fbpixel

Search icon
Search
Γιατί η νέα γενιά δεν ταυτίζεται πλέον με την έννοια της σταθερής καριέρας;
LIFE & CAREER

Γιατί η νέα γενιά δεν ταυτίζεται πλέον με την έννοια της σταθερής καριέρας;

Ο κόσμος αλλα΄ζει και μαζί, αλλάζουν κι όσα γνωρίζαμε


Ζούμε στην εποχή των απαιτητικών και των πολύ-πολύ γρήγορων ρυθμών. Ζούμε στην εποχή της εξέλιξης, αλλά και των πολλών και πολύ υψηλών προσδοκιών. Στην εποχή όπου όλοι έχουν ένα ιδεατό πλάνο στο μυαλό τους και μάχονται, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Πόσο εφικτό είναι -όμως- αυτό; Κι ακόμη περισσότερο, πόσο επικίνδυνο κι επιβαρυντικό είναι για την ψυχική υγεία κυρίως της νέας γενιάς; Υπάρχει αρκετή ανασφάλεια, υπάρχουν ερωτηματικά, άγχος και stress κι οι millennials, αλλά και οι εκπρόσωποι της Gen Z μοιάζουν να είναι οι πιο επιβαρυμένοι. 

Μία σειρά από μελέτες τα τελευταία χρόνια, μας δείχνουν ότι αυτές είναι οι πιο αγχώδεις γενιές στην ιστορία και η σκληρή πραγματικότητα, είναι πως σε όλα τα παραπάνω έχει προστεθεί πλέον και μία διαφορετική συνθήκη. Τι αλλάζει;

Γιατί απομακρύνονται από την ιδέα της σταθερής καριέρας;

Η κοινωνία αλλάζει

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, είναι γεγονός πως για τις παλαιότερες γενιές υπήρχαν συγκεκριμένα δεδομένα, αναφορικά με την εξέλιξη της ζωής ενός ανθρώπου. Η σταθερή, η σίγουρη καριέρα θεωρούνταν μεγάλος στόχος κι αυτοσκοπός, ωστόσο, πλέον κάτι αλλάζει. Ξεκινώντας από τους millennials και προχωρώντας στην Gen Z, αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι, είναι πως η ιδέα αυτή έχει εγκαταλειφθεί. Τι έχει οδηγήσει σε όλο αυτό; Σίγουρα, δεν πρόκειται απλά για ανθρώπους που έπαψαν ξαφνικά –όχι και τόσο– να θέτουν την εργασία στο κέντρο της ύπαρξής τους. Κάτι τους οδήγησε σε αυτό, κάτι τους έχει ωθήσει σε διαφορετικό μονοπάτι. Οι γενιές αυτές, εκφράζουν πλέον με εμφατικό τρόπο την απογοήτευση που νιώθουν απέναντι στην εργασία. 

shutterstock-1477334117.jpg

Οι millennials είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τα μέσα επικοινωνίας, έχουν ευαισθησίες και ξέρουν πώς να εκφράζουν ανοικτά την άποψή τους. Είναι όμως και άτομα που έχουν μάθει να ζουν με το άγχος και την πίεση, καθώς έχουν βιώσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και αλλαγές στη ζωή τους, γι' αυτό και η γενιά αυτή είναι αποδεδειγμένα η πιο αγχώδης στην ιστορία. Σύμφωνα με το American Psychological Association, τον μεγαλύτερο επιστημονικό κι επαγγελματικό οργανισμό των ΗΠΑ στον τομέα της ψυχολογίας, το 12% των millennials έχει διαγνωστεί επισήμως με αγχώδεις διαταραχές, ποσοστό που είναι διπλάσιο από τη γενιά των Boomers κι αυτό από μόνο του, είναι αρκετό για να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω, ενώ τα ίδια ακριβώς δεδομένα ισχύουν και για την Gen Z. Το make the long story short, ο χρόνος μοιάζει πολύ λιγότερος για τις γενιές αυτές και οι προσδοκίες πολύ μεγαλύτερες, κάτι που έρχεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη συνολικά την κατάσταση.

Τι φταίει;

Κάνοντας focus στο κομμάτι της δουλειάς, έχει αξία να εξεταστούν οι λόγοι που οδηγούν τις τελευταίες γενιές σε διαφορετικά μονοπάτια, από αυτό της σταθερής καριέρας. Είναι αλήθεια πως όλο και περισσότεροι απορρίπτουν αυτό το μονοπάτι, αφενός επειδή απαιτείται πολύς περισσότερος χρόνος μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό σημείο κι αφετέρου, γιατί δεν υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες και το πεδίο εξέλιξης γι΄αυτούς. Η αναξιοκρατία που επικρατεί -δεδομένα- αλλά και οι πολλές και σκληρές απαιτήσεις της καθημερινότητας, επιβαρύνουν τους νέους και δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την τύχη τους σε ένα σταθερό περιβάλλον, σε μία σταθερή εργασία. Η έννοια της αποτυχίας ή της αλλαγής καριέρας, δεν έχει θέση στο λεξιλόγιό τους και μοιάζει με μία πολυτέλεια, την οποία ίσως να μη βιώσουν ποτέ. 

shutterstock-640286563.jpg

Η πρόσφατη έρευνα «Deloitte’s 2022 Gen Z and Millenial Survey», ανέδειξε μία σειρά από προβληματισμούς που απασχολούν τους millennials και την Gen Z, σημειώνοντας πως οι δύο αυτές γενιές εκφράζουν έντονη ανησυχία για το κόστος διαβίωσης, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική και καλούνται να παλέψουν -την ίδια στιγμή- με πολύ σημαντικές προκλήσεις στην καθημερινότητά τους, όπως το οικονομικό άγχος, η απουσία ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας και τα συνεχή σταθερά υψηλά επίπεδα άγχους. «Η έκθεση δείχνει ότι πολλοί Gen Zs και Millennials επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους, καθώς παλεύουν με τη συνεχή αναστάτωση και την αβεβαιότητα των τελευταίων ετών. Αυτό έχει οδηγήσει σε έναν επαναπροσδιορισμό της εργασίας που έχει ενθαρρύνει πολλούς να απαιτήσουν βιώσιμες αλλαγές, όπως είναι οι υψηλότερες αποζημιώσεις, η ουσιαστικότερη και ευέλικτη εργασία, περισσότερες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πιο αυξημένη εστίαση στην ευημερία (well-being). Είναι επείγουσα ανάγκη και ευκαιρία για τους business leaders να επαναπροσδιορίσουν την εμπειρία των εργαζομένων ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες τους» σημείωσε μεταξύ άλλων η Michele Parmelee, CEO του Deloitte Global Deputy.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Οι νέοι έχουν δύο επιλογές: Από τη μία υπάρχει η σταθερή καριέρα που στις περισσότερες περιπτώσεις θα επιφέρει κέρδος μακροπρόθεσμα κι από την άλλη, οι εύκολες και γρήγορες επιλογές, που αποφέρουν άμεσα έσοδα κι εξασφαλίζουν μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα. Σε μία εποχή γεμάτη με άγχος και stress -λοιπόν- είναι περισσότεροι αυτοί που ακολουθούν το δεύτερο δρόμο, με φόντο μία πιο εύκολη καθημερινότητα...