Αποδεικνύοντας ότι τα μοντέλα είναι κάτι παραπάνω από μια εντυπωσιακή εμφάνιση και χαριτωμένες πόζες στο φακό, η πανέμορφη Mari Malek είναι η ιδρύτρια της ΜΚΟ Stand 4 Education, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού στις υποανάπτυκτες χώρες, χτίζοντας σχολεία και παρέχοντας σε φτωχά παιδιά –κυρίως κορίτσια- όσα χρειάζονται. Η ίδια κατάγεται από το Νότιο Σουδάν και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει πρώτα στην Αίγυπτο και ύστερα στις Η.Π.Α., για να γλιτώσει από τον πόλεμο στη χώρα της, ενώ μεγάλωσε σ’ ένα σπίτι με 20 παιδιά –ο πατέρας της είχε πέντε συζύγους- μέσα στη δίνη του εμφυλίου, ο οποίος τελικά τελείωσε με την ανεξαρτητοποίηση της χώρας της το 2011.
Όπως ήταν φυσικό λοιπόν, μεγαλώνοντας η Malek δεν είχε καμία επαφή με τα περιοδικά και τον χώρο της μόδας, αντικείμενα τα οποία η ίδια γνώρισε για πρώτη φορά όταν έφυγε από εκεί. «Το μόντελινγκ ήταν για μένα ευλογία, μια ευκαιρία για να κάνω γνωστή τη χώρα μου στον υπόλοιπο κόσμο και να πω την ιστορία των γυναικών και των παιδιών που ζουν εκεί και χρειάζονται βοήθεια. Το κύριο πράγμα που χρειάζονται είναι εκπαίδευση!» τονίζει η ίδια μιλώντας στο αμερικανικό Harper’s Bazaar.
Συνεχίζει λέγοντας ότι, από τη στιγμή που ένα κορίτσι στο Νότιο Σουδάν ξεκινά να έχει έμμηνο ρύση θεωρείται πια γυναίκα και κατάλληλη για γάμο, κάτι που αυτόματα σημαίνει το τέλος της εκπαίδευσής της. Αυτός είναι και ο λόγος που το ποσοστό ενήλικων γυναικών που έχουν τελειώσει το σχολείο είναι μόλις 16%. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι γυναίκες δεν έχουν καμία ισχύ εκεί».
Χρησιμοποιεί τη δημοσιότητά της (ακολουθεί μια πετυχημένη πορεία και ως ηθοποιός και Dj) για να αφυπνίσει το κοινό για τη σπουδαία ανάγκη που υπάρχει για να στηρίξει την αποστολή της ΜΚΟ Stand 4 Education, που έχει βάση της τη Νέα Υόρκη και προσφέρει στα κορίτσια που έχουν ανάγκη -με focus στο Νότιο Σουδάν, αλλά και όχι μόνο- όσα χρειάζονται για το σχολείο τους: ρούχα, παπούτσια, τσάντες, βιβλία, ρούχα, workshops σχετικά με την προσωπική υγιεινή, σεμινάρια αυτοπεποίθησης. Επίσης, διοργανώνει συναυλίες, fashion shows, καλλιτεχνικές εκθέσεις κ.ά, ενώ με τη βοήθεια του ΜΚΟ ImpactVillage, πρόσφατα χτίστηκε το δημοτικό σχολείο Malek Primary School, το οποίο ωστόσο συνεχίζει να χρειάζεται οικονομική υποστήριξη από το κοινό, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Πανέμορφη, αιθέρια, με απίστευτα χαρακτηριστικά, λαμπερό δέρμα και πρόσωπο που κόβει την ανάσα, η Malek είχα πολλές ευκαιρίες να ξεκινήσει την πορεία της στη μόδα, αλλά προτίμησε να περιμένει την κατάλληλη στιγμή, η οποία έφτασε στα 22 της χρόνια, όταν άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το μόντελινγκ στη Νέα Υόρκη. Στην αρχή αντιμετώπισε πολλά περιστατικά ρατσισμού –αυτός ο χώρος άλλωστε είναι γνωστό ότι είναι σκληρός, ειδικά όταν μιλάμε για το εξωτερικό. Κάποια πρακτορεία της είπαν ότι δεν έχει look που πουλάει, ενώ άλλα την έδιωχναν λέγοντας «ήδη έχουμε ένα μαύρο κορίτσι». Στα castings επίσης έχει τύχει να τη διώξουν, λόγω του χρώματος του δέρματός της.
Φυσικά, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αφού πλέον μιλάμε για ένα από τα πιο περιζήτητα μοντέλα του διεθνούς στερεώματος, με την ίδια να έχει ήδη ποζάρει για κορυφαία περιοδικά, όπως Vogue και Marie Claire, περίφημους φωτογράφους, όπως ο Steven Meisel και οίκους που θα ζήλευε κάθε φιλόδοξο μοντέλο, όπως ο Lanvin.
Η επιτυχία της είχε ως αποτέλεσμα εκείνη να δοκιμάζει την τύχη της και στον χώρο της υποκριτικής, κάτι που χαρακτηρίζει «απελευθερωτικό», με την έννοια ότι της δίνει τη δυνατότητα να λέει τις ιστορίες που θέλει, μέσα από ένα δυνατό μέσο. Κέρδισε πολύ καλές κριτικές όταν συμμετείχε πέρυσι στο σουηδικό θρίλερ The Nile Hilton Incident, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε με το Grand Jury Prize στο Sundance Film Festival. Η Malek ενσαρκώνει την Saleh, μια πρόσφυγας από το Σουδάν που εργάζεται ως καμαριέρα στην Αίγυπτο, όταν γίνεται μάρτυρας μιας δολοφονίας πολιτικού χαρακτήρα και βρίσκεται μπλεγμένη σε μια πλεκτάνη ίντριγκας και δολοπλοκιών.