fbpixel

Search icon
Search
Η Couture συλλογή του Jean Paul Gaultier από τον Nicolas di Felice και όσα ξεχωρίσαμε στην πορεία της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής
TRENDS & CATWALKS

Η Couture συλλογή του Jean Paul Gaultier από τον Nicolas di Felice και όσα ξεχωρίσαμε στην πορεία της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής

Το Παρίσι βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, με τους Jean Paul Gaultier, Victor & Rolf και Elie Saab να εντυπωσιάζουν και πάλι με τις Haute Couture συλλογές τους


Η Πόλη του Φωτός εξακολουθεί να λάμπει γεμάτη με avante gard δημιουργίες, καθώς η Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής βρίσκεται σε εξέλιξη. Αγαπημένοι σχεδιαστές και guest designers αναλαμβάνουν τα ηνία στην εντυπωσιακή αυτή πορεία που χαράζει η Haute Couture Week στο Παρίσι για ακόμη μία φορά. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα κορυφαία ονόματα της μόδας, οι οίκοι των Jean Paul Gaultier, Victor & Rolf και Elie Saab, που με τις διαφορετικές αισθητικές τους, αλλά με εξίσου πρωτοποριακές και show stopping δημιουργίες τους, κατάφεραν να μαγνητίσουν και πάλι όλα τα βλέμματα του fashion world.

Jean Paul Gaultier Fall/Winter '24 Haute Couture

befunky-collage-wYCV8.jpg

Στο Παρίσι, ο Nicolas di Felice, καλλιτεχνικός διευθυντής του Courrèges, παρουσίασε τη συλλογή του Haute Couture ως ο πιο πρόσφατος προσκεκλημένος σχεδιαστής του Jean Paul Gaultier, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Simone Rocha. Για την Haute Couture Fall/Winter '24, ο Di Felice, ακολούθησε μία πλάγια προσέγγιση, χωρίς να αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος βρισκόταν πίσω από αυτή τη συλλογή, κάτι που στην πραγματικότητα ήθελε και ο Gaultier.

befunky-collage-1-9ghve.jpg

Αν και υπήρχαν πολλά να θαυμάσει κανείς από τη στιγμή που ένα ολόμαυρο φόρεμα από καμπαρντίνα άνοιξε το show με έναν πολυεπίπεδο γιακά που αιωρούνταν πάνω από τα μάτια του μοντέλου, αυτή ήταν μια συλλογή που είχε τις ρίζες της σε μια δραματική λεπτότητα. Με έμφαση στις αιχμηρές σιλουέτες που παρουσίαζαν έξυπνα την προτίμηση του Gaultier στις υπερβολικές αναλογίες, η συλλογή αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από καινοτόμα βραδινά ενδύματα, με αποκορύφωμα ένα τελικό διαφανές νυφικό φόρεμα που φαινόταν να είναι διακοσμημένο με στολίδια, αλλά στην πραγματικότητα ήταν κατασκευασμένο από 10.568 hook-and-eye κλεισίματα, ενώ ακολούθησε ένα ακόμη σύνολο από αλυσιδωτό κόσμημα που αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατασκευασμένο από 42.000 μεταλλικούς συνδέσμους. Όπως θα μπορούσε να διαπιστώσει κανείς από την ευκολία με την οποία κινούνταν αυτά τα φορέματα, δεν υπήρχε τίποτα το απλό στη φινέτσα αυτών των δομικών σχημάτων και των περίτεχνων λεπτομερειών.

Viktor & Rolf Fall '24 Couture

befunky-collage-2-b6Igt.jpg

Ο Viktor Horsting και ο Rolf Snoeren έκαναν μια αναδρομή στις μνήμες για τη σημερινή συλλογή υψηλής ραπτικής. Φιλοτέχνησαν ρούχα βασισμένα σε γεωμετρικά σχήματα, καταλήγοντας σε ορθογώνιους, τριγωνικούς, σφαιρικούς ή τραπεζοειδείς όγκους. Τα διάφορα εμπριμέ υφάσματα έμοιαζαν να αγκαλιάζουν περισσότερο τα γεωμετρικά σχήματα, παρά τα σώματα των μοντέλων. Ένα φόρεμα περιέκλειε το σώμα σε ένα κουτί από φούξια ύφασμα, τεράστιοι ώμοι σε σακάκια κρέμονταν από διάφορα τραπεζοειδές σχήματα, όπως ένα πολύχρωμο κοντό σατέν παλτό που συναρμολογήθηκε σαν ένας συνδυασμός από τρισδιάστατα τετράγωνα και ορθογώνια ή ένα πουκάμισο με πιέτες σε σχήμα τεράστιου μπαλονιού που έμοιαζε να εκρήγνυται με σφιγμένη μέση και double-breasted ασπρόμαυρο σακάκι.

befunky-collage-3-s6Jv4.jpg

"Η υψηλή ραπτική για εμάς είναι ένα εργαστήριο πειραμάτων και εφευρέσεων", είπαν οι Viktor & Rolf. Δεν ήθελαν να επεκταθούν πολύ στο "γιατί;" και στο "για ποιο λόγο;" ή στο "ποιος θα το φορέσει;". Απλώς επαίνεσαν την αφαίρεση, η οποία δίνει ελευθερία ερμηνείας. 

Elie Saab Fall '24 Couture

befunky-collage-4-O6qjg.jpg

Η πρώτη εμφάνιση της σημερινής επίδειξης υψηλής ραπτικής του Elie Saab ήταν ένα mermaid-kind φόρεμα από μαύρο βελούδο. Μια τρεχούμενη ουρά υπονοούσε το δράμα, αλλά δεν υπήρχε κανένα στολίδι, που για τα δεδομένα του Saab, ήταν ένα ασυνήθιστα λιτό άνοιγμα. Το πρώτο μισό της συλλογής παρουσίασε μία εξέλιξη από το all black σε βαθιές αποχρώσεις του ρουμπινί και του σμαραγδένιου πράσινου, με παραλλαγές σε κομψά σχήματα, αραιά κεντήματα ή διακοσμημένα με τονικά φτερά και λουλούδια. Τα παιχνίδια του drape, η αφθονία σε σούρες και τα στρώματα από πέπλο δαντέλας δεν έμοιαζαν περιττά, καθώς ήταν κατά κάποιο τρόπο υποτονικά από τη νυχτερινή παλέτα, μεταδίδοντας μία γοτθική χλιδή που αποτελούσε αντίστιξη στη συνήθη χρυσή θεϊκή λάμψη των δημιουργιών του Saab. Στόχος του ήταν να υπονοήσει μια πιο μυστηριώδη, εξωφρενική πλευρά της θηλυκότητας.

befunky-collage-5-5JTMf.jpg

Σαν να αναδύεται από το σκοτάδι, η λάμψη από ασημένιες παγιέτες κοσμούσαν φορέματα πιο πλούσια και γενναιόδωρα σε όγκο, κεντημένα με κρυστάλλινες χάντρες πάνω σε αισθησιακά see-through υφάσματα, σιφόν και οργάντζες. Το φινάλε αποτέλεσε την κορύφωση της αφθονίας, πολύ κοντά στην τάση του Saab για showstopping δημιουργίες.