fbpixel

Search icon
Search
Fall wardrobe clean-out: Πώς να οργανώσετε τη ντουλάπα σας για την ερχόμενη σεζόν
INTERIORS

Fall wardrobe clean-out: Πώς να οργανώσετε τη ντουλάπα σας για την ερχόμενη σεζόν

Και τα genius decluttering tips που πρέπει να δοκιμάσετε!


Ο απότομος φθινοπωρινός καιρός μας εξέπληξε τις τελευταίες μέρες, και σε περίπτωση που αυτή η αλλαγή δε σας βρήκε προετοιμασμένες, ήρθε η ώρα να εφοδιάσουμε τις ντουλάπες μας με ό,τι θα μας χρειαστεί, και να αποσύρουμε τα καλοκαιρινά μέχρι να ξαναέρθει η στιγμή τους. 

Καθώς η seasonal wardrobe είναι ένα από τα πολλά πράγματα που πρέπει να αποσυμφορήσετε πριν από το φθινόπωρο, είναι σημαντικό να έχετε το σωστό σύστημα όταν αντιμετωπίζετε την εποχιακή μετάβαση - και η οργάνωση των ρούχων μέσα στις εποχές είναι απαραίτητη για να τη διατηρήσετε λειτουργική όλο το χρόνο.

Bonus tip: Αν ζείτε κάπου με σχετικά ήπιους χειμώνες, τότε μπορείτε πιθανότατα να μεταβείτε σταδιακά από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, φορώντας κομμάτια και από τις δύο γκαρνταρόμπες καθώς ο καιρός μεταβάλλεται ήπια.

Step 1: Ομαδοποίηστε τα ρούχα σας

Αυτό θα σας διευκολύνει να δείτε τι έχετε και να σχεδιάσετε ανάλογα τη φθινοπωρινή σας γκαρνταρόμπα. Αν έχετε περιορισμένο χώρο στη ντουλάπα σας, σκεφτείτε να αποθηκεύσετε τα εκτός εποχής ρούχα σε κάδους ή σε σακούλες που κλείνουν σε κενό αέρος. Αυτό θα απελευθερώσει χώρο για τα φθινοπωρινά σας ρούχα και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια τακτοποιημένη και οργανωμένη ντουλάπα.

Step 2 : Declutter as you go

Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες για το ξεσκαρτάρισμα των ρούχων είναι να πραγματοποιείται κατά τη μετάβαση μεταξύ των εποχών. Όταν οργανώνετε τα φθινοπωρινά σας κομμάτια, μια εξαιρετική συμβουλή είναι να τοποθετείτε τις κρεμάστρες σας στη ράγα με την όψη προς τα πίσω και να τις γυρίζετε καθώς φοράτε κάθε κομμάτι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τι δεν πιάνετε και τι μπορεί να αποσυμφορηθεί κατά τη μετάβαση πίσω στην άνοιξη.

shutterstock-1803177652.jpg

Step 3: Καθαρίστε την ίδια την ντουλάπα

Το πιθανότερο είναι ότι δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο σωστό πλύσιμο των ρούχων σας, αλλά ξεχνάτε την ίδια την ντουλάπα. Όταν κάνετε τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, αφιερώστε χρόνο για να καθαρίσετε και τη ντουλάπα χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα και ένα υγρό πανί μικροϊνών για να απαλλαγείτε από τη σκόνη.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα άρωμα στη ντουλάπα σας με τη μορφή φακελίσκων αποξηραμένης λεβάντας και κέδρου, για να διατηρήσετε το χώρο φρέσκο, χωρίς οσμές και φυσικά, να αποτρέψετε τους σκώρους.

Step 4: Κατηγοριοποίηστε έξυπνα τα ρούχα σας

Ξεχωρίστε παντελόνια, πουκάμισα, φορέματα, φούστες, πουλόβερ, σακάκια κ.λπ. Μην ξεχάσετε κατά τη διάρκεια της κατηγοριοποίησης βεβαιωθείτε ότι είναι όλα καθαρά, αν όχι δημιουργήστε μια στοίβα με τα ρούχα που πρέπει να πλυθούν. 

Όταν έρθει η ώρα του laundry, μην ξεχάσετε να ξεχωρίσετε τα ρούχα ανάλογα με το είδος και το χρώμα τους, ώστε να αποφύγετε ατυχήματα και colour transfers. Μπορείτε κάλλιστα να αρχίσετε να χρησιμοποιείται και χρωμοπαγίδες, για να βεβαιωθείτε πως δε θα μεταβούν τα χρώματα από το ένα ρούχο στο άλλο. 

Τα ground rules για το τι να πετάξετε, να δωρίσετε ή να κρατήσετε:

1) Αν δεν το έχετε φορέσει εδώ και ένα χρόνο και είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, μπαίνει στη σακούλα για δωρεές.

2) Αν έχει φθαρεί, χωρίς τη δυνατότητα επιδιόρθωσεις πετάξτε το στη σακούλα των σκουπιδιών.
3) Αν δεν είναι το στιλ σας, μπαίνει στη σακούλα των δωρεών.
4) Αν το αγαπάτε και το φοράτε, βάλτε το στη στοίβα "keep".
5) Αν δεν σας ταιριάζει, δωρίστε το.

shutterstock-2158244229.jpg

Step 5: Διαβεβαιωθείτε πως η τοποθέτηση των ρούχων είναι σωστή και πρακτική

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις κρεμάστρες και τα rails που έχει η ντουλάπα σας, καθώς όταν τα ρούχα είναι κρεμασμένα είναι τόσο πιο εύκολο να τα εντοπίσετε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φορέματα, πουκάμισα και παντελόνια. Μην ξεχνάτε βέβαια πως ορισμένα ρούχα "απαγορεύεται" να κρεμιούνται όπως τα βαριά και χοντρά σας knitwear κομμάτια, καθώς κρεμάνε και χάνουν το σχήμα τους. Αν δεν έχετε πολύ χώρο, τότε επενδύστε σε ειδικά διαχωριστικά, τα οποία θα βελτιστοποιήσουν το ήδη υπάρχον space. 

Step 6: Don't forget the shoes!

Εκτός από την αλλαγή των εποχιακών παπουτσιών, χρησιμοποιήστε αυτή τη στιγμή για να ξεφορτωθείτε τα παλιά που δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Όπως έχει πει και η αγαπημένη μας Marie Condo, αν δεν κάνει spark joy, ήρθε η ώρα να το αποχωριστείτε - και το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια σας. Δοκιμάστε κάθε ένα από αυτά που θέλετε να κρατήσετε, και ελέγξτε αν κάποιο χρειάζεται επισκευή ή καθαρισμό - ιδιαιτέρως αν πρόκειται για λευκά sneakers

Επίσης, ένας εύκολος τρόπος για να τα διατηρήσετε καθαρά και συμμαζεμένα είναι με ανάλογες παπουτσοθήκες - ή αν πρόκειται να τα κάνετε store away, να τα τοποθετήσετε μαζεμένα σε ένα μετονομασμένο κουτί με φανερό label.

Feature image source: Olivia Culpo