fbpixel

Search icon
Search
Social media: Το next step κι η νέα ψηφιακή πραγματικότητα που απλοποιεί την κάθε μας κίνηση
WELLNESS

Social media: Το next step κι η νέα ψηφιακή πραγματικότητα που απλοποιεί την κάθε μας κίνηση

Ποια είναι η επόμενη μέρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;


Τα social media αποτελούν τα τελευταία χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και δεν είναι μυστικό, ότι όλοι μας αφιερώνουμε σημαντικό χρόνο σε αυτά. Για μερικούς, αποτελούν έναν καλό τρόπο για να χαλαρώσουν, για άλλους πηγή έμπνευσης και για τους γνωστούς, influencers εργαλείο της δουλειάς τους. Όπως όλα τα πράγματα -όμως- σε αυτή τη ζωή, έτσι κι αυτά εξελίσσονται και προοδεύουν. Είναι ενδεικτικό ότι το Facebook -για παράδειγμα- χάνει όλο και περισσότερο την τεράστια δύναμή του, την ώρα που άλλες πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Tik Tok κερδίζουν συνεχώς πιστούς fans. 

Αν νομίζετε όμως πως αυτό είναι το next step κι η εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε μερικά πράγματα. Το Voice Search, όπως και το Voice Marketing γενικότερα, γνωρίζουν τεράστια άνοδο κι οι νέες τεχνολογίες, που μπήκαν στη ζωή μας μέσα από τις φωνητικές εντολές των Siri και Alexa, μας δείχνουν ότι το μέλλον είναι εκεί. Η γραφή κι η εικόνα, δίνουν τη θέση τους στα video και τα ηχητικά και κάπως έτσι, όλα όσα γνωρίζαμε αλλάζουν...

Νέος κόσμος, νέα πραγματικότητα!

Τhe next generation

shutterstock-2115971435.jpg

Μέχρι πρότινος, εφαρμογές όπως το Facebook και το Twitter, μετρούσαν εκατομμύρια χρήστες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πλέον όμως, παρατηρείται μία τεράστια πτώση, που οφείλεται σε πολλούς, διαφορετικούς παράγοντες. Αρχικά, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για εφαρμογές που έχασαν την εμπιστοσύνη του κόσμου, καθώς κατηγορήθηκαν πολλές φορές για ενίσχυση της παραπληροφόρησης κι ανάρμοστη χρήση των δεδομένων των χρηστών, με το κοινό να αναζητά νέες, εναλλακτικές επιλογές. Την ίδια στιγμή, το Instagram και το Tik Tok, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και βλέπουν όλο και περισσότερα μέλη, κάθε ηλικίας, να γίνονται κομμάτι της κοινότητας και να αλληλεπιδρούν μέσα από αυτά. Σίγουρα όλο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο!

Πρόκειται για πλατφόρμες, στις οποίες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι φωτογραφίες και τα videos, με τα μηνύματα και τα μακροσκελή posts, να δίνουν τη θέση τους στα ηχητικά και τις live calls, που κάνουν τη ζωή των χρηστών πολύ πιο εύκολη. Η εξέλιξη -λοιπόν- είναι αυτή ακριβώς! Η -διαρκώς- αυξανόμενη παρουσία της φωνής στα κινητά τηλέφωνα, αλλά ακόμη και στα laptops και τα tablets και γενικά σε όλες τις συσκευές οικιακές και μη, δείχνει μία απομάκρυνση των λειτουργιών από το γραφικό περιβάλλον, προς αυτό των φωνητικών εντολών. 

Voice assistands

shutterstock-1012682011.jpg

Ζούμε στην εποχή των φωνητικών εντολών και δεν είναι καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι κάθε smartphone διαθέτει voice assistant και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη, να κάνει σχεδόν όλα όσα θέλει, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη φωνή του. Η Siri κι η Alexa, έχουν μπει στη ζωή μας κι αποτελούν σημαντικό κομμάτι τις καθημερινότητάς μας. Μας ενημερώνουν, αλληλεπιδρούν, κάνουν τις κινήσεις μας πολύ πιο απλές. Εκτός -όμως- από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλέον υπάρχουν βοηθοί και στις οικιακές συσκευές. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Η φωνή χρησιμοποιείται για να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε λειτουργία μέσα στην κατοικία, ενώ σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότερες από τις μισές αναζητήσεις είναι -πια- φωνητικές.

Η ταχύτητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα για τους ανθρώπους που έχουν μία καθημερινότητα γεμάτη υποχρεώσεις κι η δυνατότητα του voice assistant, τους προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειάζονται. Η πληκτρολόγηση ανήκει στο παρελθόν κι οι φωνητικές εντολές και τα ηχητικά, κερδίζουν όλο και περισσότερους fans. Παράλληλα, η νέα αυτή πραγματικότητα, δίνει την ευκαιρία και σε όλους όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την όραση ή την αφή, να χρησιμοποιήσουν το φωνητικό περιβάλλον και να αποτελέσουν ενεργό κομμάτι της ψηφιακής κοινότητας, απλοποιώντας τις κινήσεις τους. Αυτό είναι ενδεχομένως και το πιο σημαντικό μήνυμα, με φόντο τη νέα αυτή εποχή. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης, αποκτούν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν, να επικοινωνούν και να λειτουργούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η ζωή μας εξελίσσεται και μαζί, εξελίσσονται και τα μέσα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.