fbpixel

Search icon
Search
Γιατί πρέπει να πείτε «όχι» στις δίαιτες-express που υπόσχονται θαύματα
WELLNESS

Γιατί πρέπει να πείτε «όχι» στις δίαιτες-express που υπόσχονται θαύματα

Diet o'clock: Απώλεια βάρους με... λογική ή άμεσος κίνδυνος;


Πλησιάζοντας προς το καλοκαίρι, όλες μας έχουμε την τάση να φροντίζουμε λίγο περισσότερο τη διατροφή μας και προσπαθούμε να υιοθετήσουμε ένα healthy lifestyle, θέλοντας να αισθανθούμε καλύτερα από ποτέ, φορώντας το αγαπημένο μας bikini. Ωστόσο, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες υποκύπτουν σε πολύ αυστηρές δίαιτες, που υπόσχονται πραγματικά θαύματα, χωρίς πάντως να γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές. Τα περίφημα βότανα αδυνατίσματος, τα χάπια, πράσινα smoothie και τα detox plans που φιγουράρουν παντού στα social media, κερδίζουν όλο και περισσότερους fans, όμως μάλλον λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι πραγματικά μπορούν να κάνουν στον οργανισμό. 

Η έρευνα είναι απαραίτητη!

Διατροφή και... μόδα

louis-hansel-9cjvlbughy-unsplash-HgHK2.jpg

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν εύκολα κιλά, ωστόσο, δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να χάσουν το περιττό βάρος που τους ταλαιπωρεί. Έτσι, ειδικά αυτή την περίοδο καταφεύγουν σε εύκολες δίαιτες που σίγουρα, δε βοηθούν τον οργανισμό τους. Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για διατροφικά πλάνα που υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους, χαρακτηρίζοντας συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων ως «κακές τροφές» που πρέπει να απουσιάζουν από την καθημερινότητα και προωθούν τα ενισχυτικά του μεταβολισμού.

To make the long story short, ο άνθρωπος που θα επιλέξει να ακολουθήσει τέτοιου είδους δίαιτες, δε θα μπορεί να καταναλώσει κανονικά γεύματα, φρούτα και λαχανικά και θα αρκείται σε συγκεκριμένες τροφές, που -προφανώς- δεν μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Επιπλέον, οι δίαιτες της... μόδας υποστηρίζουν -μεταξύ άλλων- πως συγκεκριμένες ορμόνες, όπως οι υδατάνθρακες ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού βάρους, αγνοώντας όμως πως πρόκειται για ένα απαραίτητο συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμη πηγή ενέργειας.

Hot diets και περιορισμοί

joseph-gonzalez-fdlzbwip0am-unsplash-Z8sox.jpg

Atkins 40

H Kim Kardashian έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για τη διατροφή που ακολουθεί, θέλοντας να... διαφημίσει το δικό της τρόπο ζωής. Η γνωστή influencer, ειδικά σε περιόδους που στοχεύει στην άμεση απώλεια βάρους, ακολουθεί πιστά μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, τη λεγόμενη "Atkins 40". Πρόκειται για μία διαδικασία γεμάτη περιορισμούς, που περιλαμβάνει ποσότητες που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 40 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων, τα 110 με 170 γραμμάρια πρωτεϊνών και τα 50 με 100 γραμμάρια λίπους ημερησίως. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, το σώμα αρχίζει να μετατρέπει το λίπος σε κετόνες, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή ενέργειας κι όπως έχει η πει η Κim, έτσι κατάφερε να χάσει 27 κιλά.

Keto diet

Η κετογονική δίαιτα είναι εκείνη που μειώνει ή αποβάλλει τους υδατάνθρακες από τη διατροφή, με αποτέλεσμα το σώμα να αναγκάζεται να εισέλθει σε κέτωση. Με αυτό τον τρόπο, προκαλείται άμεση απώλεια βάρους όταν χρησιμοποιείται το λίπος ως πηγή ενέργειας, ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι για όσους επλέγουν να ακολουθήσουν την keto diet. Οι περισσότερες κετογονικές δίαιτες ελαχιστοποιούν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, κάτι που σημαίνει πως ο οργανισμός δεν λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες, και τα μέταλλα και τις ίνες που χρειάζεται. Σε ακραίες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε κετοξέωση εάν τα σώματα κετόνης αυξηθούν μαζικά στο αίμα, με αποτέλεσμα τη βλάβη σε ορισμένα όργανα.

