fbpixel

Search icon
Search
"Inflammaging skin": Οι δερματολόγοι εστιάζουν σε αυτό το ζήτημα όσον αφορά στη γήρανση
FACE & BODY

"Inflammaging skin": Οι δερματολόγοι εστιάζουν σε αυτό το ζήτημα όσον αφορά στη γήρανση

Γιατί πρέπει να φροντίσετε τις φλεγμονές στην επιδερμίδα σας;


Αν η λέξη "φλεγμονή" δεν έχει βρει ακόμη θέση στο λεξικό της φροντίδας του δέρματός σας, έφτασε η στιγμή να την προσθέσετε. Ένα συνονθύλευμα των λέξεων φλεγμονή και γήρανση, ο όρος αναφερόταν αρχικά στη συνολική επίδραση της φλεγμονής στην υγεία - χρησιμοποιείται συχνότερα στο χώρο της ευεξίας παρά μεταξύ των δερματολόγων. Ενώ κυκλοφορεί αθόρυβα εδώ και μερικά χρόνια μεταξύ των addicts της ομορφιάς, τώρα παίρνει το δρόμο προς το προσκήνιο της ρουτίνας σας.

Προβλέπεται ότι η διαχείριση της φλεγμονής σύντομα θα είναι τόσο συνηθισμένη όσο η σωστή αντηλιακή προστασία, η διαχείριση του δερματικού φραγμού ή η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος. Η μελέτη των επιπτώσεων της φλεγμονώδους ανάπτυξης προσθέτει ένα κομμάτι του παζλ που λείπει στη συζήτηση για την αύξηση των περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων και τον τρόπο με τον οποίο προκαλούν βλάβες στο δέρμα.

Παρακάτω, αναλύουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ρόλο της φλεγμονής στη γήρανση του δέρματος, από τις συνήθεις αιτίες μέχρι το πώς να την καταπολεμήσετε!

Τι είναι η φλεγμονή;

Είτε μιλάμε για φλεγμονή ολόκληρου του σώματος είτε για φλεγμονή ειδικά για το πρόσωπο, η φλεγμονή αναφέρεται σε φλεγμονή που είναι "χαμηλού βαθμού, χρόνια και συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η φλεγμονή από μόνη της συχνά έρχεται με "μια πολύ γρήγορη σχέση πυροδότησης και αντίδρασης". Αντίθετα, η φλεγμονή εμφανίζεται ως αποτέλεσμα χρόνιας, χαμηλού βαθμού φλεγμονής.

590e2fdef29ba01dfdcad752a9d760f2.jpg

Τι προκαλεί το inflammaging;

Για να εντοπίσετε την αιτία της φλεγμονής, πρέπει να εξετάσετε τόσο τους ενδογενείς όσο και τους εξωγενείς παράγοντες. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονικές αλλαγές, γενετικούς παράγοντες, περιβάλλον, έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και ελεύθερες ρίζες, διατροφή και τρόπο ζωής. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί στο ζήτημα, συνήθεις αιτίες μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν το στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου, την υποβάθμιση των κυττάρων και του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανισορροπία των εντερικών μικροοργανισμών.

Πώς επηρεάζει η φλεγμονή το δέρμα;

Καθώς εκτίθεστε σε χαμηλού βαθμού φλεγμονή με την πάροδο του χρόνου, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι επιταχύνει τα ορατά σημάδια γήρανσης, προκαλώντας απώλεια κολλαγόνου, υαλουρονικού οξέος και άλλων βασικών μορίων στο δέρμα σας. Επιβαρύνει επίσης την ικανότητα του δερματικού φραγμού να λειτουργεί βέλτιστα, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει σε άλλους επιθετικούς παράγοντες, όπως τα βακτήρια και οι ελεύθερες ρίζες, να έχουν πιο ουσιαστική επίδραση. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί οπτικά σε καφέ κηλίδες, λεπτές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να συμβάλει στην ερυθρότητα της επιδερμίδας καθώς και στη θαμπάδα και την ξηρότητα. Θα τη δείτε επίσης να εκδηλώνεται σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση και η δερματίτιδα.

6dfc5557f52a126c221a2b0fe5b4c9d3.jpg

Πώς να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή

Η φλεγμονή έχει τόσο εσωτερικά όσο και περιβαλλοντικά αίτια, οπότε πρέπει να την αντιμετωπίζετε διπλά. Δεδομένου ότι η φλεγμονή οφείλεται εν μέρει σε παράγοντες που αλλάζουν με την ηλικία, δεν μπορεί να προληφθεί εντελώς. Ωστόσο, οι εξωγενείς παράγοντες μπορούν να ελεγχθούν και να μετριαστούν κάπως.

Από την άποψη της ευεξίας, το μεγαλύτερο βήμα είναι να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας - τουλάχιστον όσο μπορείτε. "Είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά είναι ένας βασικός τρόπος αντιμετώπισης της φλεγμονής", λένε οι experts. Άλλες συμβουλές για τον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, την τακτική άσκηση και τη διασφάλιση ότι κοιμάστε αρκετά. 

Αν όλα αυτά ακούγονται σαν μια πρωτοχρονιάτικη απόφαση που είναι πιθανό να κλονιστεί μετά τον Ιανουάριο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε και από την πλευρά της φροντίδας του δέρματος.

Η αντιμετώπιση των σημείων φλεγμονής είναι παρόμοια με την αντιμετώπιση άλλων σημείων γήρανσης του δέρματος με τη χρήση αντιοξειδωτικών, ρετινοειδών, οξέων απολέπισης, προϊόντων ενυδάτωσης και επεμβάσεων στο ιατρείο. Δεδομένου ότι οι αλλαγές στο δέρμα που έρχονται με τη φλεγμονή μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές που βλέπουμε με τη φυσική διαδικασία γήρανσης, οι θεραπείες είναι παρόμοιες. Μια προειδοποίηση: Δεν θέλετε οι θεραπείες φλεγμονής να προκαλέσουν πρόσθετη φλεγμονή ή ερεθισμό, οπότε βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε είναι αρκετά ήπια για τον τύπο του δέρματός σας. Μαζί με τα δημοφιλή συστατικά εξομάλυνσης των γραμμών, όπως τα ρετινοειδή και τα οξέα. Συνιστάται επίσης η ενσωμάτωση ενυδατικών συστατικών, όπως η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ, καθώς και φόρμουλες ενίσχυσης του φραγμού.