fbpixel

Search icon
Search
Φθινοπωρινό Κρυολόγημα: Οι τροφές και τα ροφήματα για να προστατευτείτε
WELLNESS

Φθινοπωρινό Κρυολόγημα: Οι τροφές και τα ροφήματα για να προστατευτείτε

Καταναλώστε τα ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία


Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίες είναι λογικό να μας κάνουν να ταλαιπωρούμαστε από εποχιακά κρυολογήματα. Υπάρχουν, ωστόσο, φυσικοί τρόποι που είναι ικανοί να μας βοηθήσουν να προστατευτούμε από αυτά και να τα προλάβουμε, θωρακίζοντας τον οργανισμό μας. Οι κατάλληλες τροφές και ορισμένα ροφήματα αποτελούν το «Α» και το «Ω» ώστε να το πετύχουμε. 

Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σας. Ανακαλύψτε τα!

Οι τροφές

1. Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται συνήθως στα εσπεριδοειδή, είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ξεκινήστε λοιπόν να τρώτε C, αν δεν το κάνετε ήδη, και κάντε την μέρος της ρουτίνας σας για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την επόμενη φορά. Πάρτε τη δόση σας από συμπληρώματα ή από τα γεμάτα βιταμίνες εσπεριδοειδή, τις κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, την κολοκύθα, την παπάγια, τις γλυκοπατάτες και τις ντομάτες.

shutterstock-2030557862.jpg

2. Σολομός

Η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και σύμφωνα με ειδικούς, η περιεκτικότητα της βιταμίνης D σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων στο αίμα όταν το σώμα σας δεν μετατρέπει μεγάλη ποσότητα της βιταμίνης από το ηλιακό φως.

3. Μανιτάρια

Ενώ τα μανιτάρια αποτελούν από καιρό βασικό συστατικό της κινεζικής θεραπείας, έχουν μια σύγχρονη φαρμακευτική στιγμή. Πιθανόν να έχουν αντιιικές ιδιότητες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Παράγουν κυτταροκίνες, μια πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Οι πολυσακχαρίτες τους είναι μια άλλη κατηγορία ενώσεων που ενισχύουν την ανοσία.

shutterstock-1542958316.jpg

4. Ξηροί καρποί

Ένα ακόμη δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Διαθέτοντας υγιές λίπος, οι ξηροί καρποί βοηθούν στη διακοπή της φλεγμονής. Επιπλέον, κάλλιστα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα γεύμα σας μέσα στην ημέρα, είτε αυτό είναι το δεκατιανό είτε το απογευματινό. Τονώστε τόσο το ανοσοποιητικό σας όσο και το καρδιαγγειακό σας σύστημα με μια απλή κίνηση.


Τα ροφήματα

1. Κεφίρ

Το κεφίρ είναι γεμάτο με προβιοτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Με περισσότερες πρωτεΐνες από το γιαούρτι και το γάλα, ρυθμίζει επίσης την πέψη, επιτρέποντας στο σώμα σας να χρησιμοποιήσει πραγματικά όλες τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνετε όταν αισθάνεστε άσχημα. Τα προβιοτικά μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη συντόμευση της διάρκειας της γρίπης.

shutterstock-1908418936-xe5nU.jpg

2. Smoothie με μήλο

Τα μήλα παρέχουν βιταμίνη C και φυτικές ίνες, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία για να αποτοξινωθούμε, αλλά και να θωρακίσουμε τον οργανισμός μας από τυχόν κρυολογήματα, κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο. Εάν θέλετε, προσθέστε και άλλα φρούτα, λαχανικά αλλά και συστατικά, όπως η κανέλα που είναι λιποδιαλυτική και κατάλληλη για έναν υγιή οργανισμό.

3. Golden milk

Το golden milk ή αλλιώς γάλα κουρκουμά είναι μια αρκετά ξεχωριστή επιλογή, λίγο πιο spicy. Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό, όπως το να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, αλλά και να ανακουφίζει από το κρυολόγημα.

shutterstock-1774374521.jpg

4. Κόκκινο κρασί

Κι όμως, το κόκκινο κρασί! Η ρεσβερατρόλη και οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα ευεργετικά βακτήρια στο γιαούρτι. Όταν το κρυολόγημα και η γρίπη εισέρχονται στον οργανισμό σας, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και αυτές οι ενώσεις εμποδίζουν αυτό να συμβεί. Προσοχή όμως: Η κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνάει το μισό ποτήρι.