fbpixel

Search icon
Search
Ένας ρεαλιστικός οδηγός για να μειώσετε τους μαύρους κύκλους
FACE & BODY

Ένας ρεαλιστικός οδηγός για να μειώσετε τους μαύρους κύκλους

Πώς λύνεται το πιο κοινό skincare πρόβλημα


Οι μαύροι κύκλοι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ομορφιάς εκεί έξω, αλλά υπάρχουν περισσότερα από μια απλή έλλειψη ύπνου. Για να κατανοήσουμε τις βασικές αιτίες και ποιες θεραπείες μπορούν να κάνουν ορατή διαφορά, συλλέξαμε όλες τις πληροφορίες των ειδικών. 

Δεν υπάρχει μία και μόνη αιτία

Οι μαύροι κύκλοι μάς ταλαιπωρούν όλους, οπότε δεν είναι περίεργο που πολλοί άνθρωποι ρωτούν γι' αυτούς. Είναι ένας συνδυασμός διεσταλμένων αιμοφόρων αγγείων και χρωστικής ουσίας του δέρματος, η οποία ποικίλλει ανάλογα με το πάχος του δέρματος κάτω από τα μάτια σας. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μαύρων κύκλων. Η γήρανση μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα. Με την πάροδο του χρόνου, η περιοχή αυτή υφίσταται απώλεια όγκου, η οποία προκαλεί κοίλανση κάτω από τα μάτια. Αυτό είναι που δημιουργεί τη σκιά που συνδέεται με τους μαύρους κύκλους. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι άνθρωποι με βαθύτερους τόνους δέρματος, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς στην υπερμελάγχρωση, είναι επίσης πιο επιρρεπείς.

Ο τρόπος ζωής μετράει

Οι πιο συνηθισμένοι και αποφεύξιμοι παράγοντες που μπορούν να κάνουν τους μαύρους κύκλους να φαίνονται χειρότεροι συχνά σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Το πιο συνηθισμένο είναι η έλλειψη ύπνου, αλλά το αλκοόλ είναι επίσης διαβόητο για την πρόκληση μαύρων κύκλων. Αυτό οφείλεται στην αφυδατωτική του δράση. Αυτό συμβαδίζει επίσης με την κακή διατροφή - για παράδειγμα, το πολύ αλάτι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού και να κάνει τους μαύρους κύκλους πιο αισθητούς.

shutterstock-292935077.jpg

Το τρίψιμο των ματιών σας είναι μια κακή ιδέα

    Το υπερβολικό τρίψιμο, το τράβηγμα ή το άγγιγμα της περιοχής των ματιών μπορεί να αποδυναμώσει το δέρμα, αλλά και να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται από κάτω, φέρνοντας σκοτάδι και μώλωπες στην επιφάνεια. Μια γρήγορη και εύκολη λύση είναι να το κρύψετε αυτό με μακιγιάζ. Αν ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, χρησιμοποιήστε μια φόρμουλα τύπου ορού. Παρέχουν λίγη ενυδάτωση ταυτόχρονα με την κάλυψη κάθε σκούρου χρώματος, έτσι ώστε να έχετε μια υγιή λάμψη που φωτίζει τη συνολική περιοχή.

    Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη

    Ενώ η βιταμίνη C δεν θα απαλλάξει τους μαύρους κύκλους σας, θα τους φωτίσει και θα εξομαλύνει τον τόνο του δέρματός σας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματός σας, τα οποία με τη σειρά τους θα μειώσουν την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Η καφεΐνη είναι ένα άλλο συστατικό που πρέπει να αναζητήσετε - είναι ένας φυσικός "αγγειοσυσπαστικός παράγοντας" που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τη φλεγμονή γύρω από τα μάτια σας. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη ροή και την κυκλοφορία του αίματος, και με τη σειρά του το σκοτάδι. Αναζητήστε αυτά τα συστατικά στους ορούς. Μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα σε σχέση με άλλα προϊόντα, όπως ενυδατικές κρέμες ή κρέμες, οπότε είναι πιο κατάλληλα για αυτή την περιοχή του δέρματός σας.

    shutterstock-1751929520.jpg

    Τα λέιζερ δεν είναι αξιόπιστα

    Πολλοί άνθρωποι δοκιμάζουν θεραπείες με λέιζερ για να αντιμετωπίσουν τους μαύρους κύκλους τους, αλλά αυτό δεν συνιστάται πάντα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μαύροι κύκλοι μερικές φορές προκαλούνται από μελάγχρωση, η οποία συχνά βρίσκεται πολύ βαθιά για να φτάσει η θεραπεία με λέιζερ. Εάν το πρόβλημά σας είναι η πυκνότητα και η έλλειψη κολλαγόνου, είναι πολύ καλύτερο να δοκιμάσετε μικρές ποσότητες καλά χορηγούμενου πληρωτικού υλικού. Αυτό θα δημιουργήσει ένα μικρό μαξιλάρι ανάμεσα στο δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα μάτια σας, κρύβοντας προσωρινά κάθε σκοτάδι. Είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να γεμίσετε την περιοχή όταν έχετε χάσει την πυκνότητα εκεί, καθώς τα λιπώδη μαξιλάρια γλιστρούν και μικραίνουν με την ηλικία.

    Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να αξίζουν τον κόπο

    Αν και οι μαύροι κύκλοι δεν προκαλούν συνήθως ανησυχία, μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας. Αυτό περιλαμβάνει αναιμία και προβλήματα θυρεοειδούς. Αν κάποιο από τα δύο σας ανησυχεί, αξίζει να κλείσετε εξετάσεις αίματος με τον γενικό σας ιατρό για να δείτε αν είναι παράγοντες που συμβάλλουν. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν επίσης να ανιχνευθούν μέσω του αίματός σας, και αυτό αποτελεί βασική αιτία των μαύρων κύκλων. Μόλις βγουν τα αποτελέσματά σας - και αν υπάρχουν ανησυχίες - ο γενικός σας γιατρός μπορεί να σας ενημερώσει για τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας ή να σας συμβουλεύσει για συμπληρώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το επίπεδο ορισμένων συστατικών.