fbpixel

Search icon
Search
Φτιάξτε μόνοι σας τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας
TASTE

Φτιάξτε μόνοι σας τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας

Θα ενθουσιαστείτε με τη διαδικασία


Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου κάνουμε πολλά πράγματα που αγαπάμε και μας γεμίζουν χαρά. Ένα από αυτά είναι ότι μπαίνουμε στην κουζίνα και φτιάχνουμε τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά που αρέσουν τόσο πολύ σ' εμάς αλλά και στην οικογένειά μας. Ότι και να συμβαίνει κι όσο περίεργη και αν είναι η κατάσταση, κάποια πράγματα είναι σταθερές αξίες και αναλλοίωτα στο χρόνο. Η παρασκευή των γιορτινών γλυκών είναι ένα από αυτά. Ποιος δε θέλει άλλωστε να γευτεί και να μυρίσει το σπίτι του κουραμπιέδες και μελομακάρονα; 

Είτε ανήκετε στην κατηγορία που γνωρίζετε πολύ καλά τη ζαχαροπλατική είτε θα έρθετε πρώτη φορά σε επαφή μαζί της, εμείς συλλέξαμε παρακάτω τις πιο εύκολες συνταγές για τα πιο συνηθισμένα Christmas candies.

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω, «σηκώστε» μανίκια και είμαστε σίγουρες ότι το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει

Κουραμπιέδες

xmas-sweets-1.jpg


Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 300 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 120 γρ. αμύγδαλα, φιλέ
  • 110 γρ. ζάχαρη άχνη + extra για το πασπάλισμα
  • 20 ml κονιάκ
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση:

Για τα αμύγδαλα: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε σε δόσεις τα αμύγδαλα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τους κουραμπιέδες: Προσαρμόζουμε το φτερό στο μίξερ και χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε μέσα το baking powder, τη μαστίχα και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Έπειτα, ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι σταδιακά με ένα κουτάλι μέσα στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Αν το μίξερ μας «ζορίζεται», συνεχίζουμε χειροκίνητα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας. Με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς, ζυγίζουμε το μείγμα σε μερίδες των 30-35 γρ., πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες σε μπουκίτσες και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή, ώστε να γίνουν πιο πλακέ. Ύστερα, τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για περίπου 17 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος που τους πλάσαμε. Μόλις είναι έτοιμοι, αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάρα πολύ καλά. Αφού κρυώσουν, τους ρίχνουμε σε ένα ταψί γεμάτο άχνη, τους γυρνάμε για να καλυφθούν καλά και τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα όπου τους σερβίρουμε σε πυραμίδα πασπαλίζοντας κάθε σειρά που βάζουμε με επιπλέον άχνη.

Μελομακάρονα

xmas-sweets-2.jpg

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 240 ml ελαιόλαδο
  • 240 ml ηλιέλαιο
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 ml κονιάκ
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα, μαγειρική
  • Τριμμένα καρύδια για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι:

  • 700 ml νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. μέλι
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • Φέτες από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά. Μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά της συνταγής μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Σε ένα άλλο μπολ αδειάζουμε όλα τα στερεά υλικά, εκτός από τα καρύδια, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μεγάλη προσοχή να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ, και βγάλει το μείγμα τα λάδια. Έπειτα, πλάθουμε σε μπαλάκια βάρους 30γρ. το καθένα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Αμέσως μετά κάνουμε πιρουνιές στην πάνω πλευρά της κάθε ζύμης για να ψηθούν πιο γρήγορα τα μελομακάρονα και για να απορροφήσουν πιο γρήγορα το σιρόπι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 20-25 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα για 10 δευτερόλεπτα. Με μία τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε τα μελομακάρονα μέσα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος. Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού τα σερβίρουμε.

Κορμός

xmas-sweets-3.jpg

Υλικά:

  • 1 κουβερτούρα 200 γρ.
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 2 πακέτα γεμιστά μπισκότα

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, βγάζετε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτετε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνετε για 5 λεπτά, ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτετε τα μπισκότα σπασμένα σε μικρά κομματάκια. Σε μια ορθογώνια φόρμα βάζετε λαδόκολλα. Αδειάζετε το μείγμα μέσα στη φόρμα. Τοποθετείτε την φόρμα για 3 ώρες στην κατάψυξη και ο κορμός σοκολάτας είναι έτοιμος. Για το σερβίρισμα μπορείτε να προσθέσετε Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, όπως μικρά κομμάτια από γκι αλλά και βρώσιμα στοιχεία, όπως μαρασκίνο ή μούρα για περισσότερο χρώμα.