fbpixel

Search icon
Search
Gucci Cosmogonie: Ο Alessandro Michele «υιοθέτησε» ένα αληθινό αστέρι για κάθε καλεσμένο του
TRENDS & CATWALKS

Gucci Cosmogonie: Ο Alessandro Michele «υιοθέτησε» ένα αληθινό αστέρι για κάθε καλεσμένο του

Η Cruise 2023 ήταν εμπνευσμένη από τους αστερισμούς του σύμπαντος


Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, τα διάσημα fashion brands ξεκίνησαν να παρουσιάζουν τις Cruise 2023 συλλογές τους. Την αυλαία «σήκωσε» ο οίκος Chanel, με τη Virginie Viard να επισκέπτεται το Μόντε Κάρλο και να μας χαρίζει ένα show, εμπνευσμένο από το κοσμοπολίτικο beach lifestyle αλλά και το Grand Prix του Μονακό. Σειρά είχε ο Louis Vuitton και ο Nicolas Ghesquière, οι οποίοι ταξίδεψαν μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στο San Diego της California, χαρίζοντας μας μια ιδιαίτερη επίδειξη στο ηλιοβασίλεμα. Την νέα τάση - να παρουσιάζουν συλλογές μακριά από το «σπίτι» τους- υιοθέτησε και ο οίκος Gucci, με τον Alessandro Michele να επιλέγει το εμβληματικό Castel del Monte, στην περιοχή Apulia της Ιταλίας για να παρουσιάσει την καινούρια Cruise συλλογή Gucci Cosmogonie, με έμπνευση από τους αστερισμούς του σύμπαντος. 

Για ακόμα μια φορά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής εντυπωσιάζει με τις επιλογές και τις δημιουργίες του. Άλλωστε η λογική του Michele δεν ήταν ποτέ γραμμική. Οι συλλογές που δημιουργεί είναι πρισματικές υποθέσεις, τόσο ποικιλόμορφες οπτικά όσο και εμποτισμένες από νοήματα. Η γοητεία του για πολυεπίπεδες αναφορές και η αγάπη του για την ιστορία, τον κάνουν συλλέκτη αντικειμένων και αναμνήσεων, αρχειοθέτη γαλαξιακών εικόνων. Δεν αποτελεί έκπληξη άλλωστε το γεγονός ότι ονόμασε τη συλλογή του Cosmogonies. Μάλιστα, οι καλεσμένοι έλαβαν ένα δώρο με το που έφτασαν. Το brand «υιοθέτησε» ένα αστέρι για κάθε άτομο που παρευρέθηκε, ώστε να θυμάται την επική εμπειρία της κοσμογονίας Gucci, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής σεληνιακής έκλειψης.

louis-vuitton-3-3.jpg

Το μέρος, όπου έλαβε χώρα το show ήταν πραγματικά η καλύτερη επιλογή. Πρόκειται για ένα κάστρο του 13ου αιώνα σ' έναν λόφο του Άντρια, το οποίο χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β'. Διαθέτει οκταγωνικό σχέδιο και αμέτρητα σύμβολα, τα οποία φιλοξενούνται στη γεωμετρία του και γοητεύει τους ερευνητές εδώ και αιώνες. Στην κατασκευή του, ο αριθμός οκτώ επαναλήφθηκε πολλές φορές, ως φορέας νοήματος. 

«Έψαχνα για ένα μέρος που να δίνει χάρη στο μυθολογικό. Είναι ένας ιστότοπος όπου οι μετρήσεις και οι αναλογίες διασταυρώνονται ως δια μαγείας - με τον ίδιο τρόπο που οι μετρήσεις των γιακάδων και των jackets μπορούν να είναι κατά κάποιο τρόπο μαγικές», είπε χαρακτηριστικά ο Michele. Για τον ίδιο, το μυστήριο του Castel del Monte αντηχεί με την αινιγματική γένεση της δημιουργικότητάς του, «η οποία λειτουργεί μέσα από την ανάγκη συναρμολόγησης αστερισμών σημείων και συμβόλων».

louis-vuitton-3-4.jpg

Ο Michele εμπνεύστηκε από το έργο του Walter Benjamin, ενός Γερμανού φιλοσόφου του 20ού αιώνα που έφυγε από τη Γερμανία τη δεκαετία του 1930. Ο Benjamin ήταν «συλλέκτης αποσπασμάτων» που απολάμβανε υγιείς συζητήσεις με συναδέλφους του διανοούμενους, συμπεριλαμβανομένης της φίλης του Hannah Arendt, που απέτισε φόρο τιμής στην αείμνηστη φίλη της σε ένα δοκίμιο μετά τον θάνατό του τη δεκαετία του 1940. Οι μεσαιωνικές αναφορές ξεκινούσαν από τα γραφικά μοτίβα σε διαφορετικά χρώματα μέχρι την έμφαση στους Elizabethan γιακάδες. Ένα μπλε βελούδινο κεντημένο φόρεμα ήταν εντυπωσιακό, αλλά υπήρχαν επίσης γυναικεία κοστούμια και παλτό με λεπτομέρειες από faux-fur. Ο οίκος «έπαιξε» επίσης οπτικά με ασπρόμαυρα μοτίβα σε φορέματα αλλά και κοστούμια που αγκαλιάζουν το σώμα.

louis-vuitton-3-5.jpg

Οι πολύχρωμες δημιουργίες της συλλογής Cruise 2023 της Gucci ενσάρκωναν έναν συνδυασμό γαλλικού και ιταλικού style, που γυαλίστηκε με το ιδιότροπο «πινέλο» του Michele. Οι αναφορές στο στιλ της δεκαετίας των '70s ήταν ξεκάθαρες για ακόμα μια φορά. Τα items που παρουσιάστηκαν είχαν μια παιχνιδιάρικη διάθεση με glam στοιχεία, τα οποία εντυπωσίασαν και κέντρισαν το ενδιαφέρον, αντανακλώντας την ουράνια διάθεση και την τελειότητα του ειρηνικού χάους. Η all leather trench coat και οι ψηλές μπότες θα μπορούσαν να αρέσουν στο συγκρότημα Maneskin που παρευρέθηκε στο show και τραγούδησε στο after party. Από την άλλη πλευρά το γεμάτο παγιέτες tailore pantsuit θα ταίριαζε υπέροχα στις Elle Fanning ή την Dakota Johnson, που ήταν παρούσες.