fbpixel

Search icon
Search
Fall meditation: 4 απλές mental πρακτικές για ήρεμη μετάβαση
WELLNESS

Fall meditation: 4 απλές mental πρακτικές για ήρεμη μετάβαση

Υποδεχθείτε τη νέα εποχή μέσα από ασκήσεις που θα σας χαλαρώσουν


Φύλλα αλλάζουν χρώμα και ακουμπούν στη γη, χαρίζοντάς μας τις πιο χαλαρωτικές μελωδίες. Το ηλιοβασίλεμα ξεχωρίζει για τις γοητευτικές βαθιές ροζ αποχρώσεις του. Η νύχτα πλησιάζει ακόμη πιο σύντομα και μας κοιμίζει με γλυκό αεράκι. Αυτά είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της νέας εποχής που έρχεται για να μας συναντήσει. Το φθινόπωρο κουβαλάει μαζί του την προσωπική του ενέργεια και μας προσκαλεί για να την εξερευνήσουμε. Τα "ζεστά" αρώματα της κανέλας, του μήλου και του ξύλου μας περιμένουν για να τα απολαύσουμε. 

Κατά τη διάρκεια της μετάβασής μας από το καλοκαίρι στη νέα αυτή εποχή, είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στην πνευματική μας γείωση. Να μπορέσουμε, λοιπόν, να έρθουμε σε επαφή με τα στοιχεία της φύσης, η οποία μεταμορφώνεται συνεχώς. Χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις αισθήσεις για να κατανοήσουμε ακόμη περισσότερο το ουσιαστικό αυτό ταξίδι. Φθινόπωρο σημαίνει αλλαγή και καινούργιο ξεκίνημα. Οι αντιθέσεις κυριαρχούν και είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη ροή. Σε αυτή τη φάση που μεσολαβεί μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα, ο ρομαντισμός και η αρμονία πρωταγωνιστούν σε μια ξεχωριστή μυσταγωγική ατμόσφαιρα.

4 απλές πρακτικές meditation θα μας δείξουν τον δρόμο, για να μπορέσουμε να νιώσουμε τους γοητευτικούς φυσικούς θησαυρούς και τα γλυκά αρώματα του φθινοπώρου. Μια ιεροτελεστία αισθήσεων θα μας κατευθύνει προς την κατάλληλη ισορροπία, κάνοντάς μας να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο τη νέα εποχή που καταφθάνει στη ζωή μας.

"Αφήνω πίσω μου και προχωρώ"

a2deda8d46cb8953d4e497033e98aa07.jpg

Δέκα αναπνοές αρκούν για να φτάσουμε στην πληρότητα. Στον συγκεκριμένο εποχιακό διαλογισμό, βασική αρχή αποτελεί το ουσιαστικό "γκρέμισμα" και "χτίσιμο" με την πιο δυνατή μας σκέψη. Το φθινόπωρο τροφοδοτεί την αλλαγή, όπως είπαμε, και αυτό το στοιχείο είναι αδύνατο να επιτευχθεί, αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω μας την αρνητικότητα. Τοξικές σκέψεις, καταστάσεις και άνθρωποι που "ταλαιπώρησαν" την διάθεσή μας μένουν εκτός της καινούργιας συνθήκης που δημιουργούμε και απομακρύνονται μέσα από κάθε βαθιά εκπνοή. 

"Δημιουργώ την πηγή δύναμης"

fcffc58001569447ac4308cac21d53c0.jpg

Είναι ωφέλιμο να θυμόμαστε πάντα ότι εμείς είμαστε οι δημιουργοί της εσωτερικής μας δύναμης. Όσα δύσκολα γεγονότα και να συμβούν τους υπόλοιπους μήνες, προνοούμε και αποθηκεύουμε όλες αυτές τις σκέψεις που μας χαρίζουν αισιοδοξία και κίνητρο για να συνεχίσουμε. Σε αυτήν την πρακτική, προετοιμάζουμε την πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Τοποθετούμε δίπλα μας το ημερολόγιό μας ή ένα σημειωματάριο, στο οποίο καταγράφουμε πάντα τις σκέψεις μας. Καθόμαστε αναπαυτικά στην αγαπημένη μας θέση και προσφέρουμε στον εαυτό μας τον χώρο και τον χρόνο που έχουμε ανάγκη. Κλείνουμε τα μάτια μας και εστιάζουμε στην αναπνοή μας. Ακούμε τους φυσικούς ήχους. Αισθανόμαστε το φως του ήλιου ή τις σταγόνες της βροχής να αγγίζουν απαλά το κορμί μας. Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε όλα αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε ζεστασιά, υπερηφάνια, ευγνωμοσύνη. Όταν είμαστε έτοιμοι, ανοίγουμε τα μάτια μας. Τότε δημιουργούμε έναν κύκλο και μέσα σε αυτόν καταγράφουμε όλες τις θετικές και ήρεμες σκέψεις που κάναμε. Η δύναμή μας είναι ασφαλής. 

"Περπατάω και εμπιστεύομαι το ένστικτό μου"

walking-meditation-1.jpg

Η μέθοδος του "walking meditation" μας αναζωογονεί και μας φέρνει κοντά στη γη. Σηκωνόμαστε και επιλέγουμε το αγαπημένο μας φυσικό καταφύγιο. Εκείνο το σημείο που μυρίζει λεβάντα, ιβίσκο και γιασεμί. Ακολουθούμε εκείνο το μονοπάτι που μας ανακουφίζει και μας κάνει να θυμηθούμε τι σημαίνει αρμονία. Στην πρώτη φάση αυτής της πρακτικής, μένουμε ακίνητοι για όση ώρα επιθυμούμε. Στη συνέχεια προχωράμε και σε κάθε βήμα δίνουμε έμφαση στην αναπνοή μας. Στην επιστροφή της διαδρομής μας, επιλέγουμε ένα ήσυχο μέρος κοντά σε αυτό το μονοπάτι. Το κλειδί ξανά είναι η συγκέντρωση. Η εισπνοή μας συνοδεύεται από ανύψωση των χεριών μας και την εκπνοή μας ακολουθεί η κίνηση των χεριών μας σε θέση προσευχής στο κέντρο της καρδιάς. Νιώθουμε γαλήνη και απόλυτη ηρεμία. 

"Δίνω τις απαντήσεις"

f1a625fb3b0479c5361f178320780786.jpg

Σε αυτήν την πνευματική άσκηση, δίνουμε έμφαση στην αναπνοή και στην παρατήρηση. Καθόμαστε σε μια cozy θέση στο δωμάτιό μας ή στην αυλή μας, στην οποία να έχει πρόσβαση φρέσκος αέρας και φυσικό φως. Παίρνουμε βαθιές εισπνοές από τη μύτη, κρατάμε την αναπνοή μας για δύο δευτερόλεπτα και εκπνέουμε βαθιά. Σε κάθε αναπνοή οραματιζόμαστε τους εαυτούς μας να είναι γεμάτοι με την αγκαλιά και την ζεστασιά της φύσης. Και τότε έρχεται η στιγμή των ερωτήσεων και απαντήσεων. Ρωτάμε τους εαυτούς μας πού θέλουμε να φτάσουμε, ποιά τα εφόδια που χρειαζόμαστε και ποιά τα εμπόδια που συναντούμε. Είμαστε ειλικρινείς και απαντάμε άμεσα και χωρίς φόβο. Βρίσκουμε όλες τις απαντήσεις και κάθε αναπνοή είναι και μια λύτρωση και απελευθέρωση.

Namaste!