fbpixel

Search icon
Search
Ένας καλλιτέχνης φέρνει το φεγγάρι σε απόσταση αναπνοής
ARTS & CULTURE

Ένας καλλιτέχνης φέρνει το φεγγάρι σε απόσταση αναπνοής

Ο Luke Jerram συγκλονίζει με τα αληθοφανή γλυπτά της σελήνης


Τι θα λέγατε αν πηγαίνατε να κολυμπήσετε σε μια εσωτερική πισίνα ή να παρακολουθήσετε τη Θεία Λειτουργία και από πάνω φώτιζε ολόγιομο το φεγγάρι; Αυτό μάλλον σκέφτηκε ο γνωστός εικαστικός Luke Jerram και αποφάσισε να το κάνει πραγματικότητα! Φυσικά, όχι με το αληθινό φεγγάρι, αλλά μ' ένα installation το οποίο είναι πραγματικά breathtaking.

Ο λόγος για το “Museum of the Moon”, το καλλιτεχνικό πρότζεκτ του ταλαντούχου Βρετανού, το οποίο έχει ήδη ταξιδέψει σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως Κίνα, Αυστραλία, Ινδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, κι έχει σκοπό να κάνει «στάση» και σε ακόμα περισσότερα. Πρόκειται για ένα φωτεινό γλυπτό, το οποίο δημιουργήθηκε με βάση μια λεπτομερέστατη φωτογραφία της Nasa από την επιφάνεια της σελήνης, ενώ είναι μια από τις πιο αληθοφανείς αναπαραστάσεις της.

museum-of-the-moon-at-university-of-bristol-photo-by-carolyn-eaton.jpg
Στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, photo by Carolyn Eaton

«Από την αρχή της ιστορίας της ανθρωπότητας, το φεγγάρι αποτελεί ένας καθρέπτης της κουλτούρας μας, που αντικατοπτρίζει τα πιστεύω μας και τα πράγματα με τα οποία βλέπουμε τα πράγματα. Το Museum of the Moon μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε και να σκεφτούμε τις διάφορες πολιτισμικές ομοιότητες και διαφορές σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με το πού παρουσιάζεται το έργο, η έννοια και η ερμηνεία του φεγγαριού θα μεταβάλλονται» αναφέρει στο site του ο Jerram. Για τους περισσότερους, το γλυπτό είναι η ευκαιρία να δουν τη σελήνη με περισσότερη λεπτομέρεια, να απολαύσουν τη γοητεία και να χαθούν στη μαγεία της.

photo-by-leeds-living.jpg
photo by Leeds Living

Μέχρι στιγμής, το έργο έχει εμφανιστεί σε εσωτερικούς χώρους –όπως τον καθεδρικός ναό στη Λίβερπουλ ή το Πανεπιστήμι του Μπρίστολ- αλλά και εξωτερικούς χώρους και φεστιβάλ, ενώ προς το παρόν φιλοξενείται στο Εθνικό Κέντρο Κολύμβησης του Πεκίνου έως τις 6/10. Από κει και πέρα θα βρεθεί κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της γης.

«Όπως και το πραγματικό φεγγάρι, το έργο τέχνης λειτουργεί ως πολιτιστικός καθρέφτης, οπότε θα αντανακλά και θα ερμηνεύεται διαφορετικά από τον καθένα, ανάλογα με το κοινό που θα το απολαμβάνει. Έτσι λοιπόν, θα ήθελα όλοι οι άνθρωποι να φεύγουν έχοντας την αίσθηση ότι είχαν μια στενή συνάντηση με το φεγγάρι και ήταν σε θέση να εξερευνήσουν κάθε κοιλάδα, βουνό και κρατήρα του με κάθε λεπτομέρεια. Θα ήθελα να αποτελεί δηλαδή ένα συναισθηματικό και καλλιτεχνικό ταξίδι» αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο Architectural Digest.

19-luke-jerram-and-museum-of-the-moon-1.jpg
Luke Jerram
photo-by-at-edsimmons-at-visitgreenwich.JPG
Στο πάρκο του Γκρίνουιτς στο Λονδίνο, photo by Αt Edsimmons

Ο Jerram είναι γνωστός για τα διαδραστικά του πρότζεκτ, όπως το “Play Me, I’m Yours” το οποίο ξεκίνησε το 2008 και καλεί μουσικούς να παίξουν πιάνο που έχουν τοποθετηθεί σε ιδιαίτερα σημεία στο κέντρο των πόλεων, όπως καταστήματα, πεζοδρόμια, πάρκα και άλλα. Επίσης, το 2014 σκέφτηκε το “Park and Slide” κατά το οποίο οι κάτοικοι στο Μπρίστολ έφταναν από το ένα μέρος του δρόμου στο άλλο μέσα από τεράστιες νεροτσουλήθρες.

Κεντρική φωτογραφία: Στο φεστιβάλ Tombees de la nuit στο Παρίσι, photo by Luke Jerram