fbpixel

Search icon
Search
Healthy lifestyle: Αυτά είναι τα 5+1 sports που χαρίζουν έως και 10 παραπάνω χρόνια ζωής
WELLNESS

Healthy lifestyle: Αυτά είναι τα 5+1 sports που χαρίζουν έως και 10 παραπάνω χρόνια ζωής

Γνωρίστε τα και απολαύστε τα οφέλη τους


Εδώ και πολλά χρόνια, είναι γνωστό πως ο αθλητισμός κι η άσκηση γενικότερα, έχουν πολλαπλά οφέλη τόσο σε επίπεδο εμφάνισης, όσο και σε επίπεδο βελτίωσης της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με επίσημες μελέτες, ένα παιδί θα πρέπει να εξασφαλίζει την ημέρα περίπου 60 λεπτά άσκησης, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ενήλικες. Έχουν όμως όλα τα είδη γυμναστικής τα ίδια αποτελέσματα; Μήπως υπάρχουν μερικά, που μας εξασφαλίζουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής;

Συνεχίστε να διαβάζατε για να μάθετε ποια είναι αυτά...

Η σημασία της άσκησης

Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώσουμε πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, για να κάνουμε γυμναστική. Ακόμη και μισή ώρα είναι αρκετή, αρκεί να επιλέξουμε την άσκηση που μας ταιριάζει. Η Sport & Leadership Expert, Renee Lopez εξηγεί πως: «Η γυμναστική δεν είναι απλά ένα hobby ή μία ιδανική δουλειά. Ο άνθρωπος, μέσα από την άσκηση μαθαίνει σημαντικά πράγματα που θα τον βοηθήσουν γενικότερα στη ζωή του. Αν μιλάμε για ένα ομαδικό άθλημα για παράδειγμα, μαθαίνεις πως να συνυπάρχεις με άλλους ανθρώπους και να λειτουργείς σωστά σε ένα σύνολο. Μαθαίνεις να σέβεσαι τους κανόνες κι αποκτάς πειθαρχία. Αυτά είναι μόλις μερικά παραδείγματα, καθώς τα οφέλη είναι πραγματικά πολλά».

Από τη δική της μεριά, η Dr Joann Lukins αναφέρει πως: «Η σωματική άσκηση είναι σημαντική τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά. Ακόμη και λίγη ώρα μέσα στην ημέρα είναι αρκετή. Η γυμναστική, συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και του stress και φυσικά, μας βοηθάει να αποκτήσουμε το σώμα που ονειρευόμασταν πάντα, όταν συνδυάζεται και με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής». Φορέστε σήμερα κιόλας τα αθλητικά σας και βρείτε κι εσείς το είδος γυμναστικής που σας ταιριάζει. Το καλοκαίρι πλησιάζει κι είναι ευκαιρία να δείτε και πάλι το σώμα σας, στα καλύτερά του!

Το «μυστικό» της μακροζωίας 

Υπάρχουν μερικά ήδη άσκησης όμως, που πέρα από τα οφέλη που έχουν για το σώμα και την πνευματική υγεία μας, μπορούν να μας χαρίσουν και μερικά παραπάνω χρόνια ζωής! Σύμφωνα με τη μελέτη της «Mayo Clinic Proceedings» μορφές άσκησης όπως το tennis, η κολύμβηση ή και το Jogging συνδέονται άμεσα με ανθρώπους που έζησαν κατά μέσο όρο από 3 έως και 10 χρόνια περισσότερο. 

Εμείς ξεχωρίσαμε τα 5+1 αθλήματα που θα σας χαρίσουν μακροζωία.

Τennis (9.7 έτη)

shutterstock-1690105195.jpg

Αρχικά, το tennis συμβάλλει στην καύση του λίπους, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και στη διατήρηση της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μία γυναίκα μπορεί να κάψει έως και 420 θερμίδες την ώρα, παίζοντας απλά τένις! Αυξάνει τη δύναμη των χεριών και των ποδιών και σταδιακά προσφέρει ευλυγισία και τέλος, καταπολεμά την ψυχική και συναισθηματική πίεση.

