Το καλοκαίρι λαχταρούμε ελαφριές γεύσεις και πιάτα που θα μας χαρίζουν μία αίσθηση δροσιάς αλλά και tasteful αποτελέσματα. Η ιδανική επιλογή για όλα τα παραπάνω δεν είναι άλλη από μία νόστιμη μακαρονάδα. Για την περίοδο που διανύουμε οι παραλλαγές και τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι πολλά. Ανάλογα με το γούστο σας μπορείτε να δημιουργήσετε μέσα σε λίγη ώρα, ένα γεύμα που θα εξιτάρει τους γευστικούς σας κάλυκες.
Παρακάτω, σας συστήνουμε 3 συνταγές ζυμαρικών, απόλυτα καλοκαιρινές!
Mακαρονάδα με σκόρδο και λάδι
Υλικά:
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 150 ml παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. καυτερό μπούκοβο
- 5-6 μικρές κόκκινες καυτερές πιπερίες (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. γλυκό μπούκοβο
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι
Εκτέλεση: Σε μεγάλο τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο -σε μεσαία ένταση- να ζεσταθεί και στη συνέχεια προσθέστε τις σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερώσουν τα αρώματα τους. Στη συνέχεια προσθέστε το καυτερό και γλυκό μπούκοβο μαζί με τις πιπεριές οι οποίες μπαίνουν προαιρετικά. Σε αυτό το στάδιο το ελαιόλαδο θα αρωματιστεί και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει αν αποφύγετε να τηγανίσετε το σκόρδο. Αυτό θα συνεχιστεί για 3-4 λεπτά μέχρι να αφαιρέσετε τις σκελίδες και να προσθέσετε τα έτοιμα spaghetti. Προσθέστε μαϊντανό στο σερβίρισμα.
Γαριδομακαρονάδα με linguini
Υλικά
- 1 πακέτο linguini
- 400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες για σάλτσα
- 12-15 γαρίδες
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- λίγος μαϊντανός
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας και τα αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, λιώνουμε το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Αν πάρεις φρέσκες γαρίδες και όχι κατεψυγμένες, θα ήταν καλό να τις μαγειρέψετε χωρίς το κέλυφος στο κάτω μέρος αλλά με το κεφάλι. Αφού πάρουν χρώμα το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέτετε τις γαρίδες στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και αυτές. Μόλις πάρουν χρώμα τις αφαιρείτε από το τηγάνι αφήνοντας στο τηγάνι το ζουμί που έχουν βγάλει. Σε αυτό το ζουμί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ντοματάκι μαζί με λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά. (Το αν θα κάνετε σάλτσα ντομάτας από φρέσκες ντομάτες ή θα βάλετε κονσέρβα, είναι πάλι δικό σας θέμα). Αφού βράσει η σάλτσα, προσθέτουμε ξανά τις γαρίδες στην σάλτσα, μαζί με ό,τι ζουμί έχουν βγάλει εκεί που τις είχατε αφήσει. Τις αφήνουμε να βράσουν μόνο 2-3 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε και αυτόν στην σάλτσα που βράζει. Τέλος, προσθέτουμε τα βρασμένα μας linguini στο τηγάνι και ανακατεύουμε πριν σερβίρουμε.
Πένες με τριμμένο κολοκυθάκι
Υλικά
- 1 πακέτο πένες
- 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 φέτες φρέσκο ψωμί, σε κομματάκια
- 4 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
- 1/5 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
- ¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κ. σούπας ξύσμα λεμονιού
- Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμα, σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε 2 κ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια σε έναν πολυκόφτη ρίχνουμε τα κομματάκια ψωμιού μαζί με το σκόρδο, και ανακατεύουμε μέχρι το ψωμί να γίνει ψίχουλα και το σκόρδο κομματάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, την τριμμένη παρμεζάνα, το μείγμα ψωμιού-σκόρδου, το αλάτι και ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα ταψί όπου βάζουμε χαρτί ψησίματος και απλώνουμε το μείγμα. Στη συνέχεια ψήνουμε μέχρι τα κολοκυθάκια να γίνουν τρυφερά, περίπου 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Για το τέλος ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού.