fbpixel

Search icon
Search
FASHION NEWS

Haute couture

CELIA CRITHARIOTI

Haute couture

O οίκος μόδας Celia Kritharioti, ο πρώτος ελληνικός οίκος Υψηλής Ραπτικής, που αγκαλιάζει τα όνειρα αμέτρητων γυναικών στις πιο ξεχωριστές και μοναδικές στιγμές τους, είναι συνώνυμος με τη σοφιστικέ κομψότητα. Οι δημιουργίες του οίκου είναι γνωστές για το μοναδικό στιλ και τη φινέτσα τους, τις θηλυκές γραμμές, τον ξεχωριστό, ιδιαίτερο χαρακτήρα και την άριστη τεχνική στη χρήση υλικών και υφασμάτων. Ο οίκος Τσούχλου ήταν ένα από τα πιο εμβληματικά σαλόνια μόδας, που ιδρύθηκε το 1906 κι έγραψε μια φωτεινή ιστορία στον χώρο της ελληνικής μόδας. Η Σήλια Κριθαριώτη με τη σειρά της, ως διάδοχος του οίκου, ανέλαβε να προχωρήσει μπροστά και μ’ έναν εντυπωσιακό τρόπο κατάφερε να αναβιώσει τη λαμπρή παράδοση που παρέλαβε και να την προσαρμόσει στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, στη σύγχρονη ελληνική σκηνή της μόδας, η Σήλια έχει εμφυσήσει έναν αέρα ανανέωσης με sexy, ραφιναρισμένες και απόλυτα θηλυκές couture δημιουργίες, που έχουν παρουσιαστεί από διάσημα top models. Έτσι, το όνομά της ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, για να γίνει γρήγορα γνωστή ως «η βασίλισσα των νυφικών φορεμάτων» κι όχι άδικα, αφού γνωρίζει καλά πώς να μεταμορφώσει μια γαμήλια τελετή σ’ ένα αληθινό όνειρο. Tη συναντήσαμε στην ονειρεμένη επίδειξη μόδας υψηλής ραπτικής στο ιστορικό ατελιέ της Δαιδάλου στην Πλάκα. Εκεί που μάγεψε το κοινό της με υπέρκομψες φιγούρες, οι οποίες έμοιαζαν να ξεπήδησαν από card postal της δεκαετίας του ‘20, προσαρμοσμένες, όμως, τόσο εντυπωσιακά άψογα στη σύγχρονη αισθητική.

Έχετε κληρονομήσει μια σημαντική οικογενειακή παράδοση, την οποία καταφέρατε να εξελίξετε, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της μόδας. Πού εστιάσατε, τι φροντίσατε να διατηρήσετε, ώστε να υπάρχει συνέχεια και πώς προέκυψε η σημερινή εικόνα του οίκου; Είναι γνωστή η ιστορία: μεγάλωσα μέσα στη μόδα. Από τα ντεφιλέ του Παρισιού που πήγαινα με τους γονείς μου μέχρι τις ώρες που περνούσα στον «Τσούχλο», τον πρώτο και μοναδικό οίκο Υψηλής Ραπτικής στην Ελλάδα, η ατμόσφαιρα της υψηλής ραπτικής μού ήταν οικεία. Μοντέλα, επιδείξεις, πρόβες, δημιουργικότητα. Όταν ο «Τσούχλος» ήρθε στα χέρια της οικογένειάς μου, δεν είχα σκεφτεί ν’ ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μόδα. Ήταν, όμως, κάτι που αγαπούσα πολύ: έφτιαχνα ρούχα για μένα, τα οποία έπειτα ζητούσαν οι πελάτισσες. Κάπως έτσι άρχισα ν' ασχολούμαι περισσότερο. Ήθελα να δώσω μια σύγχρονη φόρμα στην κλασική αξία του οίκου. Καλέσαμε διεθνή μοντέλα για να δείξουν τη δουλειά μας, εκσυγχρονίσαμε τις γραμμές και τις φόρμες, διατηρώντας τη φινέτσα που διαπνέει το ατελιέ.

Τι είναι η μόδα για σας και πώς έχουν διαμορφωθεί τα συναισθήματά σας γι’ αυτήν, στη διάρκεια του χρόνου; Είναι μια αγάπη εφηβική που εξελίχθηκε σε όνειρο. Μέσα από τις δυσκολίες καταφέρνω να κρατάω τον πιο παλιό οίκο Υψηλής Ραπτικής στην Ελλάδα ζωντανό και παραγωγικό. Δουλεύω περισσότερα από 20 χρόνια. Μ’ έχει διαμορφώσει. Δεν επαναπαύομαι και δε χάνω το θάρρος μου, προσπαθώ να κοιτάζω μπροστά, προσανατολίζομαι προς διεθνείς αγορές.

Για ποιες γυναίκες σχεδιάζετε; Σχεδιάζω για τη γυναίκα που σέβεται τη θηλυκότητά της, αγαπά τον εαυτό της και θέλει να είναι όμορφη για εκείνη και τους γύρω της. Να είναι και να αισθάνεται μοναδική.

Τι είναι αυτό που κάνει τις δημιουργίες σας μοναδικές; Σε ποιον τομέα θεωρείτε ότι ξεχωρίζετε και με ποιον τρόπο; Κάθε ρούχο απαιτεί πάρα πολλές ώρες δουλειάς, γεγονός που το κάνει μοναδικό. Φτιάχνεται από την αρχή, στα μέτρα της γυναίκας που ονειρεύεται τον εαυτό της να το φοράει. Έχω εμμονή με τη λεπτομέρεια, θέλω τα ρούχα να μοιάζουν σαν να μην τα έχουν αγγίξει ανθρώπου χέρια. Αέρινα, φίνα, όπως αξίζουν σε κάθε γυναίκα.

