Χριστούγεννα σημαίνει σπίτι γεμάτο με αγαπημένα πρόσωπα! Ζεστασιά, χαμόγελα και αγάπη! Και όμορφες συζητήσεις γύρω από το γιορτινό τραπέζι -το καλύτερο τραπέζι της χρονιάς- που είναι στρωμένο με καλομαγειρεμένα φαγητά, νόστιμα γλυκά και υπέροχα αρώματα.
Πολλά από τα αγαπημένα εδέσματα των ημερών, που ετοιμάζουμε για να ευχαριστήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, προέρχονται από το εξωτερικό! Οι επιρροές από τις ξένες παραδόσεις κι έθιμα κάποιες φορές βρίσκονται καλά κρυμμένες στο τραπέζι μας!
Εξέχουσα θέση στο γιορτινό τραπέζι έχει η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. Αντίθετα με το τι θα πίστευε κανείς, η γαλοπούλα είναι έθιμο που ήρθε στην Ευρώπη και στη χώρα μας το 1824 από το Μεξικό. Έως τότε η παράδοση ήθελε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι άλλα πουλερικά όπως οι φασιανοί, οι χήνες και τα παγόνια. Οι Ισπανοί κατακτητές συνάντησαν για πρώτη φορά το ξεχωριστό αυτό πουλερικό στο «Νέο Κόσμο». Πιστεύοντας ότι είχαν ανακαλύψει τις Ινδίες το ονόμασαν «ινδική όρνιθα», όνομα που έχει επικρατήσει ως ο επιστημονικός της όρος.
Σύμφωνα με μια εναλλακτική άποψη, οι γαλοπούλες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Μακεδονία και τις διέδωσε ο βασιλιάς Μελέαγρος. Έως τότε συνηθίζονταν στο εορταστικό τραπέζι να μαγειρεύουν κοτόσουπα, έθιμο που συναντάται στη Θεσσαλία έως σήμερα.
Όποια κι αν είναι η πραγματική ιστορία πίσω από την προέλευση της γαλοπούλας, το μέγεθος της, αλλά και η ξεχωριστή της γεύση την έκαναν ιδανική για μεγάλα οικογενειακά τραπέζια. Σήμερα έχει επικρατήσει να μαγειρεύεται γεμιστή με ρύζι, κιμά, κάστανο και πολλές άλλες ιδιαίτερες παραλλαγές.
Panetone
Το αφράτο κέικ των Χριστουγέννων που συνηθίζεται όλο και πιο συχνά να προσφέρεται από τους καλεσμένους στην οικοδέσποινα έρχεται από τη Ιταλία! Η μέθοδος παρασκευής του είναι ιδιαίτερη, με το αποτέλεσμα να θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ψωμί, τσουρέκι και κέικ, ενώ συνήθως είναι γεμιστό με αποξηραμένα κομμάτια φρούτων και σταφίδες.
Δύο θρύλοι τοποθετούν τη δημιουργία του στο Μιλάνο γύρω στο Μεσαίωνα. Σύμφωνα με τον πρώτο, ο νεαρός Ουγκέτο, φροντιστής των γερακιών στην Αυλή του Δούκα Λουδοβίκου Μαρία Σφόρτσα, ερωτεύτηκε την κόρη ενός φούρναρη, ονόματι Αδαλγίσα. Για να την κερδίσει πούλησε τα ωραιότερα γεράκια του, αγόρασε βούτυρο, ζάχαρη, φρούτα και αυγά και τη βοήθησε να φτιάξει ένα νόστιμο ψωμί που θα έσωζε τον οικογενειακό φούρνο. Μια παραμονή Χριστουγέννων πρόσθεσε και σταφίδες! Το νέο γλύκισμα είχε τεράστια απήχηση, ο φούρνος σώθηκε και οι δύο νέοι παντρεύτηκαν!
Σύμφωνα με το δεύτερο θρύλο, μια παραμονή Χριστουγέννων ο μάγειρας του Δούκα Λουδοβίκου Μαρία Σφόρτσα ανακάλυψε ότι το γλυκό του είχε καεί. Τη λύση έδωσε ο παραγιός, Τόνι, που χρησιμοποίησε όσα υλικά βρήκε διαθέσιμα για να φτιάξει το αγαπητό έως σήμερα «ψωμί το Τόνι», στα ιταλικά “il pane del Toni” ή αλλιώς Panetone!
Εάν σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις τις συνταγές και την παράδοση της ελληνικής αλλά και άλλων κουζινών του κόσμου, επίλεξε να σπουδάσεις σε ένα από τα κορυφαία ΙΕΚ Γαστρονομίας. Έτσι, όχι μόνο θα εντυπωσιάσεις τους αγαπημένους σου με τις μαγειρικές σου ικανότητες, αλλά θα εξασφαλίσεις και μια αξιόλογη επαγγελματική πορεία στο χώρο.
Gluwein
Το ζεστό κρασί που σερβίρεται στις Χριστουγεννιάτικες αγορές, αλλά και ως απεριτίφ ή χωνευτικό μετά από το γιορτινό τραπέζι, έχει κερδίσει μια θέση και στην ελληνική χριστουγεννιάτικη καθημερινότητα. Πρόκειται για κόκκινο κρασί βρασμένο με καρυκεύματα, όπως κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και γλυκάνισο, με γεύσεις και αρώματα από εσπεριδοειδή. Εκτός από την κλασική εκδοχή του γερμανικού και αυστριακού Gluwein το «ζεστό κρασί» συναντάται σε όλες τις χώρες του βορρά και δημιουργήθηκε με σκοπό να προστατέψει και να ανακουφίσει από το κρύο. Στην Τσεχία συναντάται ως Svarak, στη Σουηδία είναι πιο γλυκό και ονομάζεται Glögg, ενώ στον Καναδά συνδυάζεται με αλκοόλ, ουίσκι ή ρούμι, και λέγεται Caribou.
Gingerbread
Τελευταία προσθήκη που ολοένα και κερδίζει μια θέση στη χριστουγεννιάτικη ζαχαροπλαστική – – – είναι τα μπισκότα gingerbread, χαρακτηριστικά τόσο για το ανθρωπόμορφο σχήμα τους, όσο και για την αρωματισμένη με τζίντζερ ζύμη τους. Ιδιαίτερα τα σπιτάκια από gingerbread και ζαχαρόπαστα δε λείπουν από κανένα γιορτινό σπίτι. Η καταγωγή τους είναι από τη Γερμανία και συγκεκριμένα τη Νυρεμβέργη, όπου από τον 17ο αιώνα η συντεχνία των αρτοποιών της περιοχής έφτιαχναν κατ’ αποκλειστικότητα δημιουργίες gingerbread σε σχήμα ανθρώπων, ζώων και σπιτιών. Οι φιγούρες gingerbread έγιναν δημοφιλείς όταν άρχισαν να παρουσιάζουν χαρακτήρες από τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, κυρίως το «Χάνσελ και Γκρέτελ», ενώ το ανθρωπόμορφο μπισκότο εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Αγγλία, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ Ά έδωσε εντολή να φτιαχτούν ομοιώματα των αυλικών της από gingerbread!
Από τις παραδοσιακές συνταγές των Χριστουγέννων έως τις πλέον σύγχρονες τεχνικές γαστρονομίας, το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, το πρώτο ΙΕΚ Γαστρονομίας της χώρας, από το 1998, έχει καταρτίσει ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών και δημιουργεί εξειδικευμένους Chef, Αρτοποιούς και Ζαχαροπλάστες, που απολαμβάνουν μια καριέρα με αναγνωρισιμότητα και υψηλές απολαβές.