fbpixel

Search icon
Search
Η ιστορία πίσω από την άνοδο του Donald Trump στην εξουσία όπως καταγράφεται στην ταινία "The Apprentice"
ARTS & CULTURE

Η ιστορία πίσω από την άνοδο του Donald Trump στην εξουσία όπως καταγράφεται στην ταινία "The Apprentice"

Με παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών


Σκηνοθετημένη από τον βραβευμένο στις Κάννες Ali Abbasi και σε σενάριο Gabe Sherman, η ταινία περιγράφεται ως «μια εξερεύνηση στη κρυφή πλευρά της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Χαρτογραφεί την άνοδο του νεαρού Donald Trump στην εξουσία μέσω μιας φαουστικής συμφωνίας με τον ισχυρό δεξιό δικηγόρο και πολιτικό παράγοντα Roy Cohn».

Με πρωταγωνιστή τον Sebastian Stan ως Donald Trump, η βιογραφική ταινία εξερευνά την καριέρα του ως επίδοξος μεγιστάνας ακινήτων στη Νέα Υόρκη των δεκαετιών 1970 και 1980. Εμβαθύνει στη σχέση μεταξύ του ίδιου του Trump με τον Roy Cohn, του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης που υπήρξε συνεργάτης με τον γερουσιαστή Joseph McCarthy κατά τη διάρκεια του Second Red Scare. Ακόμη, παρουσιάζει στιγμές από την προσωπική του ζωή όπως ο γάμος του με την Ivana Trump και τη σχέση του με την με την οικογένειά του.

H ταινία "The Apprentice" θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών τον Μάϊο του 2024 μαζί με πλήθος ταινιών όπως: "Oh, Canada" του Paul Schrader, "Megalopolis" του Francis Ford Coppola, "Kind of Kindness" του Γιώργου Λάνθιμου, "Parthenope" του Paolo Sorrentino και "The Shrouds" του David Cronenberg.

mv5bn2u3nzvjmzmtymmzzs00mzjhltkwmwytzdljm2iwmdm5ztzjxkeyxkfqcgdeqxvymty4mtk4mjyw-v1.jpg


Παραγωγοί της ταινίας είναι οι Daniel Bekerman για την Scythia Films (Καναδάς), Jacob Jarek για την Profile Pictures (Δανία), Ruth Treacy και Julianne Forde για την Tailored Films (Ιρλανδία) και οι σκηνοθέτες Abbasi και Louis Tisne για το Film Institute (Δανία). Η ταινία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018. Τον Οκτώβριο του 2023, ο Abbasi επιβεβαίωσε ότι θα σκηνοθετήσει την ταινία και, όπως αναφέρθηκε, και συν-σεναριογράφος. Ωστόσο, αργότερα αυτό διαψεύστηκε και επιβεβαιώθηκε ότι ο Gabe Sherman θα ήταν ο μοναδικός σεναριογράφος. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2023 και ολοκληρώθηκαν στις 28 Ιανουαρίου του 2024.

Πρωταγωνιστούν: Sebastian Stan, Jeremy Strong, Maria Bakalova, Martin Donovan, Emily Mitchell.

Γνωρίζοντας τον σκηνοθέτη του "The Apprentice"

ali-abbasi.jpg

Γεννημένος στο Ιράν, ο Ali Abbasi εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο της Τεχεράνης το 2002 και ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου τελικά εγκαταστάθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας για να σπουδάσει Αρχιτεκτονική. Όταν σπούδαζε στη Τεχεράνη δεν είχε αναπτύξει σχέσεις με τον κινηματογράφο. Δήλωνε πως: «Το θέμα μου ήταν η λογοτεχνία. Πάντα ένιωθα ότι οι ταινίες ήταν για τις μάζες και η δημιουργία ταινιών δεν ήταν κάτι που ήθελα να περάσω τη ζωή μου κάνοντας». Αυτό άλλαξε, ωστόσο, όταν ο Abbasi έπεσε πάνω στη κλασσική ταινία του 1954 La Strada του Federico Fellini. «Είναι μια εμπειρία που δεν θα μπορούσε να υπάρξει με τον ίδιο τρόπο όπως μια γραπτή ιστορία. Έχει τη δική της ανεξαρτησία, εξουσία και ακεραιότητα», εξηγεί. «Μπορεί να είναι λίγο προσβλητικό να το πω αυτό, αλλά δεν πίστευα ότι οι ταινίες μπορούσαν να το κάνουν αυτό».

Ο Fellini άλλαξε την τροχιά ζωής του Abbasi και εξακολουθεί να τον εμπνέει στη διαδικασία δημιουργίας ταινιών. «Μου άρεσε το πώς θα μιλούσε για να πάρει μια ιδέα», λέει για τον Ιταλό δημιουργό. «Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν ως σκηνοθέτη, "Πώς λαμβάνετε τις ιδέες σας;" Και πρέπει να σκεφτείς μια ιστορία, αλλά ο Φελίνι θα έλεγε: «Οδηγούσα το αυτοκίνητό μου, βγήκα και κοίταξα τον ουρανό και ήταν πολύ σκοτεινά, και τότε μου ήρθε η ιδέα για τη ταινία 8 ½.».

Στη συνέχεια, αποφοίτησε το 2007 από τη σχολή Αρχιτεκτονικής και στη συνέχεια γράφτηκε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας, όπου σπούδασε σκηνοθεσία. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Shelley, έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Panorama της Μπερλινάλε του 2016. Συνέχισε το 2018 με την ταινία Border όπου κέρδισε το βραβείο Un Certain Regard στο Φεστιβάλ των Καννών και το 2022 με την αστυνομική ταινία Holy Spider, εξ’ ολοκλήρου στη περσική γλώσσα.