Η μόδα ανακυκλώνεται μ’ έναν τρόπο δημιουργικό. Πώς προσαρμόζεται στη σύγχρονη εποχή; Τα υφάσματα εξελίσσονται, τα υλικά βελτιώνονται, η ματιά αλλάζει. Ακόμη κι ένα κλασικό σακάκι των 60’s σήμερα θα το κάνεις αλλιώς, διότι οι προσλαμβάνουσες είναι διαφορετικές. Στην πρόσφατη συλλογή που παρουσίασα, χρησιμοποίησα στοιχεία από τα 20’s, που εναρμονίστηκαν με το σήμερα. Σχεδίασα ρούχα για τη γυναίκα του 2012.

Ποια είναι τα ερεθίσματα που χρησιμοποιείτε δημιουργικά, από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Έμπνευσή μου είναι πάντα η δυναμική και η ομορφιά του γυναικείου σώματος. Θέλω το ρούχο να αγκαλιάζει το σώμα σαν ένα δεύτερο δέρμα, να αναδεικνύει τα καλά σημεία. Προτιμώ να λένε για μια γυναίκα που ντύνω, πόσο όμορφη είναι κι όχι πόσο ωραίο είναι το ρούχο. Από ‘κει και πέρα, έμπνευση είναι οτιδήποτε, από ένα ταξίδι κι ένα έργο τέχνης, που θα θαυμάσω μέχρι μια βόλτα ή μια έξοδο με φίλους. Όμως η μόδα δε στηρίζεται μόνο στην έμπνευση, αλλά και στη σκληρή δουλειά. Υφάσματα, υλικά, κεντήματα, αλλαγές και διορθώσεις, μέχρι να πετύχω αυτό που έχω στο νου μου.

Μιλήστε μας για τη νέα Haute Couture συλλογή, που πρόκειται να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Τι ιδιαίτερο εντοπίζετε σ’ αυτήν και πού βασιστήκατε; Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη συλλογή Υψηλής Ραπτικής που ίσως να μην ταιριάζει στην Ελλάδα της κρίσης. Ξέρετε, ο εχθρός της Υψηλής Ραπτικής είναι η οικονομία. Ο λίγος χρόνος, τα λιγοστά υλικά. Όμως οφείλει να είναι μοναδική, δημιουργική και συναρπαστική. Παρουσίασα τη συλλογή στους έλληνες δημοσιογράφους και τώρα ετοιμάζομαι για τις αγορές του εξωτερικού, Ν. Υόρκη και Λονδίνο.

Άσχετα με τη δυσκολία των εποχών, η γυναίκα εξακολουθεί και δείχνει ενδιαφέρον για τη μόδα. Εσείς, πώς το εισπράττετε αυτό στην καθημερινότητά σας; Η μόδα μάς ανανεώνει, φέρνει το καινούριο, σε κάνει να ελπίζεις και να κοιτάς μπροστά. Σου δημιουργεί μια θετική σκέψη. Θαυμάζω τις γυναίκες που καταφέρνουν να διατηρούν το στιλ τους ακόμη και μέσα στις δυσκολίες. Διότι το να αγοράσεις ένα φόρεμα ξένου σχεδιαστή ή να σε ντύνει κάποιος είναι μια ασφαλής λύση. Το streetstyle των κοριτσιών που παρατηρώ στον δρόμο έχει ενδιαφέρον.

Ποιες είναι οι συμβουλές σας στη σύγχρονη καθημερινή γυναίκα, ώστε να παίξει σωστά το ρόλο της και να αντεπεξέλθει; Οι γυναίκες παλεύουμε να ισορροπήσουμε στους διάφορους ρόλους και υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Η συμβουλή μου είναι να μη χάνουμε την ταυτότητά μας, να παραμένουμε ακέραιες και βεβαίως, να μην παραμελούμε τον εαυτό μας και την εικόνα μας.

Ποιο είναι το σημαντικότερο όνειρό σας για τον οίκο; Πού θέλετε να φτάσετε και ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; Χαίρομαι για κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή του ατελιέ. Το βρετανικό Vanity Fair Δεκεμβρίου ξεχωρίζει τους οίκους Υψηλής Ραπτικής παγκοσμίως. Ανάμεσα στους outstanding made-to- measure οίκους εκτός Παρισιού -εκεί είναι η καρδιά της Υψηλής Ραπτικής-, υποδεικνύει τον οίκο Celia Kritharioti Haute Couture. Κάνω αυτήν τη δουλειά, επειδή μου αρέσει. Θέλω να βλέπω τα ρούχα μου σε γυναίκες, που μου αρέσουν. Είχα την τύχη να ντύσω όλες τις Ελληνίδες που ήθελα. Τώρα πια θέλω να δω τις δημιουργίες μου φορεμένες σε γυναίκες-σύμβολα που κινούνται στο διεθνές προσκήνιο της μόδας.

Η ευχή σας για τα Χριστούγεννα; Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Εύχομαι σε όλους το καλύτερο δυνατό, να μην ξεχνάμε εκείνους που έχουν ανάγκη και να προσπαθήσουμε να νιώσουμε για λίγο παιδιά, επιστροφή στην αθωότητα! G

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

GLOW LOVES

Η Έλενα Χατζηαλεξάνδρου μας επανασυστήνεται ως συγγραφέας μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το Φιλί του Θεού»
MAGAZINE

Η Έλενα Χατζηαλεξάνδρου μας επανασυστήνεται ως συγγραφέας μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το Φιλί του Θεού»