fbpixel

Search icon
Search
Japandi design: Ενσωματώστε την πιο μινιμαλιστική και rustic τάση στην κατοικία σας
INTERIORS

Japandi design: Ενσωματώστε την πιο μινιμαλιστική και rustic τάση στην κατοικία σας

Ο συνδυασμός της σκανδιναβικής και γιαπωνέζικης αισθητικής ήρθε για να μείνει


Αγαπάτε το σκανδιναβικό interior design, τον μινιμαλισμό, αλλά ταυτόχρονα και τον rustic χαρακτήρα; Εάν ναι, τότε αξίζει να γνωρίσετε και να υιοθετήσετε την γιαπωνέζικη κουλτούρα. Το japandi design είναι ένα στιλ διακόσμησης που συνδυάζει δύο διαφορετικές ιδεολογίες σε μια. Συγκεκριμένα, αναμειγνύει τη μοντέρνα και ρουστίκ σκανδιναβική αισθητική με την παραδοσιακή κομψότητα της ιαπωνικής διακόσμησης. Αποτελεί ένα σημαντικό υβρίδιο της Ανατολής και της Δύσης, που από τη μια ξεχωρίζει για τον λειτουργικό τρόπο που πρεσβεύει η ιαπωνική φιλοσοφία και από την άλλη για τα ουδέτερα χρώματα και τη «ζεστασιά» της Σκανδιναβίας. Διαθέτει κομψό και απλό στυλ, ακριβή χειροτεχνία και φυσικά υλικά, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ποιότητα, η οποία κατέχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στις παραδόσεις της Ιαπωνίας και των Σκανδιναβικών χωρών, ιδιαίτερα της Δανίας και της Σουηδίας.

Εάν θέλετε και εσείς να εντάξετε στους χώρους σας την απλότητα που προσφέρουν, τόσο η ιαπωνική φιλοσοφία του «wabi-sabi», όσο και η δανέζικη έννοια «hygge», ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις!

«Δανειστείτε» στοιχεία από το Scandinavian design

japandi-1.png

Το κοινό στοιχείο του Japandi design με το Scandinavian είναι ο μινιμαλισμός. Γι’ αυτό και πρέπει να επικεντρωθείτε στα μυστικά που «φέρνουν» στην επιφάνεια: την απλότητα και τα μινιμαλιστικά σχέδια που είναι ευχάριστα αισθητικά, αλλά βασίζονται στη λειτουργικότητα. Πώς μπορείτε να το καταφέρετε; Δίνοντας έμφαση στα φυσικά υλικά –όπως το να προτιμήσετε ξύλινο δάπεδο, να επιλέξετε μεγάλα παράθυρα για να «δώσετε» τη δυνατότητα στο φυσικό φως να εισέλθει στο σπίτι σας, αλλά και με την εισαγωγή φυτών εσωτερικού χώρου.

Δημιουργήστε μια χρωματική αντίθεση στον χώρο

japandi-2.png

Το Japanese style υποστηρίζει ακράδαντα τα σκούρα και έντονα χρώματα συνδυασμένα με τις σκανδιναβικές αποχρώσεις, δηλαδή τα ουδέτερα και απαλά χρώματα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε τα τέλεια χρωματικά και αισθητικά combos είναι να επιλέξετε χρώματα, όπως το «αυστηρό» γκρι, το μαύρο, το royal blue και να τα συνδυάσετε με ανοιχτό γκρι, με φωτεινές, παστέλ λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, μπορείτε να προτιμήσετε λευκούς τοίχους με ανοιχτόχρωμα έπιπλα και μαύρες λεπτομέρειες σε μικροαντικείμενα -όπως το φωτιστικό δαπέδου και τα μαξιλάρια στον καναπέ. Οι συνδυασμοί αυτοί θα «δώσουν» σίγουρα μια άλλη νότα στον χώρο, προφέροντάς του μια ευάερη ατμόσφαιρα.

Προτιμήστε έπιπλα σε διαφορετικές γραμμές

japandi-4.png

Οι Ιάπωνες προτιμούν τα ποιοτικά έπιπλα -κομμάτια, τα οποία θα αντέξουν την δοκιμασία του χρόνου και θα ταιριάζουν με την διακόσμηση του σπιτιού τους για τα επόμενα χρόνια. Πέρα από την ποιότητα, τα deco items που επιλέγουν χαρακτηρίζονται από καθαρές γραμμές, αλλά και από απλά γεωμετρικά σχέδια, διατηρώντας τις αποχρώσεις τους σε πιο muted τόνους. Συγκεκριμένα, προτιμήστε γήινους συνδυασμούς –όπως το να επιλέξετε ένα ξύλινο coffee table και ίσως έναν καναπέ σε αποχρώσεις του καφέ και του κεραμιδί.

Επενδύστε σε ένα statement κομμάτι

japandi-3.png

Το Japandi design εστιάζει κυρίως στην λεπτομέρεια και στην ιαπωνική ιδεολογία «fukanzen-sa», που σημαίνει ατέλεια. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, οι Ιάπωνες υποστηρίζουν πως τίποτα σ' αυτόν τον κόσμο δεν είναι τέλειο –όπως τα δέντρα δεν μεγαλώνουν ποτέ σε ευθεία γραμμή και τα ποτάμια δεν πηγαίνουν ποτέ προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Έτσι θεωρούν πιο όμορφο ένα αντικείμενο με ατέλειες. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούν χειροποίητα αντικείμενα -όπως είναι τα σετ τσαγιού, βάζα σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, ακόμα και κάποια vintage κομμάτια, με έντονο χαρακτήρα, που θα «ακουστούν» σε έναν χώρο και θα κάνουν τη διαφορά. Προσοχή: Εστιάζουν μόνο σε ένα statement κομμάτι, το οποίο θα ενσωματωθεί αρμονικά στον χώρο και όχι σε πολλά μαζί, που μπορεί να δημιουργήσουν μια αίσθηση μαξιμαλισμού. 

Τοποθετήστε φυσικά υλικά

japandi-5.png

Τέλος, ένα ακόμα πολύ θετικό στοιχείο της ιαπωνικής διακόσμησης είναι ότι φροντίζει για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και γι' αυτόν τον λόγο, προτρέπει τη χρήση φυσικών υλικών και απλών σχεδίων. Κάτι που μπορείτε να πετύχετε κι εσείς, προσθέτοντας στον χώρο σας ξύλινο δάπεδο, διακοσμητικά από ακατέργαστο ξύλο, μπαμπού, πέτρα, καθώς και φυτά εσωτερικού χώρου –όπως το γνωστό σε όλους μας Μπονσάι, Μπαμπού και Μπάλες Βρύων Marimo.