fbpixel

Search icon
Search
H Iride De Portu και τα ιδιαίτερα χειροποίητα παπούτσια της
FASHION

H Iride De Portu και τα ιδιαίτερα χειροποίητα παπούτσια της

Η Ελληνοϊταλίδα σχεδιάστρια που λάτρεψε το αθηναϊκό hip κοινό


Η σχεδιάστρια Iride De Portu είναι ένα κορίτσι ζωηρό και ανήσυχο, που «φόρτωσε» ερεθίσματα, ταξίδεψε τον κόσμο, μαθήτευσε πλάι στους καλύτερους κι ύστερα τα μίξαρε όλα «σχολαστικά» και αποφάσισε να "δοθεί" στον σχεδιασμό και την παραγωγή χειροποίητων παπουτσιών και τσαντών. Πίστεψε στη δυναμική τους και έστησε ένα premium brand με φανατικό hip αθηναϊκό κοινό -και όχι μονο. Εμείς, τη συναντήσαμε στο ντελικάτο showroom της, στου Ψυρρή και συζητήσαμε για όσα τη γοητεύουν και την εμπνέουν.

Πως νιώθεις κάθε φορά που πιάνεις στα χέρια σου κάτι που έχεις δημιουργήσει; Η δυνατότητα να σχεδιάζω και στη συνέχεια να δίνω μορφή και σχήμα στο δέρμα, να δημιουργώ ταυτόχρονα κάτι που εξυπηρετεί μια καθημερινή ανάγκη αλλά επιπλέον προσφέρει αισθητική ικανοποίηση, είναι πραγματικά ζωογόνος για εμένα.

Πόσα κομμάτια παράγονται; Το σύνολο της παραγωγής στα παπούτσια αποτελείται από 7 σχέδια, 5 γυναικεία και 2 ανδρικά. Κάθε σχέδιο επαναλαμβάνεται μόλις σε 10 κομμάτια, διατηρώντας τη μοναδικότητά του.

Η μεγαλύτερη δυσκολία ποια είναι, όταν καλείσαι να κάνεις αυτή τη δουλειά; Και ποια η μεγαλύτερη ανταμοιβή; Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι, όταν προσπαθείς να περιγράψεις και να εξηγήσεις στον ενδιαφερόμενο τη δομή και το σχέδιο ενός bespoke (κατά παραγγελία στα μέτρα του) παπουτσιού. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι, όταν ο πελάτης φοράει για πρώτη φορά τα παπούτσια που φτιάξαμε στα μέτρα του και η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός του δεν κρύβονται.

Τι σε ιντρίγκαρε στο πεδίο «αξεσουάρ» και καταπιάστηκες με αυτό; Για εμένα τα αξεσουάρ παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και τη διαμόρφωση του προσωπικού στιλ. Είναι η "πινελιά" που προσδίδει άποψη, δηλώνοντας τη διάθεση και αντικατοπτρίζοντας την προσωπικότητά μας.

apo-thn-the-garaze-effect-syllogh.jpg
andriko
Ένα από τα ανδρικά σχέδια της συλλογής

Υπήρξε κάποιος μέντορας στη μέχρι σήμερα πορεία σου; Μετά τις σπουδές μου στο Fashion Design στο Λονδίνο και το Μιλάνο, ακολούθησε η πρακτική μου στον οίκο Costume National, στο πλευρό της Christina Puddu, η οποία «ξεκλείδωσε» το ενδιαφέρον μου για το παπούτσι και τα αξεσουάρ. Έτσι, επέλεξα να συνεχίσω την πορεία μου στο design με ειδίκευση στην υποδηματοποιία, μαθαίνοντας τόσο τον σχεδιασμό, όσο και την κατασκευή τους.

Τι βαθμό εμπλοκής έχεις στα στάδια της παραγωγής ενός αξεσουάρ; Ασχολούμαι με όλα τα στάδια - από τον σχεδιασμό, την επιλογή των υλικών και τον συνδυασμό τους, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής, ιδιαίτερα των υποδημάτων. Όσον αφορά την κατασκευή των υπόλοιπων κομματιών, όπως τσάντες, δερμάτινα αξεσουάρ και κοσμήματα, έχω συνεργάτες με τους οποίους μας συνδέουν σχέσεις χρόνων και απόλυτης εμπιστοσύνης. Συνεργάζομαι μόνο με επαγγελματίες για τους οποίους είμαι βέβαιη για την ποιότητα και τη συνέπεια του έργου τους.

