Η μελέτη και ριζική ανακατασκευή του διαμερίσματος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει την υπογραφή των Zege Architects, των Tάσου Ζέππου - Ελένης Γεωργιάδη και συνεργατών, με στόχο την εκμετάλλευση της ανεμπόδιστης θέας προς όλα τα σημεία του ορίζοντα και την ανάδειξη της οπτικής γειτνίασης του με τον βράχο της Ακρόπολης. Το διαμέρισμα, πριν την αναδιαμόρφωσή του είχε χρήση επαγγελματικού χώρου, ενώ η κάτοψη με τη νέα χρήση ως κατοικία, τροποποιήθηκε, οργανώθηκε και αναπτύχθηκε σε μορφή open plan σε σχήμα Π.
Η μία λειτουργία διαδέχεται απρόσκοπτα την άλλη, δημιουργώντας ροή και συνέχεια ανάμεσα στους χώρους. Ταυτόχρονα μεγάλα κινούμενα ξύλινα πάνελ δίνουν τη δυνατότητα επιλογής διαχωρισμού και απομόνωσης των τριών βασικών ζωνών, ζώνη διημέρευσης, κίνησης και ύπνου, καθιστώντας τη ζωή στο διαμέρισμα απολύτως λειτουργική. Όλοι οι χώροι με τη σειρά, κουζίνα, τραπεζαρία, living room, χολ εισόδου, υπνοδωμάτιο και λουτρό, δημιουργούν έντονες οπτικές φυγές που καταλήγουν στο μνημείο της Ακροπόλεως. Μια μοναδική θέα που γίνεται αντιληπτή από κάθε σημείο του σπιτιού κυριαρχώντας στον χώρο.
Σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ύφους παίζουν τα μεταλλικά πλαίσια που περιβάλλουν τα ανοίγματα, εντείνοντας το εκάστοτε κάδρο προς τη θέα και δημιουργώντας ένα συνεχόμενο παιχνίδι πλήρους και κενού στην περιμετρική όψη. Η παλέτα και οι επιλογές των υλικών στα δάπεδα του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου χαρακτηρίζονται από τις αρχές της χρωματικής συνέχειας. Στις κατακόρυφες επιφάνειες το σκούρο ξύλο δρυός δημιουργεί έντονη αντίθεση με τη λευκή λάκα, όπως και στις οριζόντιες επιφάνειες όπου το σκούρο δάπεδο πατητής τσιμεντοκονίας έρχεται σε αντίθεση με τη λευκή οροφή. Όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν ειδικά για τον χώρο από τους αρχιτέκτονες, όπως η χαμηλού ύψους τραπεζαρία και το κρεβάτι – οντάς, για να αφήνουν ανεμπόδιστη τη θέα προς την Ακρόπολη.
Το interior design με διαχρονικό & clean cut χαρακτήρα υπακούει σε μια αυστηρή χρωματική παλέτα, ώστε να δημιουργεί παιχνίδια αντιθέσεων με το φυσικό φωτισμό που περνά απ' όλα τα περιμετρικά ανοίγματα. Εδώ, τα αντικείμενα και τα έπιπλα είναι τοποθετημένα με τρόπο που να αφήνουν ανεμπόδιστη την κίνηση στον χώρο, ενώ η έννοια της ροής κυριαρχεί σαν ιδέα. Η επίπλωση και η διακόσμηση δρουν συμπληρωματικά ως χρηστικά "γλυπτά". Κάποια αντικείμενα και industrial φωτιστικά προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Τάσου Ζέππου.
Φωτογραφία: Γιάννης Κοντός