Badmintοn (6.2 έτη)

shutterstock-1493553380.jpg

Ένα ακόμη sport που βοηθάει σε πολλούς τομείς. Το badminton βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, βοηθώντας στην απώλεια βάρους και βελτιώνει τη γνωστική υγεία του εγκεφάλου. Μειώνει το άγχος κι ενισχύει τους μυς και τις αρθρώσεις του σώματος. Δεν είναι από τις πιο προβεβλημένες μορφές άσκησης, ωστόσο αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε.

Football (4.7 έτη) 

shutterstock-442154689.jpg

Για πολλούς, το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που απευθύνεται μόνο σε άντρες. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό δεν ισχύει. Μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα, τα οποία προσφέρει το ποδόσφαιρο είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης κι η μείωση του σωματικού βάρους σε πολλές περιπτώσεις. Παράλληλα, χαρίζει ευεξία και κοινωνικοποιεί, καθώς πρόκειται για ένα ομαδικό είδος άσκησης.

Ποδηλασία (3.7 έτη)

shutterstock-1741787978.jpg

Και στην περίπτωση της ποδηλασίας, τα οφέλη είναι πολλαπλά για τον άνθρωπο. Βελτιώνει την πνευματική ευεξία, βοηθάει στην απώλεια βάρους και χαρίζει καλύτερη ποιότητα ύπνου. Μιλώντας αποκλειστικά για το κομμάτι της εξωτερικής εμφάνισης, η ποδηλασία θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε τα πόδια των ονείρων σας, καθώς κατά της διάρκεια της άσκησης δεν καίτε απλώς λίπος, αλλά παράλληλα χτίζετε μυικό ιστό, στοχεύοντας σε περιοχές όπως οι γλουτοί κι οι γάμπες.

Swimming (3.4 έτη)

shutterstock-793317166.jpg

Η κολύμβηση από την άλλη ενεργοποιεί πραγματικά ολόκληρο το σώμα, από την κορυφή ως τα νύχια! Τονώνει τους μυς, βελτιώνει την αντοχή και λειτουργεί ευεργετικά και για το νευρικό σύστημα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η άσκηση στην πισίνα ή τη θάλασσα, ενισχύει τη διάθεση και μειώνει το stress. Είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες κι απόλυτα ασφαλής ακόμη και για άτομα με αρθρίτιδα, σοβαρούς τραυματισμούς ή αναπηρία.

Jogging (3.2 έτη)

shutterstock-1899180049.jpg

Το τρέξιμο είναι από τις καλύτερες αερόβιες ασκήσεις για τη φυσική κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων κι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να κάψουμε θερμίδες και να χάσουμε κιλά. Επίσης, ειδικά το τρέξιμο στη φύση, απελευθερώνει τις ενδορφίνες, κάτι που προκαλεί ευφορία, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια σαν θεραπεία κατά της κατάθλιψης και των εθισμών όλων των ειδών.

Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας 

Σε μία εποχή όπου οι πιέσεις που δεχόμαστε σε όλους τους τομείς της ζωής μας είναι τεράστιες, είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε τον οργανισμό και την υγεία μας γενικότερα. Δε χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα ή να αφιερώσετε πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, για να ασκηθείτε. Βρείτε μερικά λεπτά και δοκιμάστε το είδος που ταιριάζει σε εσάς και σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, καθώς η αρχή σίγουρα θα είναι πιο δύσκολη, ωστόσο με τον καιρό θα συνηθίσετε και θα παρατηρήσετε αισθητά βήματα προόδου. 

Σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά όσον αφορά στην εξωτερική σας εικόνα, ωστόσο θα είναι πολύ πιο σημαντικά τα οφέλη για την πνευματική σας υγεία. Τίποτα δε συγκρίνεται με το συναίσθημα που θα έχετε, ολοκληρώνοντας την άσκησή σας. Βγείτε από το σπίτι, κάντε μία βόλτα στη φύση, απολαύστε τον καθαρό αέρα και δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να γεμίσει μπαταρίες με τον πιο απλό, αλλά εξίσου αποτελεσματικό τρόπο. Ακόμη κι αυτό είναι αρκετό!