fbpixel

Search icon
Search
Ένα επιβλητικό αρχοντικό στην Τοσκάνη μαρτυρά τη δημιουργική φύση του ιδιοκτήτη του
INTERIORS

Ένα επιβλητικό αρχοντικό στην Τοσκάνη μαρτυρά τη δημιουργική φύση του ιδιοκτήτη του

Αποδράστε στο καταπράσινο σκηνικό και θαυμάστε τη συγκλονιστικό αισθητική


Η Villa Cetinale είναι η επιτομή της χάρης, που διακατέχει συνολικά την Τοσκάνη. Βρίσκεται λίγο έξω από τη Σιένα της Ιταλίας και το χρυσό αυτό κόσμημα βρίσκεται σ' ένα καταπράσινο τοπίο με αμπελώνες, ελαιώνες και δασωμένους λόφους, που παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι από τα τέλη του 17ου αιώνα, όταν ο καρδινάλιος Flavio Chigi, ανιψιός του Πάπα Αλέξανδρου VII, επέκτεινε ένα μικρό αγρόκτημα σε κάτι μεγαλύτερο, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Από την κομψή εξωτερική διπλή σκάλα μέχρι την εξαιρετική συμμετρία των προσόψεων, το αρχοντικό αυτό παραπέμπει στον στον μεγαλοφυή αρχιτέκτονα Carlo Fontana, μαθητή του Gian Lorenzo Bernini, master της μπαρόκ γλυπτικής. 

Ο Ned Lambton, κιθαρίστας ενός συγκροτήματος, που ονομάζεται Pearl, μόλις είδε το σπίτι το ερωτεύτηκε. Αποτελεί κληρονομιά από τον πατέρα του, Antony Lambton, ο οποίος το αγόρασε το 1977 και ξόδεψε κυριολεκτικά μια περιουσία για να φτιάξει τους κήπους. Ο ίδιος και η σύντροφός του, Claire Ward, κρέμασαν αρκετούς πίνακες ζωγραφικής από την περίοδο της Αναγέννησης. 

ned-lambton-home-1.jpg

«Η κατοχή μιας τέτοιας βίλας είναι μια υπερβολή που δεν μπορούσα πραγματικά να αντέξω» λέει ο Lambton, ο οποίος έγινε ο έβδομος κόμης του Durham μετά τον θάνατο του πατέρα του και ζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο Λονδίνο με τη σύζυγό του, πρώην μοντέλο, Marina Hanbury, και την κόρη τους, Stella (έχει επίσης ένα γιο, τον Frederick και μια ακόμη κόρη, τη Molly, από προηγούμενες σχέσεις του). «Είχα δυο επιλογές» συνεχίζει «Να απολαύσω το σπίτι στην κατάσταση που βρισκόταν ή να το ανακαινίσω και να να το νοικιάζω σε όσους το επιθυμούν για σύντομες χρονικές περιόδους, ώστε να μείνει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια για πολλά χρόνια. Η Marina κι εγώ επιλέξαμε το δεύτερο» εξηγεί. 

Για να αποκαταστήσει τη δομή αυτού του σπιτιού των 3.300 τετραγωνικών μέτρων και το διπλανό παράρτημα των 1.300 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει τα γραφεία και τις γκαρνταρόμπες, το ζευγάρι προσέλαβε τον Bolko von Schweinichen, έναν αρχιτέκτονα από τη Φλωρεντία που είναι γνωστός για το γεγονός ότι αντιμετωπίζει κάθε κτίριο με σεβασμό στην ιστορία του. «Το γραφείο μου χρειάστηκε δύο χρόνια για να μελετήσει σε βάθος το Cetinale και να πάρει τις απαραίτητες άδειες, πριν αρχίσει το έργο της ανακαίνισης το 2010» λέει ο Schweinichen. 

ned-lambton-home-17.jpg

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ζήτησαν από τη διακοσμήτρια Camilla Guinness, μια οικογενειακή φίλη, να αναλάβει την ευθύνη για τους εσωτερικούς χώρους. Θαυμάζοντας το έργο της που χαρακτηρίζεται από το ανεπίσημο στιλ του, που είναι όμως ταυτόχρονα εκλεπτυσμένο και κομψό, η Guiness προσπάθησε να διατηρήσει μεν το ρετρό στοιχείο του σπιτιού, αλλά να το συνδυάσει με μικρές elegant πινελιές, για να δημιουργήσει έναν αριστοκρατικό αέρα. «Έχοντας μείνει πολλές φορές στο Cetinale όσο ζούσε ο πατέρας του Ned, κατάλαβα την επιθυμία του να παραμείνει πιστός στο πρωτότυπο» λέει η interior designer, η οποία είχε και η ίδια μια βίλα, λίγο πιο πέρα. Κατόπιν, τα υπάρχοντα μπάνια ανακαινίστηκαν και μερικά ακόμη δημιουργήθηκαν σε άλλους χώρους, ενώ προστέθηκε και μια κουζίνα στο ισόγειο. 

Από άποψη διακόσμησης, η Guinness επικεντρώθηκε στην επισκευή και την ανανέωση όσων βρίσκονταν ήδη εκεί, όπως για παράδειγμα οι μπαρόκ καρέκλες τραπεζαρίας και τα κρεβάτια του 18ου αιώνα. 

Όταν ο Lambton, λοιπόν, ανέλαβε αυτή την τεράστια και μείζονος σημασίας ανακαίνιση, ήθελε ως επί το πλείστον να τιμήσει την κληρονομιά του πατέρα του. Τώρα τελικά αισθάνεται σαν να είναι ο ίδιος ο κύριος του αρχοντικού. Και δικαίως, αφού πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, που ο καθένας θα ήθελε να έχει στην κατοχή του. «Το Cetinale είναι ακόμα άνετο και ταυτόχρονα όμορφο» λέει, «αλλά σήμερα διαθέτει μια ελαφριά και φιλική ατμόσφαιρα» υπογραμμίζει.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery

Πηγή: Architectural Digest