Ποιες είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιείς κατά βάση και που κατασκευάζονται τα αξεσουάρ σου; Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας γίνεται στο showroom μου, στου Ψυρρή, αλλά αναλόγως το είδος δημιουργίας, η κατασκευή ολοκληρώνεται και σε άλλο εργαστήρι. Ταξιδεύω συχνά για την ανεύρεση των υλικών μου, αλλά συνεργάζομαι και με Έλληνες προμηθευτές, κυρίως δερμάτων αλλά και άλλων υλικών.

Στην γειτονιά αυτή τι σε «έφερε»; Γιατί την επέλεξες σαν τη βάση σου; Αν και λίγοι το γνωρίζουν, η Ελλάδα έχει παράδοση στην υποδηματοποιία. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ελληνικών υποδημάτων στα παλαιότερα χρόνια γνώρισε ιδιαίτερη ακμή, κυρίως στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Οι ελληνικές επιχειρήσεις κατασκευής υποδημάτων βρίσκονταν ανάμεσα στις καλύτερες της Ευρώπης. Τόπος αναφοράς αυτών των δραστηριοτήτων υπήρξε η γειτονιά του Ψυρρή. Ήταν φυσικό να επιλέξω τη συγκεκριμένη περιοχή για τη δημιουργία του εργαστηρίου και showroom μου.

pr3.jpg

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος του οποίου τη γνώμη εμπιστεύεσαι με κλειστά μάτια; Στη δουλειά μου εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και το ένστικτό μου, όπως και στη ζωή μου γενικότερα. Αυτό είναι κάτι που μου έμαθαν οι γονείς μου, δείχνοντάς μου εμπιστοσύνη από πολύ μικρή ηλικία. Στην περίπτωση που θέλω την υποστήριξη κάποιου, αυτή είναι σίγουρα των γονιών μου, τους οποίους πράγματι εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια.

Οι γυναίκες που φορούν τα παπούτσια σου, έχουν όλες κάτι κοινό σε επίπεδο αισθητικής ή κουλτούρας; Τι έχεις παρατηρήσει; Νιώθω πως είναι όλοι άνθρωποι που εκτιμούν την ποιότητα, την ιδιαιτερότητα και το προσωπικό ύφος στο design.

Αλήθεια, αγαπημένο κομμάτι από όσα δημιούργησες μέχρι σήμερα, υπάρχει; Όχι, σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσα να επιλέξω. Μπορώ να πω με σιγουριά, όμως, ότι αγαπημένο κομμάτι ανδρών και γυναικών είναι το backpack Jade. Η πολυμορφικότητα και η λειτουργικότητά του είναι χαρακτηριστικά που ελκύουν και τα δυο φύλλα.

entypwsiako-irene-ankle-boot-apo-thn-fall-2017-syllogh.jpg

Η τελευταία σου συλλογή με τα ιδιαίτερα ankle boots για το φετινό φθινόπωρο, τι χαρακτήρα έχει; Ένα γκαράζ, ένας χώρος που στερείται ομορφιάς και εκλεκτισμού, έγινε η αφορμή για δημιουργία της “The Garaze Effect” συλλογής, με ανδρικά και γυναικεία παπούτσια. Μια underground εμπειρία που μου απέδειξε, πως ακόμα και στο σκοτάδι, κρύβεται η ομορφιά. Ακόμα και από το ευτελές προκύπτει το ξεχωριστό. Στον πυρήνα της, τα ankle booties και τα περίτεχνα τακούνια αλλά και μια limited σειρά σχεδίων που φτιάχτηκαν με πολλή αγάπη.

Τέλος, υπάρχει κάποια γυναίκα πρότυπο για σένα; Είτε στιλιστικά είτε επαγγελματικά; Η Charlotte Rapmling, λόγω της φυσικής ομορφιάς και της ανεπιτήδευτης κομψότητάς της.

iris-2.jpg
Iride De Portu