fbpixel

Search icon
Search
Marina Tower: O πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Αθήνα είναι γεγονός
ECO GLOW

Marina Tower: O πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Αθήνα είναι γεγονός

Τον σχεδιασμό του ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners


Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα είναι γεγονός κι όλοι περιμένουμε με αγωνία την υλοποίηση και την παρουσίαση του. Πιο συγκεκριμένα για πρώτη φορά ένα τέτοιου είδους αρχιτεκτονικό κτίριο θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, στην περιοχή της νέας μαρίνας του Αγίου Κοσμά, όπου αποτέλεσε και έμπνευση για το όνομά του, «Marina Tower».

athens.jpg

Το περασμένο καλοκαίρι η Lamda Development παρουσίασε τα σχέδια που επρόκειτο να υλοποιηθούν, προβάλλοντας την κάθε λεπτομέρεια όσον αφορά το κτίριο. Μάλιστα, με απόλυτο σεβασμό και όραμα, αποσκοπεί να αποτελέσει ένα παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπόσημο. Τα σχέδιά του τον αναγράφουν ως τον υψηλότερο ουρανοξύστη της Μεσογείου, καθώς και έναν από τους πιο «πράσινους» σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως η διαδικασία έχει ξεκινήσει δυναμικά κι εμείς είμαστε πιο ανυπόμονοι από ποτέ!

Marina Tower’s designs

Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη 5ετία και ειλικρινά περιλαμβάνει όλα όσα θα χρειάζεται για να θεωρηθεί αργότερα το κύριο υπόδημα ενός μετέπειτα ολοκληρωμένου συγκροτήματος. Συγκεκριμένα, θα ανέρχεται σε ύψος 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και θα αποτελείται από 45 ορόφους, διαθέτοντας 200 διαμερίσματα, τα οποία όλα θα έχουν μια φαντασμαγορική πανοραμική θέα. Ήδη από τις φωτογραφίες μάς έχει προκαλέσει δέος. Αυτό που παρατηρούμε είναι πως ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί φαίνεται σαν να συνυπάρχουν δύο κτίρια που συνδέουν το πράσινο και το υδάτινο στοιχείο, με ενσωματωμένο ένα κάθετο κήπο που διατρέχει στο σύνολο του τον ουρανοξύστη.

Είναι αισθητικά λιτό, σε πλήρη εναρμόνιση με τη θάλασσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεσογειακού τοπίου. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως βασίζεται στην οικολογία, αποτελώντας ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού κι ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές. Θα περιέχει ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα που δημιουργεί μικροκλίμα και πρόκειται συνολικά για ένα κτίριο πράσινο, ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή, που ακόμη και οι παροχές του μέσα σε αυτό, θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

athens-2.jpg

Το κάθε διαμέρισμα του ουρανοξύστη θα ξεχωρίζει για την ποιότητα, αλλά και τα ιδιαίτερα και σύγχρονα χαρακτηριστικά του. Οι χώροι θα είναι ευρύχωροι, εντάσσοντας βεβαίως το μοντέρνο στοιχείο, δίνοντας μια πνοή «ενός άλλου κόσμου» και όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες θα κυριαρχεί το minimal design. Φυσικά, την προσοχή μας τράβηξαν οι υπέροχες και μεγάλες βεράντες που θα στεγάζονται, στις οποίες εστιάσαμε και θα έχουν θέα όλη τη μεσόγειο, περικλειόμενες έντονα από το πράσινο. Άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι λιγότερο, καθώς το γραφείο παγκοσμίου φήμης που το διαχειρίζεται, Foster+Partners, έχει χρόνια εμπειρίας κι εντυπωσιακής δουλειάς!

Όπως ανέφερε και σε δήλωσή του ο κ. Ζήσιμος Δανηλάτος, ο οποίος είναι ο Chief Development Officer της Lamda Development, τόνισε πως: «To Marina Tower είναι ένα κτίριο που φιλοδοξούμε να βρει τη δική του θέση ανάμεσα σε αντίστοιχα κορυφαία έργα στο εξωτερικό, που έχουν κερδίσει αρχιτεκτονικά βραβεία, αναγνωσιμότητα και έχουν γίνει σημεία αναφοράς και υπερηφάνειας για την πόλη τους». Επιπλέον, εννοείται πως τη δική τους τοποθέτηση έκαναν από την εταιρία Foster+Partners, μέσω της επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας, κα Antoinette Nassopoulos-Erickson, Senior Partner και Design Team Leader, επισημαίνοντας: «Το masterplan του Ελληνικού δημιουργεί νέα πρότυπα αστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας νέους τρόπους διαβίωσης, εργασίας και ψυχαγωγίας, με κεντρικό στοιχείο Μητροπολιτικό Πάρκο –έναν σημαντικό προορισμό για την τοπική κοινωνία και την πόλη της Αθήνας. Η πρόταση μας για τον Marina Tower βασίζεται σε βασικές αρχές βιώσιμου σχεδιασμού δημιουργώντας ένα πρότυπο νέο μοντέλο ανάπτυξης και ένα νέο πράσινο τοπόσημο για τη χώρα», ενώ παράλληλα θεωρεί πως η συγκεκριμένη επιλογή θα οδηγήσει στην δημιουργία περισσότερων πάρκων, λόγω του ότι με τα χρόνια θα αποτελέσει διεθνής τάση η δημιουργία υψηλών κτιρίων, που θα αφήνουν ελεύθερο χώρο.

athens-3.jpg

Συνοπτικά, τα κύρια χαρακτηριστικά του «πράσινου» ουρανοξύστη της Ελλάδας:

  • Λιτές καθαρές γραμμές που εναρμονίζονται με το περιβάλλον.
  • Υψηλή προσοχή ως προς τις βλαβερές συνήθειες που πλήττουν τη γη, δηλαδή μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, ορθή χρήση νερού, κτλ.
  • Ποιότητα ζωής για όλα τα διαμερίσματα, διαμορφώνοντας τα ως «smart home».

    Είμαστε σίγουροι πως αυτό το σχέδιο αποτελεί το πρώτο από πολλά επόμενα που θα ακολουθήσουν και θα είναι ένα δυνατό ξεκίνημα μιας νέας εποχής. Μάλιστα, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Αθήνας πρόκειται να διεκδικήσει το Leed Gold  -την κορυφαία διάκριση για την κατασκευή κτιρίων με πράσινα (eco) χαρακτηριστικά.