fbpixel

Search icon
Search
Métiers d’Art: O οίκος Chanel και η Virginie Viard γράφουν ιστορία
TRENDS & CATWALKS

Métiers d’Art: O οίκος Chanel και η Virginie Viard γράφουν ιστορία

Πρόκειται για το πρώτο show ευρωπαϊκού ή αμερικανικού οίκου στην υποσαχάρια Αφρική


Πριν από λίγες μέρες ο οίκος Dior μας «ταξίδεψε» στη Αίγυπτο για να παρουσιάσει την αντρική του συλλογή. Σήμερα, το γαλλικό fashion house Chanel και η καλλιτεχνική του διευθύντρια μας «προσγείωσαν» στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Ντακάρ, πρωτεύουσα της Σενεγάλης για να παρουσιάσουν τη Chanel Métiers d'Art, την collection που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, εκτός από τα επίσημα ημερολόγια της πασαρέλας. Το Παρίσι, η Σαγκάη, το Τόκιο, η Νέα Υόρκη και το Μόντε Κάρλο ήταν μερικές από τις επιλεγμένες πόλεις στις οποίες έχουν παρουσιαστεί προηγούμενα show του Métiers d'art, φτάνοντας φέτος το 2022 και για πρώτη φορά στην Αφρική. Με τη συγκεκριμένη επιλογή της τοποθεσίας, ο οίκος έγραψε ιστορία, καθώς πρόκειται για το πρώτο από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά brands που προτίμησε την υποσαχάρια Αφρική. Επιλεγμένη για τη μεγάλη πολιτιστική και καλλιτεχνική της ενέργεια, η Σενεγάλη συνεχίζει να αποτελεί εξαιρετικό σημείο αναφοράς για τη μόδα, χάρη στη Fashion Week της Ντακάρ. Σ΄αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλά fashion houses, τα οποία έχουν στρέψει την προσοχή τους στη συγκεκριμένη περιοχή.

befunky-collage-2022-12-08t162539581.jpg

Το show της Chanel πραγματοποιήθηκε στο πρώην Palais de Justice της πρωτεύουσας της Σενεγάλης. Το φετινό Métiers d'Art έμοιαζε με μια καλά μελετημένη εξερεύνηση των πολιτιστικών συγγενειών. Το lion print που επανεμφανίστηκε σε κοσμήματα και τσάντες ήταν μια διπλή αναφορά στο έμβλημα της Σενεγάλης και στο σήμα της Coco Chanel. Η Viard κοίταξε επίσης πέρα από τη συγκεκριμένη χώρα, ενώ ορισμένα από τα υλικά και τα μοτίβα με χάντρες είχαν τις ρίζες τους σε υλικά από την Αφρική. Το ευρύτερο πλαίσιο ήταν επηρεασμένο από τη δεκαετία του 1970: περιστασιακό, ανεπιτήδευτο και ελεύθερο. 

Το tweed, σήμα-κατατεθέν του οίκου, μετατράπηκε για ακόμα μια φορά σε πρωταγωνιστή αλλά αναδείχθηκε με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Έντονες αποχρώσεις, όπως πορτοκαλί, πράσινο και κόκκινο, αλλά και δυναμικά μοτίβα, ανάμεσα τους τα animal prints, επαναπροσδιόρισαν ξανά το εμβληματικό ύφασμα. Τα print on print σύνολα απογείωσαν τη συλλογή, παρουσιάζοντας έναν δυναμισμό, που η Virginie Viard δεν μας είχε δείξει μέχρι τώρα. Η νέα αυτή collection είχε πολύ έντονο το αφρικανικό στοιχείο και τις παραδόσεις της, συνδυασμένα πάντοτε με την γαλλική φινέτσα και τις πολύτιμες αξίες τις Madame Coco. Τα αξεσουάρ και τα κοσμήματα «έπαιξαν» σημαντικό ρόλο στα σύνολα που εμφανίστηκαν στην πασαρέλα. Layering, έντονα χρώματα και oversized γραμμές είναι μερικές από τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στον jewellery world.

befunky-collage-2022-12-08t162709611.jpg

Ανάμεσα στους καλεσμένους που έδωσαν το παρών, βρέθηκε και η πρώτη κυρία της Σενεγάλης, Madame Marième Sall, αλλά και τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης -τρεις από αυτούς ήταν γυναίκες. Η Chanel και η καλλιτεχνική της διευθύντρια απέδειξαν με αυτό το show πως η μόδα είναι μια πρέσβειρα ικανή να μεσολαβεί και να ενώνει με ευλάβεια και αξιοπρέπεια, διατηρώντας την πίστη στην ουσία της, αλλά «υφαίνοντας» συναισθηματικές σχέσεις με τις πιο διαφορετικές ομορφιές.

Παρακολουθήστε το video παρακάτω

Δείτε περισσότερα looks στη gallery!