Η δεκαετία του ’60 ήταν η εποχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, των αναταραχών και την επικής μουσικής. Μια εποχή που στιγματίστηκε από ιστορικά γεγονότα, όπως την –πιθανή- αυτοκτονία της Monroe το 1962, τη δολοφονία του Kennedy το 1963, την εμφάνιση του πρώτου τηλεφώνου με κουμπιά, της πρώτης έγχρωμης φωτογραφίας και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Στη βιομηχανία της μόδας, η επανάσταση ήρθε με τον επαναπροσδιορισμό του μήκους στα ρούχα, τα κοντοκουρεμένα γεωμετρικά μαλλιά δια χειρός Vidal Sassoon και την Twiggy, το μοντέλο που εκπροσωπούσε το νέο πρότυπο γυναίκας.
Από τις μίνι φούστες και τα καυτά παντελόνια στα πολύχρωμα κολάν και το έντονο μακιγιάζ. Η εμβληματική σχεδιάστρια Mary Quant, έφερε την επανάσταση στη συντηρητική μόδα και τους δρόμους της Βρετανίας κι έμεινε γνωστή στους fashion κύκλους ως «η εφευρέτρια του μίνι φορέματος». Δημιουργίες της φιλοξενούνται στο μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου, μια έκθεση-ωδή στη φιγούρα που καθόρισε τη μόδα των επόμενων γενεών και απελευθέρωσε τη σεξουαλικότητα των γυναικών. Μια έκθεση που πρέπει να επισκεφθείτε.
The Designer
Η πρωτοπόρα, ανατρεπτική σχεδιάστρια Mary Quant, γεννήθηκε στο Λονδίνο από γονείς εκπαιδευτικούς. Το παιδικό της όνειρο αιωρούνταν μεταξύ του χορού και της μόδας και κάπως έτσι, κατέληξε να φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών του Goldsmiths, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50. Έπειτα, έμαθε κοπτική και ραπτική σε νυχτερινό σχολείο. Το 1955 εργάστηκε για μερικούς μήνες σε ένα μαγαζί με καπέλα στη βρετανική πρωτεύουσα και στα τέλη του ίδιου χρόνου άνοιξε μαζί με τον μετέπειτα σύζυγό της, Alexander Green, κατάστημα με την ονομασία «Bazaar» στη βόρεια πλευρά της πόλης. Στην αρχή πουλούσε νεανικά ρούχα επώνυμων σχεδιαστών, αργότερα, όμως, ξεκίνησε να σχεδιάζει και η ίδια κάποια κομμάτια, τα οποία γρήγορα έγιναν περιζήτητα.
Με πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, η Quant έντυσε τις βιτρίνες του καταστήματός της με ζιβάγκο, πολύχρωμα υφάσματα, χαμηλά τακούνια και φυσικά, μίνι φούστες και φορέματα. Όλες οι έφηβες του Λονδίνου ήθελαν να έχουν μια δημιουργία της, κατήργησαν τα αυστηρά μήκη και απελευθέρωσαν τα πόδια τους. Η ίδια, με το χαρακτηριστικό pixie κούρεμά της, έγινε το νέο fashion icon της εποχής. Η νέα τάση που δημιούργησε ξεπέρασε τα γεωγραφικά σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου και εξαπλώθηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Η επανάσταση, ήταν πλέον καθολική.
Το 1963 ίδρυσε μια εταιρεία μαζικής παραγωγής, με την επωνυμία Ginger Group. Το 1966 παρουσίασε τη σειρά καλλυντικών της, ενώ τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ με το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και εισήχθη στο Fashion Hall of Fame. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980, επικεντρώθηκε στα προϊόντα οικιακής κατανάλωσης καλλωπισμού. Από το γάμο της με τον Green απέκτησε ένα γιο. Χήρεψε το 1990 και τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει την ηρεμία της επαρχίας του Σάρεϊ. Τον Δεκέμβριο του 2014 τιμήθηκε με τον τίτλο της Dame, που αποτελεί τιμητικό τίτλο του ιπποτικού τάγματος για γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου.
The Mini Skirt Origin
Μίνι φούστες -ή παραλλαγές τους- συναντάμε στην Αρχαία Σπάρτη, σε φυλές της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και σε χορεύτριες ή τενίστριες τη δεκαετία του ’50. Η Mary Quant, όμως, ήταν εκείνη που τόλμησε να απενοχοποιήσει το προκλητικό αυτό κομμάτι, να χτίσει ολόκληρη συλλογή γύρω του και να δηλώσει πως η πραγματική του σημασία ήταν το σεξ.
Μίνι, όπως μίνι-κούπερ, το αγαπημένο αυτοκίνητο της σχεδιάστριας. Μίνι, γιατί «τα κορίτσια έρχονταν να δοκιμάσουν μια φούστα και μου έλεγαν να την κάνω όλο και πιο κοντή», δήλωσε η Quant. Με χρώμα, διαφορετικές υφές, κοψίματα ή σχέδια, οι παραλλαγές του statement κομματιού έρχονται και φεύγουν ανά δεκαετίες κι εποχές, όμως, αφήνουν πάντα το στίγμα τους.
The Exhibition
Ένα ταξίδι στα swinging sixties και τα αειθαλή κορίτσια με τη χίπικη διάθεση και τα καυτά φορέματα μπορείτε να πραγματοποιήσετε με την επίσκεψή σας στο περίφημο βρετανικό μουσείο, Victoria & Albert, στο Λονδίνο. Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου του 2020, περισσότερα από 200 κομμάτια ένδυσης και αξεσουάρ, βρίσκουν τη θέση τους στο μουσείο, περιμένοντάς σας να τα εξερευνήσετε. Ακόμα, η έκθεση περιλαμβάνει και δημιουργίες από το προσωπικό αρχείο της σχεδιάστριας που δεν έχουν φιλοξενηθεί ξανά σε χώρο τέχνης.
Πρόκειται για μια έκθεση που κάθε fashion aficionado πρέπει να επισκεφθεί και κάθε λάτρης της επαναστατικής δεκαετίας πρέπει να γευτεί από κοντά. Μη τη χάσετε!