fbpixel

Search icon
Search
Ίσια πλάτη: Οι ασκήσεις που θα σας χαρίσουν τη σωστή στάση σώματος
WELLNESS

Ίσια πλάτη: Οι ασκήσεις που θα σας χαρίσουν τη σωστή στάση σώματος

Και θα σας βοηθήσουν να μην καμπουριάζετε


Σε περίπτωση που ακολουθείτε έναν καθιστικό τρόπο ζωής και περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σας μπροστά σ' έναν υπολογιστή, γνωρίζετε πολύ καλά τι θα πει πόνος στην πλάτη. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές αυτός ο πόνος μετατρέπεται σε μία μόνιμη κατάσταση που ακόμα κι όταν αλλάζετε τη στάση σας δεν περνάει. Η σύγχρονη καθημερινότητα και η ενασχόληση συνεχώς με τα κινητά, τα tablets και τα computer έχουν αυξήσει κατά πολύ τους μυικούς πόνους στον αυχένα και την πλάτη, γεγονός που οδηγεί και στην κύφωση, δηλαδή στην καμπούρα. Η σωστή στάση του σώματος εκτός από τα πολλά οφέλη μειώνει επίσης το stress στους μυς και τους συνδέσμους, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε τις top ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να απομακρύνετε τους πόνους και να σταματήσετε να καμπουριάζετε!

Γέφυρα

shutterstock-1953266704-1.jpg

Οι γέφυρες ενεργοποιούν τον μέγα γλουτιαίο μυ, ο οποίος είναι ο μεγάλος μυς των γλουτών. Οι μύες του ισχίου κινούν τα πόδια και επιτρέπουν την αλλαγή της στάσης του σώματος (από όρθια θέση σε καθιστή και από καθιστή σε ύπτια). Ο μέγας γλουτιαίος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μύες του σώματος και η ενδυνάμωσή του μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της μέσης και του κάτω μέρους της πλάτης. 

Ξαπλώστε στο έδαφος και λυγίστε τα γόνατα, τοποθετώντας τα πόδια επίπεδα στο πάτωμα. Πιέστε τα πόδια στο πάτωμα, κρατώντας τα χέρια στα πλάγια. Σηκώστε τους γλουτούς από το έδαφος μέχρι το σώμα να σχηματίσει μια ευθεία γραμμή από τους ώμους μέχρι τα γόνατα. Πιέστε τους γλουτούς με τους ώμους να παραμένουν στο πάτωμα. Χαμηλώστε τους γλουτούς στο έδαφος και ξεκουραστείτε για λίγα δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 15 φορές και μετά ξεκουραστείτε για 1 λεπτό. Κάντε 3 σετ των 15 επαναλήψεων.

Στάση της γάτας

shutterstock-1493396285.jpg

Η στάση της γάτας μπορεί να βοηθήσει στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, να την κάνει πιο δυνατή και να μειώσει την ένταση στους μύες.  Ακουμπήστε στις παλάμες σας και στα γόνατα σας. Τα γόνατα στο άνοιγμα των γοφών. Λυγίστε την πλάτη (σαν να τρώτε μπουνιά στην κοιλιά) τραβώντας την κοιλιά προς τα πάνω προς τη σπονδυλική στήλη. Χαλαρώστε αργά τους μύες και αφήστε την κοιλιά να κρεμάσει προς το πάτωμα. Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 10 φορές.

Στάση του superman 

shutterstock-1872915661.jpg

Οι δυνατοί ραχιαίοι είναι απαραίτητη για να αποφύγετε τους πόνους στην πλάτη αλλά και για να παραμένει ίσια. Αυτοί οι μύες τρέχουν κατά μήκος κάθε πλευράς της σπονδυλικής στήλης. Ξαπλώστε μπρούμυτα στο έδαφος και τεντώστε τα δύο χέρια μπροστά από το σώμα, κρατώντας τα πόδια τεντωμένα και επίπεδα στο έδαφος. Σηκώστε και τα χέρια και τα πόδια, με στόχο να δημιουργήσετε ένα κενό μικρό μεταξύ τους και του δαπέδου. Προσπαθήστε να τραβήξετε τον αφαλό, σηκώνοντάς τον από το πάτωμα για να δεσμεύσετε τους μυς του πυρήνα. Κρατήστε το κεφάλι ίσιο και κοιτάξτε το πάτωμα για να αποφύγετε τραυματισμό στον αυχένα. Τεντώστε τα χέρια και τα πόδια προς τα έξω όσο το δυνατόν περισσότερο. Κρατήστε τη θέση για 2 δευτερόλεπτα. Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 10 φορές. 

Σανίδα

shutterstock-1896354673-1.jpg

Βάζοντας αυτή την άσκηση στην καθημερινότητά σας, θα παρατηρήσετε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, πως θα γίνεται πιο ευλύγιστοι. Ακουμπήστε τους αγκώνες και τις παλάμες σας στο πάτωμα, φροντίζοντας να είναι στην ίδια ευθεία με τους ώμους σας, σηκώστε τα γόνατα και κρατήστε το σώμα σας σφιχτό σε μια ευθεία για 40 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, για 4 σετ. Όταν νιώθετε έτοιμοι αυξήστε τον χρόνο.

Στάση της κόμπρας

shutterstock-1323042476.jpg

Η διάταση αυτή τεντώνει το στήθος, τον θώρακα και τους πνεύμονες, βελτιώνει την αναπνοή, τη στάση της σπονδυλικής στήλης και του σώματος γενικότερα. Ξαπλώνουμε μπρούμητα και τοποθετούμε τις παλάμες στο δάπεδο στο ύψος των ώμων. Εισπνεύστε καθώς στηρίζεστε στις παλάμες και ανασηκώστε τους βραχίονες και το στήθος, ενώ η λεκάνη παραμένει κολλημένη στο έδαφος. Μείνετε σ' αυτήν τη στάση για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε.