fbpixel

Search icon
Search
Ένα ξενοδοχείο μοναδικού design στη Σύμη «ξεδιπλώνει» την ιστορία του τόπου
ESCAPE

Ένα ξενοδοχείο μοναδικού design στη Σύμη «ξεδιπλώνει» την ιστορία του τόπου

Το 1900 Hotel «ισορροπεί» ανάμεσα στο σήμερα και το χθες


Αυτό το ιστορικό κτίριο, ένα νεοκλασικό αρχοντικό του 19ου αιώνα, είναι γνωστό ως Αρχοντικό Μαστορίδη.

Η ιστορία πίσω από την οικογένεια είναι πως ο Μαστορίδης ήταν το άτομο που έφερε το πρώτο αυτόνομο καταδυτικό κοστούμι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σύμη. Του δόθηκε ως δώρο από τους Βρετανούς το 1862, με τους οποίους εργαζόταν ως καπετάνιος στις Δυτικές Ινδίες.

Η πλοκή της ιστορίας πυκνώνει καθώς ήταν η σύζυγός του, μια γυναίκα το 1862, που είχε το θάρρος και τη θέληση να το δοκιμάσει για πρώτη φορά μπροστά σε όλους τους άνδρες, που εκείνη τη στιγμή ήταν απρόθυμοι να το κάνουν. Αυτό ήταν ιστορικά το έτος που σηματοδότησε την οικονομική άνοδο και άνθηση της Σύμης και ήταν αυτό το ίδιο το περιστατικό που άλλαξε τον χάρτη για την οικονομία των Δωδεκανήσων.

Το ξενοδοχείο 1900 είναι ένα παραθαλάσσιο νεοκλασικό αρχοντικό του 19ου αιώνα. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που μέσα από προσεκτική αποκατάσταση κράτησε ζωντανή την κληρονομιά του και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να ξαναζήσουν μια σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας του. Το σπίτι έχει μείνει άθικτο αλλά ικανοποιεί στο έπακρο τις ανάγκες για άνεση και απλή πολυτέλεια του σήμερα. Τα ψηλά βαμμένα ταβάνια και οι τοίχοι ξεχειλίζουν ζωντανά χρώματα και λεπτομέρειες που σου κόβουν την ανάσα. Τα vintage στοιχεία συνδυάζονται υπέροχα με τη γοητευτική ατμόσφαιρα του κτιρίου. 

befunky-collage-1-vv5CY.jpg

Ανεμπόδιστη θέα, ίσως του ωραιότερου λιμανιού στην Ελλάδα, δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και του ταξιδιού από όπου κι αν κοιτάξετε. Μέσα από τα μεγάλα ανοίγματα και τη στρατηγική τοποθεσία του κτιρίου γίνεται κανείς ιδιώτης θεατής της αμφιθεατρικής, πολύχρωμης και ζωντανής σκηνής του λιμανιού. Καθώς περπατάτε στο ξενοδοχείο και στους υπέροχους εσωτερικούς του χώρους, μπορούμε να νιώσετε έντονα την παραδεισένια γοητεία μιας εποχής που πέρασε, μόνο που τώρα γράφεται η ιστορία της.

Αυτή η εκπληκτική απλότητα γίνεται το στοιχείο που πρωταγωνιστεί από χώρο σε χώρο. Παρουσιάζοντας μια νέα ιδέα διαμονής που σέβεται την ιδιωτικότητα του καθενός, οι επισκέπτες γίνονται «ένα» με την αίγλη που αποπνέεται απλόχερα. Τα κύρια δωμάτια του αρχοντικού μετατράπηκαν σε τέσσερις κομψές σουίτες εμποτισμένες στην ιστορία. Στο επίπεδο της εισόδου υπάρχει μια αυλή που περιβάλλεται από καταπράσινο χρώμα και πλαισιώνει το γαλάζιο του Αιγαίου. 

Διασχίζοντας την κεντρική είσοδο βλέπετε τις όμορφα βαμμένες οροφές. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται οι σουίτες 1901 και 1902. Ο τελευταίος όροφος αποτελείται από δύο ακόμη σουίτες, το 1903 και το 1904, και την πιο εκπληκτική βεράντα του λιμανιού. Ένα μπαρ ειλικρίνειας βρίσκεται στη σκάλα, κάποτε η γωνιά όπου έπαιζαν μουσικοί και συνόδευαν την οικογένεια και τους φίλους που χαλαρώνουν στη βεράντα.

room1904-1RpMJ.jpg


Όλα τα δωμάτια απογειώνουν την ομορφιά της Σύμης. Πιο συγκεκριμένα, το «1901»: Η μεγάλη σουίτα. Ένα κόσμημα από μόνο του. Τα εντυπωσιακά ψηλά ταβάνια, ζωγραφισμένα από εξειδικευμένους καλλιτέχνες της εποχής, ανακαινίζονται πλήρως και είναι απλά εκπληκτικά. Στο υπνοδωμάτιο, η οροφή διαθέτει τον Έρωτα, τον Θεό της αγάπης. 

«1902»: Η παλιά κουζίνα. Ένα δωμάτιο 24τ.μ., που φέρνει το πνεύμα του σπιτιού, με όμορφα στοιχεία που διατηρούνται άθικτα, όπως το παλιό τζάκι, η ενσωματωμένη ντουλάπα, τα ράφια και οι κόγχες. Το δωμάτιο όπου συγκεντρώθηκε η οικογένεια μεταμορφώνεται πλέον σε ένα υπνοδωμάτιο γεμάτο χαρακτήρα. Το ιδιωτικό μπάνιο, με θολωτή οροφή και εκπληκτικά vintage τσιμεντοπλακάκια, είναι χτισμένο πάνω σε έναν βράχο που είναι μερικώς εκτεθειμένος και γεμάτος φυτά για να δώσει την αίσθηση του ντους στη φύση με θέα.

entrance1b-o0k1G.jpg


«1903»: Στα 20τ.μ., το δωμάτιο αυτό με τρία μεγάλα παράθυρα, γεμάτο φως, προσφέρει εκπληκτική θέα στο λιμάνι και την ανοιχτή θάλασσα. Ένα ιδιωτικό μπάνιο με ένα εκπληκτικά πολυτελές ντους που κρύβεται σε μια ευρύχωρη ντουλάπα, συμπληρώνει την τέλεια ατμόσφαιρα. Αυτό το δωμάτιο ήταν ένα από τα υπνοδωμάτια του αρχοντικού.

«1904»: Όμορφο αναλογικά, άνετο και ήσυχο στα 25τ.μ., καταφύγιο μυστικιστικά γεμάτο φυσικό φως, ήταν το κύριο υπνοδωμάτιο του αρχοντικού, προσφέροντας ιδιωτικότητα και θέα στο λιμάνι από όλα τα παράθυρά του. Διαθέτει ιδιωτικό μπάνιο με θολωτή οροφή και τα γεωμετρικά σχέδια στο ντους που σχηματίζονται από vintage τσιμεντοπλακάκια δημιουργούν μια υψηλής αισθητικής σύνθεση. Διατηρώντας τα αρχικά χαρακτηριστικά του, αυτό το δωμάτιο χαρίζει γαλήνη.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του ξενοδοχείου!