φοβόμουν και αγωνιούσα παρά χαιρόμουν», ανέφερε. Οι πρώτες εβδομάδες της κύησης κυλούσαν καλά, αλλά στον τρίτο υπέρηχο η πορεία του εμβρύου και πάλι δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Η εγκυμοσύνη παλινδρόμησε και η Άννα χρειάστηκε να κάνει την τρίτη της απόξεση. Τους πήρε χρόνο να συνέλθουν και να αναζητήσουν βοήθεια. Όταν ήρθαν στο Embryolab, είχαν στα χέρια τους πολλές εξετάσεις που είχαν κάνει στο πλαίσιο της διερεύνησης για τις καθ’ έξιν αποβολές. Μία από τις εξετάσεις ήταν ο καρυότυπος του Κώστα, ο οποίος έδειχνε χρωμοσωμική επιβάρυνση. Τότε, γνώριζαν μόνο ότι αυτό ήταν η αιτία των αποβολών. Το 1989, για πρώτη φορά, γεννήθηκε παιδί με τη μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης. Το τεράστιο αυτό επιστημονικό επίτευγμα άνοιξε τον δρόμο του γενετικού ελέγχου των εμβρύων πριν από τη μεταφορά τους στη μήτρα της μητέρας.

Σήμερα, η μέθοδος αυτή έχει εξελιχθεί περισσότερο, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας αποτελέσματος όσο και σε ποσοστά επιτυχίας. Χάρη σ’ αυτήν την «ανήσυχη» επιστήμη, ο Κώστας και η Άννα έμαθαν εκείνη τη μέρα ότι μπορούσαν ν’ αποκτήσουν ένα υγιές παιδί. Έτσι, λοιπόν, προχώρησαν στη θεραπεία και, τελικά, τα κατάφεραν! Η Άννα και ο Κώστας ονόμασαν την κόρη τους «Ελπίδα». 

shutterstock-557866771.jpg
Η Ελπίδα είναι ένα από τα εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν χάρη στην επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με τη μέθοδο της Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης.

Προεμφυτεύτικη Γενετική Διάγνωση 

Η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGT) αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα να κληροδοτήσουν κάποια γενετική ασθένεια στα παιδιά τους. Το Embryolab είναι μία από τις πρώτες μονάδες στην Ελλάδα, που, από το 2007, εφαρμόζει την προεμφυτευτική διάγνωση με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχημένων εγκυμοσυνών, ενώ μέρος των αποτελεσμάτων μας έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.Η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: α. PGT: έλεγχος ασθενειών που οφείλονται σε κάποια μετάλλαξη γονιδίου (π.χ. μεσογειακή αναιμία) β. PGS: έλεγχος που σχετίζεται με χρωμοσωμικές επιβαρύνσεις.

Γενετική Συμβουλευτική 

Η Γενετική Συμβουλευτική είναι μια σύγχρονη επιστήμη και με τη βοήθεια εργαλείων γενετικής ανάλυσης βοηθά να γεννηθούν παιδιά χωρίς γενετικές ασθένειες. Είναι δυνατόν να προσδιορίσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια την πιθανότητα να γεννηθεί ένα υγιές παιδί, αξιοποιώντας τη διαδικασία της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης. Στο Embryolab, η ειδική σύμβουλος Γενετικής, Γλυκερία Σαμολαδά, διαπιστευμένη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατρικής Γενετικής (EBMG), υποστηρίζει τις καλύτερες επιλογές για το ασφαλέστερο αποτέλεσμα.

0q9a2650.jpg

Info: Η Αλεξία Χατζηπαρασίδου Msc. είναι σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας μ’ εμπειρία σε περισσότερους από 45.000 κύκλους στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στην εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων κρυοσυντήρησης ωαρίων και εμβρύων και θεραπείας της ανδρικής υπογονιμότητας και αζωοσπερμίας. Το 2004, ίδρυσε το Embryolab, την πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, στη Θεσσαλονίκη. Το 2013 έγινε συνιδρύτρια στο Embryolab Academy και οργάνωσε μια σειρά διεθνών workshops, ενώ το 2020 απέκτησε τη διεθνή πιστοποίηση PMI-Επαγγελματία Διαχείρισης Ρίσκων (PMI-RMP: PMI Risk Management Professional).

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021