Εάν επιθυμείτε να παραμείνετε υγιείς, να χάσετε βάρος ή να μειώσετε τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, τότε αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυτικές ίνες πρέπει να έχουν πρωταρχική θέση στο μυαλό σας. Έρευνες έδειξαν ότι η σωστή ποσότητα ινών που πρέπει να καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος ημερησίως κυμαίνεται στα 25 με 30 γραμμάρια. Έτσι, θα αισθάνεσθε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περισσότερες θερμίδες. Η κατανάλωσή τους είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση του πεπτικού σας συστήματος σε καλή κατάσταση. Τέλος, αποδείχθηκε πως οι ίνες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.
Σας ετοιμάσαμε λοιπόν μία λίστα με τα βασικά τρόφιμα που αποτελούν τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών, προκειμένου να τα συμπεριλάβετε κι εσείς από σήμερα στις διατροφικές σας συνήθειες!
Αβοκάντο
Πρέπει όλοι σας να μάθετε να τα αγαπάτε! Είτε τα απολαύσετε σκέτα, είτε μέσα στο φαγητό ή τη σαλάτα σας, θα σας προσφέρουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία σας. Μισό φλιτζάνι προσφέρει 6,7 γραμμάρια ινών. Ο συγκεκριμένος καρπός αποτελεί, επίσης, μία μεγάλη πηγή υγιεινών λιπών τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος της κοιλιάς.
Σμέουρα
Γεμάτα βιταμίνη C και υγιή αντιοξειδωτικά, αυτοί οι καλοκαιρινοί «θυσαυροί» περιέχουν μόνο 64 θερμίδες ανά φλιτζάνι αλλά μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό σας 8 γραμμάρια φυτικών ινών! Προσθέστε φρέσκα μούρα στα δημητριακά σας, το γιαούρτι σας, σε δροσιστικά smoothies ή ακόμη και στις σαλάτες σας.
Chia Seeds
Ίσως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα entries στις βιολογικές τροφές, οι σπόροι τσία προσφέρουν πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά και ασβέστιο. Σε μία κουταλιά της σούπας υπάρχουν 6 γραμμάρια φυτικών ινών. Πασπαλίστε τα στα δημητριακά σας ή προσθέστε τα σε χυμούς και σαλάτες.
Κριθάρι
Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες στα τρόφιμα ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού μαγειρεμένου κριθαριού προσφέρει έξι γραμμάρια φυτικών ινών καθώς και 3,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Δοκιμάστε να φτιάξετε κρύα σαλάτα με κριθάρι, η οποία θα είναι χαμηλή σε θερμίδες και μπορεί να αποτελέσει ένα γεύμα κι από μόνη της.
Αχλάδι
Δε θα πάρετε μόνο μια αξιοπρεπή ποσότητα καλίου από ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι, αλλά για λίγο περισσότερο από 100 θερμίδες, θα προσφέρετε επίσης στον οργανισμό σας 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Είτε ωμό είτε μαγειρεμένο, προσθέτει υπέροχη γεύση σε διάφορα κρύα και ζεστά πιάτα.
Φακές
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές προσφέρει 7,8 γραμμάρια ινών, σίδηρο καθώς και βιταμίνη Β. Περιέχει επίσης διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία. Plus ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχει μόλις 230 θερμίδες.
Αγκινάρα
Μια μεσαία αγκινάρα έχει μόνο 65 θερμίδες και περιέχει 10,3 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό το veggie είναι επίσης υψηλό σε σιλυμαρίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος. Κάνει πολύ καλό στα οστά, τονώνει το ανοσοποιητικό και ωφελεί τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Αρακάς
Ο αρακάς είναι ένα από τα πιο θρεπτικά όσπρια που, αν και μικρό σε μέγεθος, περιέχει 8,8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Είναι επίσης υψηλό σε πρωτεΐνες, προσφέροντας 8,2 γραμμάρια. Αν δεν είστε οπαδοί της γεύσης του, δοκιμάστε να τον προσθέσετε σε ζυμαρικά ή σε σαλάτες!