fbpixel

Search icon
Search
Ένας ευρηματικός open space χώρος πολιτισμού άνοιξε τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας
MAGAZINE

Ένας ευρηματικός open space χώρος πολιτισμού άνοιξε τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας

Δίνοντας την αίσθηση ότι υπάρχει ελπίδα γενικότερα στον κόσμο


Στο ανανεωμένο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, η γέννηση μιας πρωτότυπης ιδέας οδήγησε σ’ ένα εκπληκτικό book project. Ο δήμος, με όραμα να προαγάγει την αναγνωστική κουλτούρα, ανέλαβε τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και διοργάνωσης εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, που ξεχωρίζει για την αισθητική του, η οποία επιδιώκει να ενθαρρύνει την φιλαναγνωσία μέσα σ’ ένα πραγματικά εξαιρετικής ομορφιάς περιβάλλον.

dscf5158.jpg


Τον σχεδιασμό της πρωτότυπης και μοναδικής στο είδος της εγκατάστασης, που αφήνει την εντύπωση του ανοιχτού και του κλειστού πεδίου ταυτόχρονα, ανέλαβε η αρχιτέκτονας και συντονίστρια Μάγδα Σγουρίδη. Το φυσικό φως διαπερνά τον χώρο, αφήνοντας την αρχιτεκτονική να αποκαλύπτεται στον επισκέπτη. Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή που «κλείνει» ένα αρχιτεκτόνημα, επιτρέποντας παράλληλα πάρα πολλές διαφυγές να προκύπτουν. Κάθεσαι, λοιπόν, μέσα και απολαμβάνεις τη θέα του πράσινου, της πόλης και του πάρκου, ενώ τα όρια ανάμεσα στο ανοιχτό και το κλειστό διαρκώς «θολώνουν». Είναι όπως ένας αρχαίος ναός, όπως το στέγαστρο σε μια παραλία που θα φτιάχναμε μόνοι μας με ξύλα - ό,τι πιο απλό δηλαδή, με υποστυλώματα και δοκάρια. Μια προσέγγιση που αναδεικνύει τα βιβλία, εστιάζοντας στην απλότητα και την ουσία.

img-1289.jpg


Το καταπράσινο και ξέφωτο Πάρκο Ελευθερίας δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει το ιδανικό μέρος γι’ αυτήν την αρχιτεκτονική πρωτοβουλία. Η σχεδίαση δημιουργεί μια αίσθηση απομόνωσης μέσα στο περιβάλλον, ενώ η προσβασιμότητα προς το κέντρο της πόλης είναι εύκολη σε όλους. «Το πάρκο έχει όλη αυτήν την ανοιχτότητα, αλλά ταυτόχρονα, με δύο λεπτά περπάτημα, βρίσκεσαι στην καρδιά της πόλης», λέει η αρχιτέκτονας. Τα Σαββατοκύριακα, το μέρος αυτό ζωντανεύει με δραστηριότητες και ανθρώπους κάθε ηλικίας, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία μέσα στη φύση με άξονα τον πολιτισμό.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023