«Comme il faut»! -Μια φράση κλισέ, «θύμα»αρνητικών προκαταλήψεων, πασέ- θα πει κανείς! Επικρατεί, όμως και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η οποία, πιστέψτε με, δεν μένει ποτέ εκτός της κυρίαρχης τάσης! Γοητεία, κομψότητα, σεβασμός. Στοιχεία - κλειδιά που καταφέρνουν να «χτίσουν» το τρίπτυχο μιας επιτυχημένης κοινωνικής συμπεριφοράς, χωρίς αυτό να ταυτίζεται με υπερφίαλες τάσεις και εντυπωσιασμούς που καταλήγουν στην γελοιοποίηση!
«Κομψότητα δεν σημαίνει να με προσέξουν, αλλά να με θυμούνται», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο «πατέρας» της ιταλικής μόδας, Giorgio Armani! Σε ένα επίσημο κάλεσμα, η πρώτη εντύπωση αποκτά δυναμικό χαρακτήρα, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και το ποιόν της ταυτότητάς της εξαρτάται από το άμεσο feedback χάρη στην οπτική επαφή με τους υπόλοιπους καλεσμένους. Αποτελεί ένα σύντομο, αλλά καθοριστικό «σκορ» επιμελούς εικόνας στην παρτίδα πινγκ πονγκ της εξωγλωσσικής αυτής επικοινωνίας. Δεν νομίζετε;
Και τώρα ερχόμαστε στο κυρίως θέμα, το οποίοσερβίρεται αποκλειστικά από μια πολυτελή «γαρνιτούρα»! - Πώς κρατάμε το ποτήρι του κρασιού ή του cocktail που μάς έχουν προσφέρει; Λειτουργούνάτυποι κανόνες στη συγκεκριμένη συνθήκη και αν ναι, χρειάζεται να περιλαμβάνονται στην «to do» λίστα των προτεραιοτήτων της βραδιάς;-Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα μπορεί να μάς ταλανίζουν, αλλά πολλοί θα αναρωτηθούν : «Τόσο μεγάλη σημασία έχει; Ας διασκεδάσουμε, απλά!» Και όμως, έχω να σάς πω ότι ναι! Παίζει κεντρικό ρόλο! Φανταστείτε στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση, ο εν δυνάμει εργοδότης μας και οι μελλοντικοί συνεργάτες, ακόμη και αν θέλουμε να αναφερθούμε σε κάτι πιο προσωπικό, όπως στην περίπτωση πιθανού/πιθανής ερωτικού συντρόφου, να μάς παρατηρούν να αγγίζουμε με άτσαλες κινήσεις το ποτήρι του ποτού μας, με δάχτυλα να πετάγονται δεξιά αριστερά ή σταγόνες έτοιμες να ορμήσουν στο αγαπημένο μας φόρεμα ή κοστούμι! Γι’ αυτό, λοιπόν, οι βασικές αρχές στον τρόπο που κρατάμε κάθε κατηγορία ποτού αποδεικνύονται αναγκαίες, καθώς δρουν ως «πυροσβέστες» για το υπόλοιπο της βραδιάς!
Ας δούμε τους κατάλληλους τρόπους, οι οποίοι μπορούν να μάς ανταμείψουν με ένα αξιόλογο «branding» του εαυτού μας
Ποτήρι κρασιού: Ποικιλία που μυρίζει ποιότητα!
Αποτελεί το σήμα-κατατεθέν που ελίσσεται έξυπναλύνοντάς μάς τα χέρια! Το συνδυάζουμε με πλήθος εδεσμάτων, ξεκινώντας από ένα παραδοσιακό καθημερινό πιάτο, όπως μια μακαρονάδα μέχρι κάτι πιο fancy, με γευστικούς πρωταγωνιστές τα στρείδια και τα οστρακοειδή!
Το ποτήρι του κρασιού αποτελείται από τρία βασικά μέρη: το μπολ, ή αλλιώς κύπελλο, το πόδι και το στέλεχος, το οποίο ενώνει τα δύο αυτά σημεία. Οι τρόποι που πρέπει να το κρατάμε ποικίλλουν, αλλά πάντα είναι σημαντικό να εφαρμόζονται στην περιοχή του στελέχουςκαι της βάσης του. Ένας τρόπος, κοινός και απλός είναι να στηρίζουμε το ποτήρι με τον δείκτη και τον αντίχειραστο σημείο του ποδιού του. Σε ένα πιο επίσημο κάλεσμα, οι κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας τον δείκτη και τον αντίχειρα μοιάζουν με ένα ελαφρύ τσίμπημα στο στέλεχος του ποτηριού, ή ακολουθώντας το ίδιο στυλ, στηρίζουμε τη βάση του. Είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν αυξάνουμε την θερμοκρασία του κρασιού, η οποία, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Χρήστου Δ. Ζαμπούνη: «αναλόγως του τύπου, κυμαίνεται από έξι έως είκοσι βαθμούς». Αν πλέον, έχουμε αποκτήσει τον τίτλο του μετρ και νιώθουμε άνετοι να μεταφέρουμε το ποτήρι, το επίπεδο ανεβαίνει στηρίζοντάς το μόνο με τον αντίχειρα, ο οποίος θα ακουμπά την επιφάνεια της βάσης τουποδιού.
Σημαντικό tip: Αποφεύγουμε να γεμίζουμε με δαχτυλικά αποτυπώματα ή κραγιόν το ποτήρι, τα οποία δημιουργούν μια εικόνα μη καθαρή. Προσπαθούμε να γευόμαστε το κρασί από το ίδιο σημείο!
Ποτήρι για αφρώδεις οίνους: Η elegance εικόνα
Όπως και στην περίπτωση του κρασιού, στηρίζουμε το ποτήρι από το στέλεχός του εξυπηρετώντας άμεσα τις παραπάνω ανάγκες!
Ποτήρι για ουίσκι και brandy: Η «θερμή» λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!
Ποτήρι για martini: Η εμβληματική μορφή της γοητείας!
Σημαντικό tip: Εξαιτίας της συγκεκριμένης δομής του, το επίπεδο δυσκολίας διπλασιάζεται, καθώς δεν χωράει μεγάλη ποσότητα ποτού και είναι πολύ πιθανό να λερωθούμε! Κρατώντας τη βάση του με το δεύτερο χέρι μας πετυχαίνουμε την ισορροπία! Ένα χρήσιμο μυστικό για να μην εκτεθούμε ποτέ!
Cheers!