fbpixel

Search icon
Search
Εμμηνόπαυση: 8 πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει
HEALTH

Εμμηνόπαυση: 8 πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Ανακαλύψτε τα και σταματήστε να ανησυχείτε


Μια από τις στιγμές-ορόσημο κάθε γυναίκας. Μια περίοδος που καθορίζει για ορισμένους το πέρασμα σε μια διαφορετική φάση και πάνω από όλα μια φυσιολογική εξέλιξη που υπογράφει με το δικό της τρόπο πως η θηλυκότητα και η φύση των γυναικών κρύβουν κάποια από τα πιο όμορφα "μυστήρια" του σύμπαντος. Με μερικά από αυτά να υπογραμμίζουν τη μοναδικότητά τους. Η εμμηνόπαυση είναι ένα από τα γεγονότα που πολλοί την έχουν κατατάξει στα κακώς κείμενα και ουκ ολίγοι φοβούνται ως το τέλος των όμορφων χρόνων.

Με τις υποθέσεις αυτές να αποτελούν παραφιλολογία και με την επιστήμη να έχει προχωρήσει, όλα αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από υποθέσεις. Παρακάτω θα ανακαλύψετε 11 πράγματα που οφείλετε να γνωρίζετε και αναμφίβολα θα κάνουν τη μετάβασή σας ακόμη ευκολότερη.

1. Η εμμηνόπαυση με απλά λόγια

Μπορεί να παρατηρήσετε αρκετές αλλαγές στο σώμα σας, οι οποίες οφείλονται στα αποτελέσματα της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης στις ωοθήκες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, κολπική ξηρότητα, αύξηση βάρους και αίσθηση ζέστης. 

emminopausi-1.jpg

2. Η ηλικία 

Οι γυναίκες από μια ηλικία και μετά εμφανίζουν τη γνωστή σε όλους εμμηνόπαυση. Αυτό που είναι ξεχωριστό είναι πως για την καθεμία το χρονικό διάστημα διαφέρει με τη συνηθέστερη ηλικία να αποτελεί το τέλος της πέμπτης δεκαετίας. Αν και υπάρχει γενετική βάση πίσω από τον χρόνο που θα συμβεί, πολλοί παράγοντες όπως το κάπνισμα και ο τρόπος ζωής συνολικά μπορεί να την επηρεάσουν.

3. Προεμμηνόπαυση

Η λέξη αυτή αφορά την περίοδο πριν την εμμηνόπαυση κατά την οποία το σώμα ξεκινάει να υφίσταται τις αναπόφευκτες αλλαγές. Αυτό σημαίνει πως σταδιακά μειώνεται η παραγωγή ορμονών από τις ωοθήκες και πως ο κύκλος της περιόδου αρχίζει να αλλάζει.

4. Τα κύρια συμπτώματα

Περίπου το 75% των γυναικών βιώνουν στιγμές που νιώθουν να ζεσταίνονται υπερβολικά με αυτό να αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που σημειώνονται εναλλαγές στη διάθεση με τις συνιστώμενες συνταγογραφούμενες ορμόνες -από τον γιατρό- να λύνουν και τα δύο αυτά προβλήματα. Φυσικά, ορισμένες γυναίκες δεν παρατηρούν τίποτα από αυτά. 

emminopausi-2.jpg

5. Κατάλληλη προφύλαξη 

Εάν επιλέξετε να είστε από αυτές που δεν προτιμούν τη φαρμακευτική αγωγή, τότε υπάρχουν κάποια tricks που θα σας κρατήσουν μακριά από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα, μειώνοντάς τα αισθητά. Αποφύγετε τα καυτερά τρόφιμα, την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλης και φυσικά πείτε "όχι" στο κάπνισμα. Ακόμη, ξεκινήστε να κάνετε τεχνικές χαλάρωσης όπως σωστές αναπνοές και να είστε σίγουρες πως αυτό θα σας βοηθήσει. Πως; Αποσπώντας την προσοχή από τα λεγόμενα "hot flashes" και επικεντρώνοντας το μυαλό σας στις αρχές του διαλογισμού.

6. Υγεία των οστών

Η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα ασβεστίου στα οστά σας. Αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις στην οστική πυκνότητα, οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή ως οστεοπόρωση. Έτσι, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που εμφανίζουν επιταχυνόμενη οστική απώλεια τα πρώτα χρόνια μετά την τελευταία εμμηνορροϊκή περίοδο. Για να αποφύγετε αυτή την εξέλιξη, μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D -που δρα συνεργατικά με το ασβέστιο- καθώς και να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως φυλλώδη λαχανικά.

7. Αύξηση βάρους

Μια ακόμη "απώλεια" που μπορεί να παρατηρήσετε με τον καιρό, είναι η αύξηση του βάρους. Τα επίπεδα των ορμονών και εδώ μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, με τον μεταβολισμό να επιβραδύνεται έτσι και αλλιώς με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που οφείλετε εσείς να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, στην τακτική άσκηση και στις αγαπημένες σας υγιεινές συνήθειες. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρετε να ανταπεξέλθετε υπέροχα!

emminopausi.jpg

8. Σεξουαλική ζωή

Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου κάθε περίοδος της γυναικείας ζωής αποτελεί μια υπέροχη ευκαιρία για να γιορτάσετε. Για να χαρείτε που υπάρχετε, που διεκδικείτε αυτά που σας κάνουν να αισθάνεστε μοναδικές και που έχετε ανθρώπους που σας αγαπούν δίπλα σας. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε και δοκιμάστε μια φυσική λιπαντική κρέμα που θα σας προτείνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας. Για μερικές από εσάς μάλιστα, μια κρέμα με οιστρογόνα ίσως να είναι η καταλληλότερη λύση. Καταπολεμήστε την ξηρότητα και αποφύγετε τις μολύνσεις και κάντε ό,τι μπορείτε για να ενισχύετε την ερωτική σας αυτοπεποίθηση!

Μην ξεχνάτε ποτέ πως είμαστε γυναίκες και πως κάθε φυσική φάση οφείλουμε να την απολαμβάνουμε, ακόμη και αν μας μοιάζει δυσκολότερη από κάθε άλλη φορά. Με τις σωστές τεχνικές μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα!