fbpixel

Search icon
Search
Η πρώτη φωτογραφία του σύμπαντος πριν 13 δισ. χρόνια που εντυπωσίασε τον πλανήτη
PEOPLE & MOMENTS

Η πρώτη φωτογραφία του σύμπαντος πριν 13 δισ. χρόνια που εντυπωσίασε τον πλανήτη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έφερε στο φως την πιο ιστορική στιγμή στην ιστορία της αστρονομίας


Μια εντυπωσιακή εικόνα, γεμάτη με ξεχωριστούς αστερισμούς, έντονα χρώματα και λάμψη μέσα στο σκοτάδι κατάφερε να κλέψει χθες τις εντυπώσεις και να γίνει viral μέσα σε λίγες ώρες. Η ΝΑSA έφερε στο φως μια ιστορική φωτογραφία του πρώιμου σύμπαντος μέσα από το πιο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο που φτιάχτηκε ποτέ και φέρει το όνομα "James Webb" και σήμανε την αρχή για μια νέα πολύ σημαντική εποχή - ορόσημο για την αστρονομία. Η συγκεκριμένη εικόνα μας δείχνει πώς ήταν το σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια και μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από ταινία της Marvel. Tην αποκάλυψή της έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, μέσα από μια ιδιαίτερη τελετή στον Λευκό Οίκο. Το σμήνος γαλαξιών που απεικονίζεται ονομάζεται SMACS 0723 και είναι 4,6 δισεκατομμύρια ετών. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει επιπρόσθετο φωτογραφικό υλικό, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τις σημαντικές επιστημονικές ικανότητες του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου. 

292747897-134961819218526-2714871279682726294-n.jpg
@nasa

Η φωτογραφία αποτυπώνει ένα μακρινό κομμάτι του ουρανού, μέσα στο οποίο οι νεοσύστατοι γαλαξίες καίνε τον δρόμο τους για να γίνουν ορατοί. Και αυτό μόλις εξακόσια εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Ο Biden, αφού αρχικά απολογήθηκε για την καθυστερημένη έναρξη της διοργάνωσης, στη συνέχεια με υπερηφάνεια, επαίνεσε τη ΝΑSA για το σημαντικό αυτό επίτευγμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το παλαιότερο τεκμηριωμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος πριν από δεκατρία δισεκατομμύρια χρόνια. Επιτρέψτε μου να το πω ξανά, δεκατρία δισεκατομμύρια. Έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε δυνατότητες, τις οποίες κανένας δεν είχε δει πριν. Μπορούμε να ταξιδέψουμε σε μέρη, στα οποία δεν είχαμε ξαναπάει πριν». Ο Bill Nelson, επικεφαλής της ΝΑSA, μοιράστηκε, αντίστοιχα: «Η συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει μόνο ένα μέρος του Σύμπαντος, η αναλογία του οποίου μοιάζει σε έναν κόκκο άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού. Θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες είναι οι αυτές ερωτήσεις». Όταν πρόσθεσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να καθορίσει εάν και άλλοι πλανήτες είναι κατοικήσιμοι, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε με ένα «Ουάου»

H NASA στον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα του Instagram ανήρτησε την δημοφιλή εικόνα, συνοδεύοντάς την με το κείμενο: «Το φόντο είναι μαύρο. Χιλιάδες γαλαξίες εμφανίζονται σε όλη την όψη. Τα σχήματα και τα χρώματά τους ποικίλλουν. Μερικά έχουν διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί, άλλα είναι λευκά. Τα περισσότερα αστέρια φαίνονται μπλε και μερικές φορές είναι τόσο μεγάλα όσο πιο μακρινοί γαλαξίες που εμφανίζονται δίπλα τους. Ένα πολύ φωτεινό αστέρι βρίσκεται ακριβώς πάνω και αριστερά από το κέντρο. Αυτοί οι γαλαξίες αποτελούν μέρος του σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 και παραμορφώνουν τους γαλαξίες που φαίνονται γύρω τους. Τα μακριά πορτοκαλί τόξα εμφανίζονται αριστερά και δεξιά προς το κέντρο».

james-webb.jpg

Το διαστημικό τηλεσκόπιο "James Webb" αποτελεί εγχείρημα της NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος. Κοστίζει δέκα δισεκατομμύρια δολάρια και εκτοξεύτηκε πρώτη φορά στις 25 Δεκεμβρίου 2021. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του "James Webb", ο οποίος διετέλεσε δεύτερος διευθυντής στην ιστορία της NASA και είχε κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα Απόλλων. Οι δυνατότητές του επιτρέπουν τη διεύρυνση των ερευνών και των αναλύσεων στα πεδία της Αστρονομίας και της Κοσμολογίας. H καθηγήτρια στα τμήματα αστρονομίας και φυσικής στο Πανεπιστήμιο YalePriyamvada Natarajan, ανέφερε: «Καθώς το τηλεσκόπιο συλλέγει περισσότερα δεδομένα, τα επόμενα χρόνια θα δούμε την άκρη του Σύμπαντος όπως ποτέ άλλοτε. Είναι πέρα από την πιο τρελή φαντασία μου να είμαι ζωντανή όταν φτάσουμε να δούμε την άκρη των μαύρων τρυπών, όπως και την άκρη του σύμπαντος».

Δείτε το video που έχει αναρτήσει η NASA στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram: