fbpixel

Search icon
Search
Lunch is served: Οι πιο καλοκαιρινές συνταγές για το σημερινό τραπέζι
TASTE

Lunch is served: Οι πιο καλοκαιρινές συνταγές για το σημερινό τραπέζι

Τα πιάτα που θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σας


Η μέρα του 15Αύγουστου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα οικογενειακά τραπέζια σε κάποιο εστιατόριο πλάι στο κύμα. Πολλοί από εσάς, όμως, ενδεχομένως να μην καταφέρετε φέτος είστε εκτός σπιτιού, γεγονός που σας δίνει την τέλεια ευκαιρία να μαγειρέψετε για τους αγαπημένους σας. Μοναδικά πιάτα μ' εκλεκτές γεύσεις αξίζουν μια θέση στο καλοκαιρινό σας τραπέζι, και είμαστε σίγουροι πως θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Κρατήστε σημειώσεις από τις παρακάτω συνταγές κι εντυπωσιαστείτε από τα πεντανόστιμα αποτελέσματα!

Μακαρονάδα με γαρίδες, φρούτα και καυτερές πιπεριές

shutterstock-1703078095.jpg

Υλικά:

  • 250 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 σκ. Σκόρδο
  • 1 πιπεριά τσίλι, κίτρινη
  • 1 πιπεριά τσίλι, πράσινη
  • 1 πιπεριά τσίλι, πορτοκαλί
  • 1 πιπεριά τσίλι, κόκκινη
  • 50 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 4 ντομάτες, μεσαίες, τριμμένες
  • 100 γρ. μύδια, με το κέλυφος
  • 100 γρ. κυδώνια όστρακα, με το κέλυφος
  • 1 κύβος κότας
  • 100 γρ. σουρίμι
  • Χυμό από 2 lime
  • Ξύσμα από 2 lime
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο, φρέσκο, μόνο τα φύλλα
  • 250 γρ. λιγκουίνι, βρασμένο

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι να κάψει και ρίχνουμε στις γαρίδες 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τοποθετούμε τις στο καυτό τηγάνι. Αφήνουμε να περάσουν 2 λεπτά για να πάρουν χρώμα και τις γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Τις αφήνουμε γι' άλλα 1-2 λεπτά και μετά τις αφαιρούμε. Βάζουμε ακόμη 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πιπεριές και τις βάζουμε στο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε το τζίντζερ και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συνεχόμενα με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Σβήνουμε με το μπράντυ. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τις αφήνουμε για 3 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μύδια και τα κυδώνια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και περιμένουμε 4-5 λεπτά να ανοίξουν τα όστρακα. Παράλληλα, κόβουμε το σουρίμι σε μικρά κυβάκια του 1 εκ. Βγάζουμε το καπάκι και προσθέτουμε τον κύβο. Ανακατεύουμε και μόλις λιώσει προσθέτουμε το σουρίμι, το ξύσμα lime, τις πιπεριές, το χυμό lime, τις γαρίδες και τέλος τα λιγκουίνι.

Τσιπούρα στον ατμό με πουρέ γλυκοπατάτας

0-xkewn.jpg

Υλικά:

  • 1 1/2 κιλό γλυκοπατάτες
  • 80 γρ. ταχίνι
  • 40 γρ. μέλι
  • Χυμό lime, από 1-2 lime
  • Aλάτι, πιπέρι
  • 300 γρ. τσιπούρα, φιλέτο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. σπαράγγια

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Τρυπάμε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνειά τους και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 60-70 λεπτά για να ψηθούν μέχρι μέσα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση και αφαιρούμε τη σάρκα σε ένα μπολ. Πιέζουμε καλά με ένα πιρούνι για να λιώσουν και προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι, τον χυμό από τα lime, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε ένα τσέρκι και προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι το ύψος που έχει το τσέρκι μας. Πάνω στο τσέρκι βάζουμε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στα φιλέτα τσιπούρας το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μεταφέρουμε στο πιάτο που έχουμε στην κατσαρόλα. Κόβουμε τις άκρες από τα σπαράγγια ώστε να μείνει το τρυφερό μέρος και τα τοποθετούμε στο πιάτο μαζί με την τσιπούρα. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 4 λεπτά. Για τη σάλτσα, ε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι, το νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον χυμό από το lime, το μέλι, το ξύσμα από το λεμόνι και το lime και ανακατεύουμε. Συνθέτουμε το πιάτο μας και σερβίρουμε με ελαιόλαδο και φέτες lime.

