fbpixel

Search icon
Search
Good Health: Ποια είναι τα καθιερωμένα check ups που οφείλουμε να πραγματοποιούμε
MAGAZINE

Good Health: Ποια είναι τα καθιερωμένα check ups που οφείλουμε να πραγματοποιούμε

Ας μην κάνουμε άλλο τα «στραβά μάτια» σε πιθανές ενοχλήσεις


Τον τελευταίο χρόνο έχει συμβεί το εξής παράδοξο: ενώ όλοι τρέμουμε για την υγεία μας, είτε έχουμε αναβάλει τους ετήσιους ελέγχους μας, είτε κάνουμε τα «στραβά μάτια» σε πιθανές ενοχλήσεις. Καιρός, λοιπόν, να το διορθώσουμε.

Λίγο η δυσκολία με τα περιορισμένα ραντεβού στα ιατρεία, λίγο η δική μας φοβία, έχουμε καθυστερήσει, ή ακόμη και αναβάλει, τα καθιερωμένα μας ετήσια check up. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια πρόσφατη μελέτη, οι εξετάσεις ρουτίνας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τη χοληστερίνη και το σάκχαρο του αίματος δεν πραγματοποιούνται σε ποσοστό που φτάνει το 70% στις ΗΠΑ. Περίπου το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η καθυστερημένη αντιμετώπιση μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντική για την υγεία μας, γι’ αυτό επιβάλλεται να κλείσουμε τώρα κιόλας επίσκεψη στους γιατρούς μας.

Στον παθολόγο

Στον παθολόγο πρέπει να πηγαίνετε μια φορά τον χρόνο για ένα γενικό check up. Αυτός είναι ο κατάλληλος να το «διαβάσει» και να σας δώσει τη σωστή θεραπεία ή να σας παραπέμψει στον κατάλληλο γιατρό. Εκτός από τη γενική αίματος, είναι πολύ σημαντική η εξέταση για τον διαβήτη τύπου 2, που είναι από τους πιο κοινούς του είδους, ωστόσο συχνά υπάρχει ασυμπτωματικά για αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τον Παθολόγο-Διαβητολόγο Δημήτρη Σκούτα: «Έχει να κάνει με την παραγωγή της ινσουλίνης, η οποία είτε δεν επαρκεί για τις ανάγκες του σώματος ή τα κύτταρα δεν τη χρησιμοποιούν σωστά, με αποτέλεσμα να μη διατηρείται χαμηλό το επίπεδο της γλυκόζης του αίματος. Στην Ελλάδα, έχει τριπλασιαστεί ο επιπολασμός του τα τελευταία 35 χρόνια και σήμερα υπερβαίνει το 8% του πληθυσμού. Η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η ηλικία είναι οι κυριότεροι προδιαθεσιακοί παράγοντες εμφάνισής του. Τα συμπτώματα, που μπορεί να σας φαίνονται φυσιολογικά και γι’ αυτό και να τ’ αγνοείτε, είναι η πολυφαγία, πολυουρία και η πολυδιψία, ο κνησμός των γεννητικών οργάνων, η υπνηλία, η θόλωση φακού. Η έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη και του προδιαβήτη παίζει κυρίαρχο ρόλο για τη μετέπειτα πορεία».

Κι αν τελικά έχετε διαβήτη τύπου 2; «Κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπισή του παίζει η αυτοδιαχείριση», συνεχίζει ο κ. Σκούτας. «Η διαγνωση γίνεται μόνο στο εργαστήριο, με τιμή μέτρησης γλυκόζης νηστείας >126 mg/dl ή με τιμή μέτρησης γλυκόζης 2h μετά από λήψη 75 γρ άνυδρης γλυκόζης >200 mg/dl ή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη >6,5%. Η ισορροπημένη, ισοθερμιδική διατροφή μαζί με την καθημερινή σωματική άσκηση (βάδισμα, ποδήλατο, κολύμβηση) και η απώλεια βάρους αλλάζουν το προφίλ και την πορεία του διαβητικού ασθενούς. Η διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 ολοκληρώνεται με την προσθήκη στοχευμένης κι εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής».

