fbpixel

Search icon
Search
Gabrielle Coco Chanel: Η νέα έκθεση της διαχρονικά κομψής couturière φτάνει στο Λονδίνο
ARTS & CULTURE

Gabrielle Coco Chanel: Η νέα έκθεση της διαχρονικά κομψής couturière φτάνει στο Λονδίνο

Το V&A Museum θα ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2023 σε ένα αναδρομικό exhibition αφιερωμένο στο έργο της


«Ένα κορίτσι πρέπει να είναι δύο πράγματα: σικάτο και fabulous», ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες της ιέρειας της μόδας του 20ου αιώνα, Gabrielle Coco Chanel. Η επανάσταση και ο δυναμισμός ήταν στο dna της και κατάφερε να ταράξει τα νερά της γυναικείας μόδας από την αρχή της εμφάνισής της.  Sτο ταξίδι της κομψότητας, απλότητα και πολυτέλεια μεταμορφώθηκαν στους δύο κεντρικούς της συμμάχους της.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το V&A Museum, σημαντικό ορόσημο της μόδας στην καρδιά του Λονδίνου, θα αποκαλύψει το σπάνιο αρχείο του, τιμώντας μέσα από μια αναδρομική έκθεση την σπουδαία συμβολή της διαχρονικά κομψής couturière στη fashion σκηνή για παραπάνω από έξι δεκαετίες. Για όσους αγαπούν την "Coco", αλλά και για αυτούς που ενδιαφέρονται να ερευνούν την ιστορία της μόδας, η έκθεση θα χαρίσει έναν συλλεκτικό «θησαυρό» γνήσιων πληροφοριών και εικόνων.

Έξι δεκαετίες αποτυπώνονται σε μια σπάνια στιγμή

coco-a.png
Photo: André Kertész./ courtesy of the National Gallery of Victoria

Από την πρώτη μπουτίκ της το 1910 μέχρι την τελευταία της κολεξιόν το  το 1971, το "Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto" θα αποκαλυφθεί με έναν πρωτοπόρο τρόπο και θα περιλαμβάνει εκατόν ογδόντα looks, με κομμάτια που δεν έχουμε δει από την ιδιωτική συλλογή του Μουσείου. Θα παρουσιαστούν αξεσουάρ, κοσμήματα, καλλυντικά και αρώματα προκειμένου να φωτιστεί πολύπλευρα το συνολικό όραμα της μεγάλης κυρίας της Μόδας, που εξακολουθεί να επηρεάζει τον χώρο ακόμα και σήμερα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει οχτώ θεματικές που έχουν ως στόχο να φωτίσουν τον καινοτόμο τρόπο για την εποχή της με τον οποίο προσέγγισε το ύφασμα, τη σιλουέτα και την ίδια την κατασκευή των ενδυμάτων, δομώντας μια νέα εποχή θηλυκής κομψότητας, βασισμένη στην ελευθερία και όχι την παράδοση.

Chanel 2.55

chanel-255-coco-chanel.jpg
πηγή: vintagefashionguide.com

Από την έκθεση δεν θα λείπει ο πρωταγωνιστής της αισθητικής της. Έγινε η πρώτη mainstream τσάντα ώμου που ακόμη και σήμερα κυριαρχεί ως το πιο luxurious αξεσουάρ. Βασικό της χαρακτηριστικό ήταν ότι συνδύαζε την πρακτικότητα με την σικάτη εικόνα μιας γυναίκας. Γεμάτη με πρακτικές λεπτομέρειες, με μια τσέπη σχεδιασμένη για αποθήκευση μετρητών έως μια μεσαία θήκη. Είχε το τέλειο μέγεθος για κραγιόν! Ένα διακριτικό φερμουάρ με εσωτερική επένδυση με επένδυση για να κρύβει ερωτικά γράμματα. Ακόμη και το λουράκι της αλυσίδας εμπνεύστηκε από τα μικροσκοπικά βάρη που χρησιμοποίησε η Chanel για να δώσει στα μπουκλέ της ένα άψογο φινίρισμα. 

The Tweeds

c-victoria-and-albert-museum-london-1.webp
Peter Kelleher

Μεταξύ των εκατόν ογδόντα εμφανίσεων –καθώς και των κοσμημάτων, των αξεσουάρ, των καλλυντικών και των αρωμάτων, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μαζί – οι επισκέπτες του V&A μπορούν να περιμένουν να δουν από κοντά ρούχα της Lauren Bacall και της Marlene Dietrich, καθώς και λεπτομερείς περιγραφές η κατασκευή του αξιοσημείωτου οίκου tweed. Αυτός ο συνδυασμός απαράμιλλης αίγλης και σκληρής δουλειάς καθορίζει την κληρονομιά του πρωταγωνιστή της μόδας Bruno Pavlovsky, προέδρου της Chanel μόδας και της Chanel SAS, αποκαλεί έναν από τους «μεγαλύτερους οραματιστές της εποχής μας»

Η έκθεση  θα διαρκέσει από τις 16 Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024.
Κεντρική φωτογραφία: Henry Clarke