fbpixel

Search icon
Search
Interior Aesthetics: Ένα αιθέριο κι ευήλιο loft στη Νέα Υόρκη που θα σας εμπνεύσει
INTERIORS

Interior Aesthetics: Ένα αιθέριο κι ευήλιο loft στη Νέα Υόρκη που θα σας εμπνεύσει

Οι γήινοι τόνοι κυριαρχούν σε κάθε δωμάτιο με μερικές έντονες χρωματικές λεπτομέρειες


Ο Walt Whitman κάποτε έγραψε: «Κρατήστε το πρόσωπό σας στον ήλιο -και οι σκιές θα πέσουν πίσω σας», αλλά όποιος ζει στα σκοτεινά, συχνά στερημένα όρια ενός διαμερίσματος του Μανχάταν ξέρει ότι είναι πιο εύκολο να ειπωθεί αυτό παρά να γίνει πραγματικότητα. Έτσι, όταν μια οικογένεια ανακάλυψε ένα μοναδικό loft με ψηλές οροφές και μνημειώδη παράθυρα σε ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα στη γειτονιά Tribeca της Νέας Υόρκης, δεν υπήρχε αμφιβολία που θα επικεντρωνόταν η προσοχή. «Όταν βγαίνει κανείς από το ασανσέρ, πέφτει αμέσως σε αυτό το διασκορπισμένο βόρειο φως, το οποίο είναι απλώς εντυπωσιακό», λέει η διάσημη interior designer του Λος Άντζελες, Kelly Bergin, για τους τοίχους με τα εκτεταμένα παράθυρα που εντοπίζονται σε ένα καθιστικό δίπλα στην είσοδο. «Ο χώρος δείχνει πολύ φυσικός και χαλαρωτικός -και απομακρύνεται εντελώς από την πόλη και την αισθητική της. Ξέραμε αμέσως ότι θέλαμε να διατηρήσουμε αυτήν την αίσθηση του αιθέριου διαμερίσματος και το πετύχαμε» αναφέρει η ίδια.

7.jpg

Σχετικά με τη διαμόρφωση του σπιτιού συνολικά, το πρώτο βήμα ήταν να δημιουργηθούν διάφορες περιοχές εντός του διαμερίσματος χωρίς διαχωριστικά, διατηρώντας παράλληλα τον χώρο ανοιχτό και φωτεινό. Η Bergin επέλεξε μια ιδιαίτερη κατασκευή που καθόριζε το δωμάτιο αντί να χρησιμοποιήσει απλώς τοίχους, επιτρέποντας έτσι στο φως του ήλιου να διεισδύσει σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Στην τραπεζαρία, μια σειρά από διαβαθμισμένες προεξοχές εγκαταστάθηκαν για να προσθέσουν υφή σε έναν κατά τα άλλα κενό τοίχο και να παρέχουν χώρο τόσο για τα έργα τέχνης της οικογένειας όσο και για την τεράστια συλλογή των ιδιοκτητών του loft (ένας από αυτούς είναι η αναπληρώτρια διευθύντρια του Dia Art Foundation), ενώ μια μονάδα ραφιών στο δωμάτιο της βιβλιοθήκης δημιουργεί την αίσθηση μιας άνετης γωνιάς ανάγνωσης. 

Επίσης, τα μονοχρωματικά ντουλάπια στην κουζίνα έχουν σχεδιαστεί για να πετύχουν τη δημιουργία ενός λεπτού, υποχωρούμενου χώρου με «ήσυχη» διακόσμηση. Μάλιστα, η Bergin πρόσθεσε την επένδυση ξύλου στην είσοδο για να της δώσει μια επίσημη αλλά μετρημένη αίσθηση άφιξης των καλεσμένων που εισέρχονταν σε αυτό. «Επειδή το φως είναι τόσο απαλό κι ευάερο, θέλαμε να το γειώσουμε με φυσικά γήινα στοιχεία, όπως ξύλο και δέρμα, για να κατευθύνουμε τη ροή της διακόσμησης».

10.jpg

Για να ενισχύσει την αιθέρια αισθητική, εμπνευσμένη από τη φύση, η Bergin προτίμησε τα στρογγυλά σχήματα πάνω από γωνιακά σχέδια, επέλεξε βελούδινα υφάσματα που καλλιεργούν μια υπερισχύουσα αίσθηση άνεσης και κάλυψαν τα δωμάτια με μια νεφελώδη παλέτα χρωμάτων για να δώσουν στο σπίτι την αίσθηση ενός αριστοκρατικού χώρου. «Επιδιώκαμε μια εμφάνιση σε ολόκληρο το σπίτι μας που δε θυσιάζει το interior design αλλά είναι επίσης διακριτικά φιλικό και οικείο προς τα παιδιά», λέει η Bergin. 

Στο σαλόνι, ένας κυματοειδής καναπές του καλλιτέχνη Vladimir Kagan βρίσκεται απέναντι από ένα ζευγάρι καρέκλες Theo Ruth που είναι επενδεδυμένες με ανθεκτικό μαλλί Kvadrat. Η ζωγραφισμένη ομπρέλα της Isabelle Cornaro που κυριαρχεί στη βιβλιοθήκη αντηχεί τη λάμψη σε όλο τον χώρο. «Μας αρέσει να βλέπουμε πώς η εικόνα του ηλιοβασιλέματος στον τοίχο αλλάζει με το φως», λέει η ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

13.jpg

Η απαλότητα των χρωμάτων και η μινιμαλιστική προσέγγιση σε πολλά σημεία υπογραμμίζει την ανάγκη της οικογένειας για ένα σπίτι που δείχνει λιγότερο σαν μια γκαλερί και περισσότερο σαν ένα σκηνικό για τις ομορφιές της καθημερινής ζωής. «Τίποτα δεν είναι εκτός ορίων», λέει η Bergin. «Συχνά φιλοξενούμε μικρά πάρτι γενεθλίων για παιδιά εδώ. Τα κορίτσια χρησιμοποιούν κάθε ίντσα του χώρου. Φυσικά, δεν έγιναν όλα για χάρη των παιδιών. Υπάρχει ένα ξύλινο γλυπτό στο σαλόνι από την Paloma Varga Weisz που η νεότερη κόρη μου αποκαλεί "Scary Lady", λέει η Bergin γελώντας. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του loft στη gallery.

Πηγή: Architectural Digest