checkup.jpg

Στον γυναικολόγο

Λόγω των ειδικών συνθηκών, οι πρώτες εξετάσεις που ακυρώθηκαν ήταν οι γυναικολογικές, εξαιτίας του μη επείγοντος -στην πλειονότητά τους- χαρακτήρα τους. Αυτό, όμως, ενέχει έναν τεράστιο κίνδυνο: τον μη εντοπισμό ενός προβλήματος στο πρώιμο στάδιό του, που δυνητικά είναι και το καλύτερα ιάσιμο. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου γυναικολογικού ελέγχου τσεκάρετε πάρα πολλά πράγματα. Ξεκινήστε την καταμέτρηση: ο γιατρός ξεκινάει εξετάζοντας και ψηλαφίζοντας πρώτα το στήθος. Στη συνέχεια, κάνει ένα υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας για να ελέγξει τα έσω γεννητικά όργανα. Ακολουθεί ο έλεγχος των έξω γεννητικών οργάνων για τυχόν παθολογικά ευρήματα, όπως δερματικές μολύνσεις, κονδυλώματα κ.λπ., κι έπειτα η κολπική εξέταση και ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας, για να εντοπιστούν τυχόν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες ή άλλα ευρήματα. Στο τέλος, λαμβάνει δείγμα για το τεστ ΠΑΠ, κι αν επιθυμούμε και γι’ άλλες εξετάσεις, όπως η καλλιέργεια ή το τεστ HPV. Δε θα νιώθατε πιο σίγουρη αν ξέρατε ότι σε όλα τα παραπάνω δεν έχετε κανένα πρόβλημα;

Στον χειρουργό

Υπάρχουν ενοχλήσεις και παθήσεις που δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της καραντίνας με τη μειωμένη κινητικότητα και την τηλεργασία να έγιναν ακόμη πιο έντονες, όπως η κύστη κόκκυγος και η αιμορροϊδοπάθεια.

Όπως μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός, Dr. Αλέξανδρος Γιακουστίδης: «Η κύστη κόκκυγος προκαλείται από την καθιστική εργασία, την πίεση και την τριβή. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή πάνω από τον κόκκυγα και είναι μια εστία με τρίχες, που οδηγεί σε δημιουργία αποστήματος και συριγγίου. Στην παρατεταμένη καθιστική ζωή οφείλεται και η αιμορροϊδοπάθεια, όπως και στην κληρονομικότητα, τη χρόνια δυσκοιλιότητα, την εγκυμοσύνη κ.ά. Τα καλά νέα είναι ότι οι θεραπευτικές τεχνικές laser προσφέρουν το πλεονέκτημα της άμεσης και ανώδυνης θεραπείας, χωρίς τομές και περιττή νοσηλεία. Η χρήση οπτικής ίνας laser άλλαξε τα δεδομένα, μετατρέποντας τη χειρουργική θεραπεία σε ανώδυνη και αναίμακτη», σημειώνει ο Dr. Γιακουστίδης και συνεχίζει: «Συγκεκριμένα, η αιμορροϊδοπλαστική LHP (Laser HaemorrhoidoPlasty), με χρήση οπτικής ίνας laser, είναι μια πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη τεχνική θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας 2ου-4ου βαθμού. Χωρίς τομές, πληγές και ράμματα. Όσον αφορά στην κύστη κόκκυγος, σε αντίθεση με την παλαιού τύπου χειρουργική εκτομή, που συνοδευόταν από έντονο πόνο και συχνές αλλαγές τραύματος, η καινοτόμα θεραπεία με οπτική ίνα laser SiLac (Sinus Laser-assisted Closure) πραγματοποιείται γρήγορα, ανώδυνα, με τοπική αναισθησία και χωρίς ανάγκη νοσηλείας».

Στον οδοντίατρο

Ακόμη κι αν βλέπετε ότι τα δόντια και τα ούλα σας είναι σε καλή κατάσταση, επιβάλλεται να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, καθώς αυτή η εξέταση αποτελεί έναν ολοκληρωμένο στοματικό έλεγχο. Εκτός από αυτά που κι εσείς μπορείτε να καταλάβετε, όπως μια εμφανή τερηδόνα ή ούλα που ματώνουν, κατά τη διάρκειά της ο γιατρός θα ψηλαφίσει το μέρος της κάτω γνάθου σας, θα κοιτάξει τη γλώσσα, τα μάγουλα και τα χείλη σας, την υπερώα και τις αμυγδαλές σας, όπως, επίσης, και τον λαιμό σας. Θα αξιολογήσει συνολικά τη στοματική κοιλότητα, ανιχνεύοντας παθολογικές αλλοιώσεις σε όλες τις περιοχές που σχετίζονται με αυτήν. Στην περίπτωση που εντοπίσει κάτι που απαιτεί διερεύνηση, θα σας παραπέμψει σε ειδικό στοματολόγο.

skoutas.jpg

*Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκούτα, Ειδικό Παθολόγο-Διαβητολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ., Πρόεδρο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

giakoustidis.jpg

*Ευχαριστούμε τον Dr. Αλέξανδρο Γιακουστίδη, MD PhD FRCS (England), Γενικό Χειρουργό με εξειδίκευση στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. www.alexgiakoustidis.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2021

Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερα ενδιαφέροντα νέα κι όχι μόνο!