fbpixel

Search icon
Search
London Fashion Week: Οι SS21 συλλογές που ξεχωρίσαμε και τα συμβολικά μηνύματα που κρύβονται πίσω από αυτές
TRENDS & CATWALKS

London Fashion Week: Οι SS21 συλλογές που ξεχωρίσαμε και τα συμβολικά μηνύματα που κρύβονται πίσω από αυτές

Δημιουργίες & collections γεμάτες φαντασία, αγάπη για τη μόδα και ιδιαίτερες πηγές έμπνευσης


Οι πρωτόγνωρες, διαφορετικές αλλά και πολυαναμενόμενες Fashion Weeks για την περίοδο Spring/Summer 2021 συνεχίζονται. Την αυλαία άνοιξε η Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης, η οποία εντυπωσίασε με τις περισσότερες δημιουργίες γνωστών σχεδιαστών. Τη σκυτάλη πήρε η London Fashion Week, η οποία ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 του ίδιου μήνα, ενώ την ίδια μέρα θα ξεκινήσει και η Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο, στην οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους «μεγάλα» ονόματα του χώρου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις καινούριες τους συλλογές.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν της LFW δεν πραγματοποιήθηκαν κλασικές και συνηθισμένες πασαρέλες, αλλά οι σχεδιαστές και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές αποφάσισαν να αναζητήσουν νέους και καινοτόμους τρόπους παρουσίασης των Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021 collections τους. Κάποιοι προτίμησαν τα προσωπικά ραντεβού, κάποιοι άλλοι επέλεξαν να παρουσιάσουν τις συλλογές τους χωρίς κοινό και οι υπόλοιποι διάλεξαν την ψηφιακή μορφή.

Η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τα είχε όλα. Ready to wear collections, χρώματα, παιχνιδιάρικη διάθεση, avant garde δημιουργίες, live shows, πολλή φαντασία και δημιουργικότητα!

Burberry

burberry-2.jpg
Courtesy of Burberry

Ο γνωστός οίκος ξεκίνησε τη LFW κι εντυπωσίασε με τη ζωντανή παρουσίαση στη βρετανική ύπαιθρο, δημιουργώντας μία παράσταση-ύμνο προς τη φύση και το καλοκαίρι. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του fashion house, Riccardo Tisci, συνεργάστηκε με την καλλιτέχνιδα Anne Imhof για ένα live show που μάγεψε κοινό και κριτικούς. Η συγκεκριμένη «επίδειξη» μόδας μεταδόθηκε για πρώτη φορά μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Twitch, με σκοπό να είναι διαθέσιμη για όλους τους λάτρεις της μόδας. Η παράσταση του Burberry χάρισε στους θεατές υπέροχες δημιουργίες για όλα τα στιλ αλλά και κοινωνικά μηνύματα για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη τον τελευταίο καιρό, όπως το κίνημα Black Lives Matter.

Gareth Pugh

gareth-pugh.jpg
Courtesy of Gareth Pugh


Μετά από μερικές σεζόν αποχής, ο διάσημος κι εκκεντρικός σχεδιαστής Gareth Pugh, επέστρεψε στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, παρουσιάζοντας μία ιδιαίτερη συλλογή σε συνεργασία με τον διάσημο φωτογράφο Nick Knigh και τον digital artist Jon Emmony. Το visual concept album, όπως χαρακτηρίστηκε, παρουσίασε την αιώνια σχέση αλλά και αλληλεπίδραση της μόδας με τη μουσική και τις ταινίες. Αποτελούνταν από 13 looks, τα οποία ήταν εμπνευσμένα από 13 iconic τραγούδια. Καταγράφηκαν σε 13 στιγμιότυπα και 13 υπέροχα fashion film shorts, φωτογραφισμένα από τον Nick Knigh. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα σύνολα που παρουσιάστηκαν δε θα είναι προς πώληση, μόνο μία συλλογή από jersey με το μοτίβα του Pugh, όπου τα κέρδη θα διατεθούν στο Refuge, την κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση του Λονδίνου.

Halpern

halpern.jpg
Courtesy of Halpern

Χρώματα, υπέροχα μηνύματα και μία αίσθηση αισιοδοξίας ήταν τα συστατικά της επιτυχίας του σχεδιαστή Michael Halpern. Για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021, αποφάσισε να αποτίνει φόρο τιμής στις ηρωίδες της πρώτης γραμμής. Γι' αυτόν τον λόγο, έντυσε 8 βασικές εργαζόμενες των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες συνέχισαν να εργάζονται κατά τη διάρκεια του lockdown. Ο fashion designer δημιούργησε δύο εμφανίσεις για καθεμία απ’ αυτές τις γυναίκες, ή αλλιώς «μούσες» του, οι οποίες άντλησαν την έμπνευσή τους από την ατομικότητα, το θάρρος και το joie de vivre. Όλα τα looks, που είχαμε την ευκαιρία να δούμε, κατασκευάστηκαν σε μεγάλο βαθμό in-house από υλικά και τεχνικές της υψηλής ραπτικής.

Bora Aksu

bora-aksu.jpg
Courtesy of Bora Aksu

Ο Bora Aksu για τη Spring/Summer 2021 collection του αποφάσισε να μας ταξιδέψει μερικά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο 1918. Η συλλογή του λοιπόν ήταν εμπνευσμένη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη γνωστή σε όλους Ισπανική Γρίπη, που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και στις νοσοκόμες που δούλεψαν ακούραστα. Παρατηρώντας τις δημιουργίες του, οι επιρροές είναι ξεκάθαρες. Η δύσκολη αυτή περίοδος στη συνέχεια έφερε την ευημερία στη δεκαετία του 1920, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται επίσης στις δημιουργίες του γνωστού σχεδιαστή.

Emilia Wickstead

emilia-wickstead.jpg
Courtesy of Emilia Wickstead

Οι απλές, «ήρεμες» και «καθαρές» γραμμές της Emilia Wickstead ήταν μία έμπνευση από τη Νότια Θάλασσα. Η Spring/Summer 2021 collection της σχεδιάστριας εξερευνά τη «φανταστική κι εκλεπτυσμένη απλότητα». Οι δημιουργίες παρουσιάζουν τον χαλαρό τρόπο ζωής και πολιτισμού της συγκεκριμένης περιοχής, στοιχεία τα οποία συνδυάζονται με τον μινιμαλισμό της δεκαετίας του 1990. Το ταξιδιωτικό βιβλίο που έδωσε έναυσμα για τη δημιουργία της συλλογής ήταν το «Faery Lands of the South Seas», το οποίο δημοσιεύτηκε το 1921 από τους συγγραφείς James Norman Hall και Charles Bernard Nordhoff. Παιχνιδιάρικα bralettes, bermuda shorts loose tailoring και A-line skirts μαζί με κομψά φορέματα είναι τα υπέροχα σχέδια που κέντρισαν το ενδιαφέρον πολλών.

Κεντρική φωτογραφία: Courtesy of Bora Aksu