fbpixel

Search icon
Search
Φοβάστε τα αεροπλάνα; Τι σας το προκαλεί και πώς να το αντιμετωπίσετε
PSYCHOLOGY

Φοβάστε τα αεροπλάνα; Τι σας το προκαλεί και πώς να το αντιμετωπίσετε

Το flight anxiety είναι πιο συχνό απ' ότι πιστεύετε


Πόσα ταξίδια έχετε αποφύγει μόνο και μόνο για να μην βρεθείτε στο αεροπλάνο; Πόσες φόρες έχετε αποφασίσει να κοιτάξετε τον φόβο σας κατάματα, αλλά τελικά κάτι σας εμποδίζει να κάνετε το τελευταίο βήμα γιατί σας κυριεύει αυτός ο «κόμπος στο στομάχι»; Αν δεν έχετε βρεθεί σε μία παρόμοια κατάσταση - οι αρνητικές σκέψεις να «χορεύουν» στο μυαλό σας, τα χέρια σας να ιδρώνουν, να νιώθετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο - δεν μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο δύσκολο κι επώδυνο πράγμα είναι ο φόβος για τα αεροπλάνα. Αν το σκεφτείτε καλύτερα, οι άνθρωποι που βιώνουν όλα τα παραπάνω είναι εγκλωβισμένοι, καθώς δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους και νιώθουν ότι κάτι άλλο «μεγαλύτερο» απ' αυτούς καθορίζει τη ζωή τους.

Αυτό το καλοκαίρι αποφάσισα να αντιμετωπίσω τους φόβους μου κι ένας από αυτούς είναι οι πτήσεις με το αεροπλάνο. Λόγω αυτού ξεκίνησα να διαβάζω, έτσι ώστε, να ανακαλύψω πρώτα απ' όλα ποια είναι η πραγματική αιτία του φόβου - αν και βαθιά μέσα μου το γνώριζα - αλλά και όλους τους τρόπους που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν να τον καταπολεμήσω

8a3d3b65a87df48ff57e55c46ce1a4c3.jpg

Ξεκινώντας από την αρχή και μη έχοντας κάποιον στον κοντινό μου περιβάλλον που να αισθάνεται το ίδιο, ένιωθα ότι όλο αυτό που βιώνω τόσα χρόνια δεν είναι «φυσιολογικό». Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, περίπου το 6,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει αεροφοβία (Flight Anxiety) και περίπου το 25% βιώνει κάποιου είδους άγχους που σχετίζεται με τις πτήσεις. Ο λόγοι από τους οποίους πηγάζει είναι πολλοί, ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός. Υψοφοβία, αίσθημα απώλειας ελέγχου, μετατραυματικό σοκ, κλειστοφοβία... Τίποτα όμως δεν είναι ακατόρθωτο κι αν κάτι έχω μάθει μετά από χρόνια ψυχοθεραπείας, τότε αυτό είναι σίγουρα, πως η έκθεση στον φόβο μας - και η έκθεση γενικότερα - είναι πραγματικά λύτρωση!

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε όλα όσα θα σας βοηθήσουν για να πάρετε την απόφαση και να «κλείσετε» εκείνο το ταξίδι που τόσο καιρό αναβάλετε!

Η γνώση είναι το παν 

Σχεδόν κάθε φορά που μοιράζεστε τον φόβο σας, σίγουρα ακούτε «Το αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο μέσο». Όσο κλισέ κι αν έχει γίνει, αυτή η φράση δεν είναι ρητό του λαού αλλά η πραγματικότητα όπως έχει αποτυπωθεί μέσα από μελέτες. Για να αποδυναμώσετε το άγχος σας καλείστε να διαβάσετε και να συλλέξετε στοιχεία που αποδεικνύουν τα παραπάνω. Σύμφωνα με την  Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορία (FAA) υπάρχει 1 στις 11 εκατομμύρια πιθανότητες να εμπλακεί κάποιος σε αεροπορικό ατύχημα και ακόμη και αν αυτό συμβεί, το 96% των επιβατών καταφέρουν να επιβιώσουν. Plus, αξίζει να γνωρίζετε ότι τα αεροπλάνα υποβάλλονται σε μια σειρά ελέγχων μέχρι να φτάσουν στη θέση της απογείωσης. Αν θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας, δεν έχετε παρά να μελετήσετε για την κατασκευή τον αεροπλάνων και για το πως καταφέρνουν να πετούν σ' αυτά τα υψόμετρα. 

