fbpixel

Search icon
Search
Κοιλιά flat: Το μυστικό κρύβεται στο σπλαχνικό λίπος
HEALTH

Κοιλιά flat: Το μυστικό κρύβεται στο σπλαχνικό λίπος

Ανακαλύψτε τους τρόπους για να αποκτήσετε τη σιλουέτα που ονειρέύεστε


Δεν έχει σημασία που το καλοκαίρι τελείωσε και τα καλοκαιρινά outfits θα παραμείνουν στην ντουλάπα σας για κάποιους μήνες. Το λίπος στην κοιλιά αποτελεί ένα από τα top σημεία του σώματος που κάθε γυναίκα επιθυμεί να καταπολεμήσει. Για όσες δεν το γνωρίζατε, υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην επίπεδη κοιλιά και ειδικές ασκήσεις με bosu ball οι οποίες μέσω της ισορροπίας καταφέρνουν να κάψουν τους περιττούς πόντους σε αυτή την περιοχή. Παρόλα αυτά αυτό που ίσως αγνοούσατε είναι η ύπαρξη του σπλαχνικού λίπους. Με γιατρούς και διατροφολόγους να αλλάζουν -τα τελευταία χρόνια- την προσέγγιση τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, επιμένοντας στη σημασία της ύπαρξης του, το μόνο βέβαιο είναι πως οφείλετε και εσείς να του δώσετε προσοχή.

Ανακαλύψτε παρακάτω τις ιδιαιτερότητές του, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αλλά και πώς θα το αντιμετωπίσετε.

Τι είναι τελικά το σπλαχνικό λίπος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στον ανθρώπινο οργανισμό, το λίπος αποθηκεύεται, κυρίως με δύο διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει αυτό το οποίο συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα -υποδόριο- και τα κύρια σημεία που παρατηρείται είναι οι γοφοί και η κοιλιά και το λίπος που βρίσκεται εσωτερικά στην κοιλία, δηλαδή στη σπλαχνική περιοχή, και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Αν και η δεύτερη κατηγορία, στην οποία αναφερόμαστε είναι σημαντική για την προστασία των οργάνων, η επιπλέον ποσότητά του μπορεί να οδηγεί σε βλάβες στην καρδιά, μπορεί να επιβαρύνει τα διαβητικά άτομα καθώς και να προκαλέσει υπέρταση.

splaxniko-lipos.jpg

Οι σημαντικότερες αιτίες ύπαρξης

Οι τροφές πλούσιες σε λίπη και ζάχαρη, η απουσία άσκησης καθώς και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής οδηγούν με την πάροδο του χρόνου στο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Ακόμη, η έλλειψη ύπνου καθώς και το αυξημένο stress είναι δύο επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες. Σαν να μη φτάνουν αυτά, η διαδικασία της φυσικής γήρανσης, κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν την τάση να χάνουν μυϊκή μάζα, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σε αυτό μάλιστα, συντελεί το γεγονός πως ακόμη και οι παρατηρούμενες ορμονικές αλλαγές παίζουν τον δικό τους ρόλο στις γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετικό υπόβαθρο που τους προδιαθέτει στο να αποκτήσουν σπλαχνικό λίπος. Σε αυτούς, ακόμη και αν υπάρχει υγιές βάρος, τα λιποκύτταρα συσσωρεύονται εσωτερικά των οργάνων.

Οι επιπτώσεις στον οργανισμό

Οι αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στην εξωτερική εμφάνιση είναι αρκετές. Το σπλαχνικό λίπος παράγει ουσίες, όπως IL-6, IL-1 και ΤΝΡ-α οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή και χρόνιες νόσους. Όπως αναφέραμε παραπάνω η αυξημένη αρτηριακή πίεση, οι καρδιαγγειακές νόσοι, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μερικά μόνο από αυτά που προκαλούνται όταν υπάρχει η ανεπιθύμητη συσσώρευση. Ακόμη πιστεύεται πως τα λιποκύτταρα αυτά μπορούν να εισαχθούν στο ήπαρ και να επηρεάσουν τα επίπεδα του λίπους και της χοληστερόλης στο αίμα. Τέλος, παρατηρείται αύξηση της LDL επονομαζόμενης ως κακής χοληστερόλης αλλά και μείωση της HDL. 

ln.jpg

Η στοχευμένη καταπολέμηση 

Περιορισμός υδατανθράκων

Τα διατροφικά πλάνα τα οποία είναι φτωχά σε περιεκτικότητα υδατανθράκων είναι αποτελεσματικότερα στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Αυτό συμβαίνει καθώς το συγκεκριμένο συστατικό έχει την τάση να αποθηκεύεται ευκολότερα από όλα τα υπόλοιπα -όπως το λίπος ή οι πρωτεΐνες- καθώς και να απαιτεί αυξημένα ποσοστά ινσουλίνης στο αίμα. Εάν παρόλα αυτά επιλέγετε να τους έχετε στη διατροφή σας, τότε καλό θα ήταν να τους λαμβάνετε κυρίως από τα λαχανικά.

Άσκηση

Η γυμναστική και ιδιαίτερα η αερόβια έχει σημαντικά οφέλη στην καταπολέμηση του "σιωπηλού" εχθρού. Για εσάς, λοιπόν, που επιθυμείτε να κάνετε την αλλαγή, ένα γρήγορο καθημερινό περπάτημα περίπου στα 40 λεπτά, θα σας δώσει μοναδικά αποτελέσματα. Φυσικά, εάν δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο ή τη διάθεση τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε γυμναστική στο σπίτι

Φυτικές ίνες

Επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, τρέφουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου και πάνω από όλα μειώνουν την όρεξή σας. Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες αποτελούν το απόλυτο must για να τις εντάξετε στη διατροφή σας. Δοκιμάστε να βάλετε στο πρωινό σας γεύμα το αβοκάντο και πείτε "ναι" στους σπόρους chia. Τα τρόφιμα αυτά -σύμφωνα με μελέτες- δρουν καταλυτικά στο σπλαχνικό λίπος.

splaxniko-lipos-8y3JY.jpg

Τι να αποφύγετε

Ζάχαρη

Ο λευκός εχθρός της σιλουέτας και της υγείας αποτελεί τον απόλυτο πειρασμό. Σύμφωνα με μελέτες, λοιπόν, οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος. Αυτό καθώς εφόσον μεταβολίζεται στο συκώτι μπορεί άμεσα να αποθηκευτεί εκεί.

Αλκοόλ

Αν και μελέτες υποστηρίζουν πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα είναι θαυματουργό, εσείς θα πρέπει να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όπως και τα υπόλοιπα τρόφιμα τα οποία είναι γεμάτα σε θερμίδες, έτσι και αυτό, έχει την ικανότητα να αποθηκεύεται σαν περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Τόσο μέσα όσο και έξω από τα όργανα. 

Ύπνος

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο ύπνος είναι απαραίτητος και παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι επιμένουν να το αγνοούν. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας για να σας αποφέρει και ο ίδιος τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γνωρίζετε καλύτερα από όλους τις ανάγκες σας και για αυτό θα πρέπει να τις αξιολογείτε και να μη σταματάτε ποτέ να ακούτε τον εαυτό σας.

Εάν υπάρχει μια συμβουλή τον οποίο όλοι οφείλουμε να ακολουθούμε είναι αυτή η τελευταία πρόταση: Ακούστε τον εαυτό σας, αφουγκραστείτε το σώμα σας, "αγκαλιάστε" αυτά που σας κάνουν να αισθάνεστε υπέροχα και αποκόψτε οτιδήποτε σας κάνει να μη νιώθετε -κάθε στιγμή- πως είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.