fbpixel

Search icon
Search
Αντιμετωπίζετε πόνους στον αυχένα & την πλάτη; Οι τρόποι για να τους καταπραΰνετε αποτελεσματικά
WELLNESS

Αντιμετωπίζετε πόνους στον αυχένα & την πλάτη; Οι τρόποι για να τους καταπραΰνετε αποτελεσματικά

Πείτε «αντίο» στον πόνο μια για πάντα!


Είναι γεγονός πως η καθιστική ζωή έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα το σώμα των περισσότερων εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που μένουμε όλο και περισσότερο σπίτι, ενώ η πρόσβαση με συνέπεια στην άσκηση είναι περιορισμένη. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλοί, έρχονται αντιμέτωποι με έντονους πόνους στον αυχένα και στην πλάτη.

Αν, λοιπόν, είστε ένας από αυτούς, σας αποκαλύπτουμε πώς να τους καταπολεμήσετε γρήγορα και αποτελεσματικά!

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο

Πρόκειται για μια πάθηση που περιλαμβάνει προβλήματα που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη και επικεντρώνεται στην περιοχή του αυχένα, για αυτό και ο ασθενής αντιμετωπίζει έντονους πόνους στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος του.

shutterstock-1492613306.jpg

Συμπτώματα

  • Πόνος στον αυχένα
  • Δυσκαμψία
  • Ζαλάδες
  • Αδυναμία και μούδιασμα στα χέρια
  • Μούδιασμα στο κεφάλι, ενδεχομένως και πονοκέφαλος
  • Πόνος στην πλάτη

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου

  • Ψύξη
  • Κακή στάση σώματος
  • Τραύμα μετά από πτώση
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Τοπική κούραση στην αυχενική περιοχή
  • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Θεραπεία

Η θεραπεία του δεδομένου συνδρόμου μπορεί να είναι η φαρμακευτική αγωγή, αλλά και η φυσικοθεραπεία για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστεί πλήρως το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επίσης, χρειάζεται να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις, ενώ αν ακόμα και μετά από τη λήψη των προαναφερθέντων μέτρων το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί χρειάζεται ο ασθενής να προβεί σε χειρουργική επέμβαση.

Προτεινόμενες ασκήσεις

Σωστή στάση καθίσματος στην καρέκλα: Καθίστε με ελαφριά σύσπαση πίσω στις ωμοπλάτες, ακουμπήστε τα χέρια στα μπράτσα της καρέκλας ή στο γραφείο με τον βραχίονα σε κάθετη θέση.

Διατάσεις αυχένα: Κουνήστε τον αυχένα σας μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά.

shutterstock-1279849993.jpg

    Extra tips

    1. Μην σηκώνετε πολλά βάρη
    2. Περιορίστε το άγχος και το στρες
    3. Μην κάθεστε σε ρεύματα αέρα
    4. Προσέξτε τη σωματική σας στάση
    5. Διατηρείστε χαλαρωμένους τους μυς σας στις επίμαχες περιοχές
    6. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη στάση του σώματος σας όταν βλέπετε τηλεόραση ή βρίσκεστε σε κάποια άλλη ηλεκτρική συσκευή (πχ κινητό)
    7. Αποφύγετε το κρύο και τις κινήσεις κατά τις οποίες αισθάνεστε έντονο πόνο

    Πόνοι πλάτης

    Όπως ο πόνος στον αυχένα έτσι και οι πόνοι στην περιοχή της πλάτης είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, για αυτό και αρκετοί στρέφονται στην μέθοδο της φυσικοθεραπείας, ώστε να καταπραΰνουν τον πόνο τους.

    Ουσιαστικά, οι τρόποι αντιμετώπισης που προαναφέραμε, όσον αφορά τους πόνους στην αυχενική μοίρα δεν είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι από εκείνοι που θα παρουσιάσουμε παρακάτω.

    Τρόποι αντιμετώπισης

    Φυσικοθεραπεία/ Χαλαρωτικό μασάζ: Σχετική επιστημονική έρευνα που διεξήχθη το 2015 κατέδειξε πως το μασάζ μπορεί να καταπραΰνει και να μειώσει σημαντικά το αίσθημα του πόνου. Αυτό συμβαίνει, διότι οι υποδοχείς της πίεσης στο δέρμα ανταποκρίνονται στο άγγιγμα και κατ΄επέκταση ο ασθενής ανακουφίζεται και από το αυξημένο άγχος.

    Αερόβιο πρόγραμμα γυμναστικής: Προσπαθήστε να μην σηκώνετε πολλά βάρη και προτιμήστε μια αερόβια προπόνηση, ώστε να μην επιβαρύνετε περαιτέρω την κατάσταση σας και να μην προκαλέσετε τραυματισμούς. Άλλωστε έχει αποδειχθεί πως το συγκεκριμένο είδος εκγύμνασης δύναται να καταπραΰνει τον πόνο και να αυξήσει την αντοχή στους αθλούμενους.

    shutterstock-1573258381.jpg

    Ασκήσεις με κυλίνδρους: Οι ασκήσεις με κυλίνδρους κατασκευασμένους από αφρώδες υλικό μειώνει αποτελεσματικά τον πόνο. Ωστόσο, αν δεν θέλετε να προβείτε σε αυτή τη διαδικασία μπορείτε να δοκιμάσετε και τον βελονισμό.

    Διαλογισμός / Yoga: Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν πως εκείνοι που έκαναν διαλογισμό και yoga ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρατήρησαν μεγαλύτερη βελτίωση στο σώμα τους και στην μείωση του πόνου, συγκριτικά με όσους ακολούθησαν την παραδοσιακή μέθοδο της φαρμακευτικής αγωγής.

      Οι πόνοι τόσο στην πλάτη, όσο και στον αυχένα παρατηρούνται πολύ συχνά στην σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, δεν χρήζουν ανησυχίας και μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε με γρήγορους και πολύ αποτελεσματικούς τρόπους. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε πρώτα με τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις εξειδικευμένες συμβουλές του.