fbpixel

Search icon
Search
Exhibitions in Paris: Σε ποιους καλλιτεχνικούς χώρους χτυπάει η καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας;
ARTS & CULTURE

Exhibitions in Paris: Σε ποιους καλλιτεχνικούς χώρους χτυπάει η καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας;

Το φθινόπωρο προσκαλεί το διεθνές κοινό σε μια ευρεία γκάμα πολλά υποσχόμενων projects


Το ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο μας χαρίζει όλο και περισσότερες αφορμές για να ταξιδέψουμε αυτή την εποχή σε αγαπημένες μητροπόλεις. Το Παρίσι μονοπωλεί ήδη το παγκόσμιο ενδιαφέρον με την Εβδομάδα Μόδας να βρίσκεται σε εξέλιξη και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων να προετοιμάζεται για τον Ιούλιο του 2024. Εικαστικά έργα που διακρίνονται για τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, υποδέχονται το κοινό που καταφθάνει από κάθε άκρη της γης για να μοιραστούν μαζί τους μια μοναδική αφήγηση. Στη διαδρομή της δημιουργίας και της γνώσης, το στοιχείο που παίζει κεντρικό ρόλο είναι το συναίσθημα και σίγουρα οι εκθέσεις που πρόκειται να ανοίξουν τις πόρτες τους, υπόσχονται να καλλιεργήσουν τη δύναμή του.

Ας δούμε μαζί τις 5 κορυφαίες εκθέσεις, οι οποίες πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή στη γαλλική πρωτεύουσα...

"Mode et sport, d'un podium à l'autre",  Musée des Arts Décoratifs

museum.PNG
Φωτογραφία: Corinne Jeammet

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Μόδα και αθλητισμός, από το ένα βάθρο στο άλλο», ένα project που εξερευνά τους συναρπαστικούς δεσμούς που ενώνουν μόδα και αθλητισμός, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αυτό το έργο μεγάλης κλίμακας αποκαλύπτει πώς δύο φαινομενικά μακρινά σύμπαντα μοιράζονται τα ίδια κοινωνικά ζητήματα, γύρω από το σώμα.

450 ρούχα και αξεσουάρ, φωτογραφίες, σκίτσα, περιοδικά, αφίσες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και βίντεο αναδεικνύουν την εξέλιξη του αθλητικού ρουχισμού και την επιρροή του στη σύγχρονη μόδα. Οι Jean Patou, Jeanne Lanvin, Gabrielle Chanel και Elsa Schiaparelli ήταν από τους πρωτοπόρους που κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου ασχολήθηκαν με τον αθλητικό κόσμο και τον μετέγραψαν στις δημιουργίες υψηλής ραπτικής τους. Η έκθεση δείχνει πώς τα αθλητικά ρούχα κατέστησαν δυνατή την εκτροπή των αθλητικών ενδυμάτων από τη συγκεκριμένη χρήση τους για την ενσωμάτωσή τους στην καθημερινή γκαρνταρόμπα.

Info: Musée des Arts Décoratifs, 107 rue de Rivoli, Παρίσι. Διάρκεια: έως 7 Απριλίου 2024. 

"Parfums d'Orient", Institut du monde arabe

243-midkhans.jpg
Midkhans - Aisha alsowaidi, Doha (2014)

Το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου προσκαλεί το παγκόσμιο κοινό σε ένα υπέροχο ταξίδι, για να ανακαλύψει τα αρώματα της Ανατολής και την ιστορία τους. Σε μια διαδρομή, η οποία εκτείνεται σε περισσότερα των 1000 m2, αναμειγνύοντας αρχαία και σύγχρονα έργα, με εκπληκτικές οσμές, συσκευές και αρώματα που δημιουργήθηκαν ειδικά από τον αρωματοποιό Christopher Sheldrake, αυτό το project είναι μια πρόσκληση για τον καθένα για να εξερευνήσει τις παραδόσεις της αραβικής κουλτούρας. Ξεναγήσεις, παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές εργαστήρια, αναγνώσεις ιστοριών, λογοτεχνία και ποίηση, συναντήσεις και συζητήσεις αποτελούν μερικά από τα κορυφαία highlights.

Info: Institut du monde arabe, 1 Rue des Fossés Saint-Bernard. Διάρκεια: έως 17 Μαρτίου 2024.

"Azzedine Alaïa, couturier collectionneur", Palais Galliera

956784-azzedine-alaia-couturier-collectionneur-l-exposition-mode-inedite-au-palais-galliera-image00026.jpg
Φωτογραφία: Audrey L.

Δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη αναδρομική αφιερωμένη στον couturier στο Palais Galliera, ο Azzedine Alaïa αναδεικνύεται για άλλη μια φορά μέσα από μια έκθεση που παρουσιάζει, για πρώτη φορά, την εξαιρετική συλλογή κληρονομιάς του που συγκέντρωσε με την πάροδο του χρόνου. Ο ίδιος ήταν ένας μεγάλος βιρτουόζος του σχεδίου. Η εξεζητημένη του τεχνογνωσία προήλθε από τον βαθύ θαυμασμό που έτρεφε για τους couturiers του παρελθόντος και από μια μακρά πρακτική που απέκτησε με τους πελάτες του τους οποίους υπηρετούσε επιδέξια.

Ο Alaïa ήταν επίσης ένας αξιόλογος συλλέκτης. Ξεκίνησε τη συλλογή του το 1968, όταν έκλεισε ο οίκος Balenciaga, από τον οποίο απέκτησε πολύτιμα pieces. Γοητευμένος από τη μελέτη των δημιουργιών υψηλής ραπτικής του Ισπανού δασκάλου, στη συνέχεια ανέπτυξε ένα πάθος για την ιστορία της δικής του πειθαρχίας. Συγκεντρώνοντας σχεδόν 140 από τα πιο εξαιρετικά κομμάτια, η έκθεση "Azzedine Alaïa, couturier collectionneur" επαναλαμβάνει την ιστορία αυτής της ανεκτίμητης συλλογής που ο Alaïa συγκέντρωσε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα και η οποία δεν αποκαλύφθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής του, στη Γαλλία ή στο εξωτερικό. Για να τελειώσουν το ταξίδι τους, οι επισκέπτες καλούνται να πάνε στο Salle Matisse, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που βρίσκεται απέναντι από το Palais Galliera, όπου παρουσιάζονται 3 σκηνικά κοστούμια που σχεδίασε ο Henri Matisse για τα Ballets Russes το 1919 που απεικονίζουν το διάλογο μεταξύ μόδας και τέχνη τόσο αγαπητή στον σχεδιαστή.

Info: Palais Galliera, 10 Av. Pierre 1er de Serbie. Διάρκεια: έως 21 Ιανουαρίου 2024. 

"Naples in Paris", Louvre

rsw-1280.webp
Masolino da Panicale. Image source: Louvre Guide

Το βασιλικό παλάτι (reggia στα ιταλικά), το οποίο κάποτε χρησίμευε ως κυνηγετικό καταφύγιο για τους Βουρβόνους μονάρχες της Νάπολης, είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ιταλίας, καθώς και μία από τις σημαντικότερες πινακοθήκες στην Ευρώπη τόσο από άποψη αριθμού όσο και ποιότητας έργων. Το Capodimonte είναι ένα από τα λίγα μουσεία στην Ιταλία, η συλλογή του οποίου καλύπτει όλες τις σχολές της ιταλικής ζωγραφικής. Στεγάζει επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα σχεδίων και μια αξιόλογη συλλογή πορσελάνης. Επιβεβαιώνοντας ξανά τη σημασία των συνεργατικών προσπαθειών μεταξύ των ευρωπαϊκών μουσείων, το Μουσείο του Λούβρου σύναψε μια δημιουργική συνέργεια πρωτοφανούς εμβέλειας με το Capodimonte για το 2023. αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διοργανώσουν μια ειδική έκθεση που θα παρουσιάζει αριστουργήματα από τα δύο μουσεία. Αυτή η εξαιρετική εξάμηνη εκδήλωση θα προσφέρει μια μοναδική εικόνα της ιταλικής ζωγραφικής από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα και θα προσφέρει μια νέα οπτική των δύο συλλογών.

Info: Musée du Louvre. Διάρκεια: έως 8 Ιανουαρίου 2024. 

"Bollywood Superstars. Histoire d'un cinéma indien", Musée du quai Branly - Jacques Chirac

956096-exposition-bollywood-superstars-au-musee-du-quai-branly-photos-a7c2059.jpg

Μια εξερεύνηση της ιστορίας του ινδικού κινηματογράφου από τις απαρχές του στα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα: Το project "Bollywood Superstars" παρουσιάζει τον καλλιτεχνικό και πολιτισμικό πλούτο της ινδικής υποηπείρου (πέρα από τη διεθνή επιτυχία του Bollywood), μέσω της μακράς παράδοσης στη δημιουργία εικόνων, και η ποικιλομορφία της ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, σήμερα η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Info: Musée du quai Branly - Jacques Chirac, 37 Quai Jacques Chirac, 75007 Paris, Γαλλία. Διάρκεια: έως 14 Ιανουαρίου 2024. 

Κεντρική φωτογραφία: Έκθεση "Naples in Paris", Musée du Louvre. Image source: Louvre Guide