Άκης Πετρετζίκης

Σαλάτα με φρούτα και κατσικίσιο τυρί

shutterstock-391721086.jpg

Υλικά:

Για τη βινεγκρέτ

  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 50 γρ. ξίδι βαλσάμικο
  • 100 γρ. ηλιέλαιο

Για τη σαλάτα

  • 1 κολοκυθάκι
  • 1/2 αγγούρι
  • 1 καρότο
  • 1 νεκταρίνι
  • 1 βανίλια
  • 150 γρ. σαλάτα mix
  • 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 20 γρ. κουκουνάρι
  • 100 γρ. φράουλες

Εκτέλεση:

Σ' ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι, το βαλσάμικο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε πολύ αργά το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εναλλακτικά βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κόβουμε με ένα peeler το κολοκύθι, το αγγούρι και το καρότο σε λεπτές φλούδες και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και πάγο. Φροντίζουμε να μην βάλουμε τα σπόρια από το κολοκύθι και το αγγούρι. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο τα λαχανικά θα «ψηθούν» από τον πάγο και θα γίνουν πιο τραγανά. Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε. Κόβουμε το νεκταρίνι και τη βανίλια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε την ανάμεικτη σαλάτα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το κατσικίσιο σε κομμάτια, το κουκουνάρι και τις φράουλες. Σερβίρουμε με δυόσμο.

Άκης Πετρετζίκης

Σουβλάκια κοτόπουλο με πιπεριές

soublakia-kotopoulo-piperia-site-2.jpg

Υλικά:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 600 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
  • 1 κλ. θυμάρι
  • 1 κλ. ρίγανη
  • 1 κλ. δεντρολίβανο
  • 2 σκ. σκόρδο, σπασμένες
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πορτοκαλί
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • Ρόκα, τα φύλλα, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας. Αλείφουμε καλά με τα χέρια μας να πάει παντού. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά, σε σημείο που να βγάζει καπνούς. Δίνουμε χρώμα στα φιλέτα μας στο τηγάνι. Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι και βάζουμε στον πάτο τα 3 κλαδάκια από τα μυρωδικά και τα σκόρδα. Όταν πάρει το κοτόπουλο χρώμα, το μεταφέρουμε στο ταψάκι πάνω από τα μυρωδικά. Με τον τρόπο αυτό, όταν ψήνεται, θα περάσουν όλα τα αρώματα μέσα στο κοτόπουλο. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε καυτό πάνω από το κοτόπουλο. Ψήνουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι. Κόβουμε τις πιπεριές σε κομμάτια 2 εκ. αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά μέχρι να μπορούμε να το πιάσουμε. Κόβουμε σε κομμάτια των 2 εκ. το κοτόπουλο. Καρφώνουμε στα ξυλάκια για σουβλάκια εναλλάξ τα κομμάτια κοτόπουλου με τις πιπεριές και σερβίρουμε πάνω σε φύλλα φρέσκιας ρόκας.

Ριζότο με μανιτάρια

shutterstock-562748863.jpg

Υλικά:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Παρμεζάνα για τρίψιμο ή φλούδες
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί, ποιοτικό
  • 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
  • 1 ζωμό λαχανικών ή κότας
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουτί μανιτάρια κονσέρβα ή 100 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα μανιτάρια σε λωρίδες αφού τα πλύνουμε και τα στεγνώσουμε καλά. Βάζουμε τα μανιτάρια σε τηγάνι να σωταριστούν ελαφρά με το σκόρδο σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Τα γυρίζουμε καλά επί 10 λεπτά, να σωταριστούν χωρίς να καούν. Τα βγάζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κουταλιά λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το κρασί και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Λιώνουμε το ζωμό σε 2 ποτήρια με πολύ ζεστό νερό. Με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο ζωμό και ανακατεύουμε ώσπου να εξατμιστεί. Ξαναρίχνουμε άλλη μια κουτάλα με την ίδια διαδικασία. Ρίχνουμε όλο τον ζωμό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά, ρίχνουμε αλάτι και λίγο πιπέρι. Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε από πάνω την παρμεζάνα.

Καλή απόλαυση!