fbpixel

Search icon
Search
Μια ματιά στο Castel del Monte που θα φιλοξενήσει το επερχόμενο show του οίκου Gucci
ESCAPE

Μια ματιά στο Castel del Monte που θα φιλοξενήσει το επερχόμενο show του οίκου Gucci

Πρόκειται για ένα must-visit αξιοθέατο της Ιταλίας


Θα έλεγε κανείς πως τα destination fashion shows είναι η τάση στον χώρο της μόδας που έχει έρθει για να μείνει, καθώς ολοένα και περισσότεροι οίκοι ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για να παρουσιάσουν τις νέες τους συλλογές. Αυτήν τη φορά, τα νέα που φιγουράρουν στην πρώτη γραμμή της fashion επικαιρότητας έρχονται από την Ιταλία και, πιο συγκεκριμένα, από τον οίκο Gucci.

Το διάσημο ιταλικό label και ο creative director του, Alessandro Michele, θα παρουσιάσουν το επόμενο fashion show τους στο εμβληματικό Castel del Monte, στην περιοχή Apulia της Ιταλίας. Ένα ιστορικό ορόσημο που κουβαλά ιστορία χρόνων και που αποτελεί ένα must-visit αξιοθέατο ολόκληρης της χώρας.

shutterstock-1344992492.jpg


Το Castel del Monte είναι ένα μνημείο της Παγκόσμιος Πολιτιστικής Κληρονομία από το 1996 και προστατεύεται από την UNESCO. Το χαρακτηριστικό του και το στοιχείο που το κάνει να διαφέρει είναι το οκταγωνικό του σχήμα, ξεχωριστό για την εποχή που χτίστηκε. Ακόμη και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να αποδώσει τον λόγο για τον οποίο χτίστηκε και τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε, δημιουργώντας έτσι ένα μυστήριο γύρω από την παρουσία σε αυτήν την ήσυχη ιταλική περιοχή.

Πίσω στο μακρινό 1240. Τότε που ο αυτοκράτορας Frederick II της Hohenstaufen ζήτησε την κατασκευή του. Οι έντονες γεωμετρίες του και ο τρόπος με τον οποίο δεσπόζει στην πανέμορφη πόλη Andria στην Apulia της Ιταλίας, κάνουν το κάστρο εξαιρετικά εντυπωσιακό. Μοιάζει σαν ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που ξεπροβάλει από την καταπράσινη πεδιάδα της περιοχής και δίνει την αίσθηση πως αγγίζει τον ουρανό.

shutterstock-407361046-OGLUE.jpg


Το απομονωμένο location του θα μπορούσε εύκολα να είναι ένα σημείο όπου θα φανταζόμασταν μια ταινία του παρελθόντος, γεμάτη μυστήριο και πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο. 540 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, σε ένα λόφο που «λούζεται» από τις ακτίνες του ήλιου, η αρχιτεκτονική του κάστρου είναι λιτή, αλλά ταυτόχρονα τόσο αριστουργηματική κι επιβλητική.

Αντλεί έμπνευση από τη γοητεία της νοτιοανατολικής πλευράς της Ιταλίας, από τη βόρεια Ευρώπη, τα χρόνια της αρχαιότητας και τον Ισλαμικό κόσμο. Σήμερα, λειτουργεί ως ένα από τα πιο most-visited αξιοθέατα της Ιταλίας και μετατρέπεται σε ένα ησυχαστήριο για τους travelers. Ένα «σταυροδρόμι» πολλών και διαφορετικών πολιτισμών, ιστορίας, κουλτούρας και θρησκειών,

shutterstock-1177579111.jpg


Αναφορικά με την αρχιτεκτονική του Castel del Monte, αξίζει να αναφέρουμε πως από κάθε κορυφή του οκταγώνου προβάλλει ένας επίσης οκταγωνικός πύργος. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από τις τοπικές ασβεστολιθικής σύστασης χαλαζιομιγείς πέτρες, ενώ ένα γείσο στο μέσο του τείχους περιβάλλει το κάστρο. Κάθε πάτωμα έχει οκτώ δωμάτια ίδιου μεγέθους, που αντιστοιχούν στο οκτάγωνο σχήμα του κτίσματος.

Τα τραπεζοειδή δωμάτια του κάτω ορόφου έχουν θόλους σε κωνική μορφή με έντονες ραβδώσεις, οι οποίοι στηρίζονται σε ενσωματωμένες κολώνες. Τα άνω δωμάτια είναι αντίστοιχα με αυτά του κάτω πατώματος, αλλά είναι πολύ περισσότερο διακοσμημένα, με τις θολωτές κατασκευές να υποστηρίζονται από κιονόκρανα σε σχήμα Καρυάτιδων σε στιλ ίδιο με αυτό που απαντάται στην Βουργουνδία και την Καμπανία, τα οποία στηρίζονται σε τριπλές κολώνες από ελληνικό μάρμαρο.

shutterstock-1806006682.jpg


Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κάστρου εστιάζεται στην απουσία χαρακτηριστικών που είναι κοινά στην συντριπτική πλειοψηφία στρατιωτικών κατασκευών εκείνης της περιόδου: Απουσιάζουν το διπλό τείχος, η τάφρος, οι στάβλοι, τα μαγειρεία, οι αποθήκες και το παρεκκλήσιο. Αντίθετα, σε αυτό υπάρχουν η μαθηματική και αστρονομική ακρίβεια της φόρμας και του σχεδίου του, η αυστηρή επιλογή των πολιτιστικών στοιχείων του, τα οποία προέρχονται από την αρχαιότητα, η κιστερσιανή παράδοση της βόρειας Ευρώπης και των οχυρωμένων μονών της Εγγύς Ανατολής και της βορείου Αφρικής. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν δώσει έναυσμα για την ανακάλυψη/επινόηση αποκρυφιστικών χαρακτηριστικών και συμβολισμών σε πολλούς ερευνητές.

Ο οίκος Gucci φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την ιστορία του κάστρου, επιλέγοντάς το ως το πιο ιδανικό σημείο για να παρουσιάσει το επερχόμενο show του στις 16 Μαΐου. Παράλληλα, το fashion house θα στηρίξει τα σχέδια ενίσχυσης και βελτίωσης του ιστορικού μνημείου, ώστε να αναβαθμιστεί η εμπειρία των επισκεπτών.

Stay tuned!