Blood type diet

Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος, υποστηρίζει πως υπάρχουν τρόφιμα που ευνοούν ή εμποδίζουν την απώλεια βάρους ενός ατόμου, ανάλογα με την ομάδα αίματός του. Σύμφωνα με τον Αμερικανό φυσιοπαθολόγο PeterD'Αdamo, οι τροφές περιέχουν ειδικές ενώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων, τις λεκτίνες, οι οποίες είναι όμοιες με τα αντιγόνα του ανθρώπου. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι τροφές που είναι μη συμβατές επιβραδύνουν το μεταβολισμό, δημιουργούν προβλήματα στην πέψη, στην παραγωγή της ινσουλίνης και γενικότερα στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών. Για παράδειγμα, με βάση αυτό το διατροφικό πλάνο, ένας άνθρωπος που έχει ομάδα αίματος 0, δεν είναι καλό να ακολουθεί το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, που προτείνει το κρέας λίγες φορές το μήνα, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες υποδεικνύουν πως η συχνή κατανάλωση κρέατος είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολλές μορφές καρκίνου αλλά και με άλλα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα. Όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος και οσπρίων που αποτελούν βασικές πηγές σιδήρου, ενώ άτομα με ομάδα αίματος Α πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά που αποτελούν βασική πηγή ασβεστίου. 

Οι κίνδυνοι για τον οργανισμό

shutterstock-247502347.jpg

Το project «άμεση και γρήγορη απώλεια κιλών» μοιάζει πράγματι αρκετά ελκυστικό, όμως είναι ξεκάθαρο πως εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αρχικά, οι δίαιτες που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων ή θρεπτικά συστατικά, δεν παρέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, στην περίπτωση που μία diet περιλαμβάνει μόνο detox smoothies και ροφήματα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές, όπως αναιμία, ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων, κόπωση, αδυναμία και ζάλη, αλλά και κούραση και ναυτία.

Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει πως η υπερβολική παραγωγή κετόνης, οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, όταν ξεπερνάει τα όρια, καθώς το αίμα γίνεται πιο όξινο. Το βασικότερο -ωστόσο- είναι πως όλοι αυτοί οι περιορισμοί, ακόμη κι αν οδηγήσουν στην άμεση απώλεια βάρους, μακροπρόθεσμα προκαλούν υπερφαγία, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Με λίγα λόγια, το σώμα επιστρέφει στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν και σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση βάρους, με τον οργανισμό να δέχεται μεγάλη πίεση.

Απώλεια βάρους με ασφάλεια

shutterstock-604196579.jpg

Ένας τυπικός, ανθρώπινος οργανισμός, μπορεί να φτάσει στην απώλεια βάρους, αρκεί να μην καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες από όσες καίει. Δεν υπάρχει κάποια δίαιτα που να είναι «καλύτερη» από κάποια άλλη, για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και το ιδανικό, διατροφικό πλάνο, είναι αυτό που «εφαρμόζει» τέλεια στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής του καθενός. Σε περίπτωση που αισθάνεστε πως χρειάζεται να αποχαιρετήσετε κι εσείς μερικά, περιττά κιλά, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να βάλετε τα φρούτα και τα λαχανικά στη ζωή σας, ξεκινώντας την ημέρα σας με ένα πλούσιο, θρεπτικό πρωινό γεύμα. Τα αυγά, το γιαούρτι, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν ιδανική λύση, ενώ εξίσου σημαντικό, είναι να μειώσετε το αλάτι.

Σύμμαχός σας σε αυτή τη διαδικασία είναι το νερό, που φυσικά δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά σας, ενώ για τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, το κοτόπουλο και το ψάρι σε συνδυασμό με κάποια πράσινη σαλάτα συνιστούν μία πολύ καλή επιλογή. Last but not least, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πείτε «ναι» στη συστηματική γυμναστική, επιλέγοντας το είδος που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και δείτε το σώμα σας να αλλάζει με αργά, αλλά σταθερά βήματα και πάνω από όλα, με ασφάλεια.