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο της αντικατάστασης

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σαν τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Τι εννοούμε μ' αυτό; Ότι μπορεί να «διαβάσει» μόνο όσα εμείς του δώσουμε. Αν συνέχεια κάνετε σκέψεις όπως «Φοβάμαι ότι το αεροπλάνο θα πέσει» μπορείτε να τις αντικαταστήσετε. Αναιρέστε την προηγούμενη με μία άλλη, η οποία θα είναι ρεαλιστική και θα έχετε θετικό πρόσημο. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε «Το ξέρω ότι η πτήση με τρομάζει, αλλά είμαι σε καλά χεριά και το αεροπλάνο δεν θα πέσει» ή «Είμαι ασφαλής». Κάθε φορά που σας κυριεύει η αρνητική σκέψη θα επαναλάβετε αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Μάλιστα, μπορείτε να ξεκινήσετε αυτήν τη διαδικασία μερικές μέρες πριν από την πτήση σας, για να κάνετε εξάσκηση. 

Αποσπάστε την προσοχή σας

Κάτι ακόμα σημαντικό που αξίζει να γνωρίζετε για τον εγκέφαλό μας είναι ότι δεν μπορεί να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Όχι, μην επιμένετε, δεν μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα μαζί. Γι' αυτό μπορείτε να τον «ξεγελάσετε». Δημιουργήστε από νωρίς μία λίστα με όσα θέλετε να ολοκληρώσετε κατά τη διάρκεια της πτήσης και για να έχετε ακόμα ένα παραπάνω κίνητρο - έχει τύχει πολλές φορές να διαβάζω σ' όλη την πτήση την ίδια σελίδα, κρατώντας ανάποδα το περιοδικό - για κάθε τι που τελειώνετε επιβραβεύστε τον εαυτό σας. 

Σκεφτείτε τον λόγο που κάνετε αυτό το ταξίδι 

Εκτός από το ότι πρόκειται για μία μεγάλη προσωπική πρόοδο και θα πρέπει να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας, τις περισσότερες φορές και κυρίως το καλοκαίρι, το ταξίδι με το αεροπλάνο συνδέεται με διακοπές, με αγαπημένα πρόσωπα και με ευχάριστες στιγμές. Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να «φτάσετε» στον προορισμό σας. Βιώστε τα συναισθήματα που δημιουργούνται, «επισκεφθείτε» όλα όσα θέλετε και δημιουργήστε την λίστα με τα to do σας. Αφεθείτε στη στιγμή και μόλις τα ανοίξετε θα έχετε ήδη προσγειωθεί. 

Κάντε προσομοίωση 

Από τις προηγούμενες μέρες μπορείτε να ξεκινήσετε να συνηθίζετε σ' αυτήν τη συνθήκη. Πώς θα το πετύχετε; Θα κάνετε μία προσομοίωση από την ώρα που φεύγετε από το σπίτι για το αεροδρόμιο μέχρι τη στιγμή που φτάνετε στον προορισμό σας. Θα αφήσετε το μυαλό σας να «ταξιδέψει» και θα πλαισιώσετε αυτήν τη συνθήκη με τα πιο θετικά συναισθήματα. Δοκιμάστε το και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχει. Οι πιλότοι άλλωστε πως τα καταφέρνουν στον προσομοιωτή; 

279748668-536790964688642-1043893152287416255-n.jpg
Image source: @parisianamour

Εκπαιδευτείτε στις αναπνοές

Αν βρίσκεστε στον αέρα και νιώθετε ότι το άγχος έχει αρχίσει να σας κυριεύει, μια σειρά από ασκήσεις αναπνοών θα σας βοηθήσει. Η βαθιά αναπνοή αυξάνει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προάγει μια κατάσταση ηρεμίας. Από την άλλη πλευρά, καθώς όπως αναφέραμε παραπάνω δεν μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα, η εστίαση στην αναπνοή θα μας απομακρύνει και τις αρνητικές σκέψεις. Εισπνεύσετε από τη μύτη, φουσκώνοντας την κοιλιά σας και εκπνεύστε από το στόμα, κολλώντας την στα πλευρά σας. Μάλιστα υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν σ' αυτήν τη διαδικασία και να σας βάλουν πιο «βαθιά» στον διαλογισμό. Μία από αυτές είναι το Calm, στην οποία θα συναντήσετε μία τεράστια γκάμα από επιλογές ανάλογα με τη διάθεση και τις ανάγκες σας. 

Αποφύγετε τον καφέ 

Ο καφές αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν' αυτού προτιμήστε ροφήματα, τα οποία έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες, όπως είναι το χαμομήλι με μέλι.