fbpixel

Search icon
Search
Don't Miss: Τα εγκαίνια της έκθεσης του Γιώργου Λάππα στο Αλατζά Ιμαρέτ
AGENDA

Don't Miss: Τα εγκαίνια της έκθεσης του Γιώργου Λάππα στο Αλατζά Ιμαρέτ

Με τίτλο Maqams of blood and Maqams of milk


Είχα τη μεγάλη τύχη και χαρά να γνωρίσω τον Γιώργο Λάππα διά ζώσης, σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις που είχε δώσει με αφορμή την έκθεση Ντοκουμέντα και Γλυπτικά Τοπία, που είχε παρουσιαστεί στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 2014.

Πέρα από την ευγένεια και την ιδιαίτερη ματιά ενός κοσμοπολίτη, γεμάτου εμπειρίες ανθρώπου, μου είχε κάνει εντύπωση η φλόγα που έκαιγε στη ματιά του: η ακόρεστη περιέργεια του δημιουργού; Η αγάπη για τη ζωή; Μάλλον και τα δύο συνυφασμένα άρρηκτα σε ένα σύμπαν που μπορεί να ήταν μελαγχολικό αλλά ταυτόχρονα ήταν και άκρως γοητευτικό.   

Ο μεγάλος αυτός Έλληνας καλλιτέχνης, ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους γλύπτες και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ήταν ένας δημιουργός συνεπής, ο οποίος εργαζόταν ακατάπαυστα έως το θάνατό του το 2016, επάνω σε μια σπουδαία έκθεση, της οποίας ο τίτλος είχε δοθεί από τον ίδιο. Η έκθεση αυτήν με τίτλο Maqams of blood and Maqams of milk ανοίγει σήμερα τις πόρτες της στο Αλατζά Ιμαρέτ, έναν χώρο με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο, που συνάδει με την τέχνη του Γιώργου Λάππα.

lappas.jpg


Η ενότητα έργων παραπέμπει στον αραβικό όρο maqam, που σημαίνει τόπος, και χρησιμοποιείται στη μουσική ορολογία της Μέσης Ανατολής για να ορίσει το τροπικό σύστημα το οποίο περιγράφει μουσικά φαινόμενα.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Αφροδίτης Λίτη, γλύπτριας και Καθηγήτριας Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και του Ντένη Ζαχαρόπουλου, Ιστορικού και Κριτικού της Τέχνης. Η Αφροδίτη Λίτη σημειώνει: «Η Θεσσαλονίκη με ζωντανό και έντονο μέχρι και σήμερα το ιδιαίτερο ιστορικό παρελθόν της, αποτέλεσε σταθμό στη ζωή και το έργο του Γιώργου Λάππα. Ο τρόπος ζωής, τα αναρίθμητα έργα τέχνης, η θέση της στον Θερμαϊκό, η ιστορία της, η ευρωπαϊκή αλλά παράλληλα και η ανατολική επιρροή, η ιδιότυπη πολυπολιτισμικότητά της και τέλος το χρωματικό αμάλγαμα του υλικού της, ήταν αυτό το οποίο αντλούσε ο ίδιος προκειμένου να χαράξει τις διαδρομές των στόχων του».

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στο έργο ενός δημιουργού που ανέβηκε στον Παρνασσό της Τέχνης, πραγματοποιώντας πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Info: Διάρκεια έως 30 Νοεμβρίου 2017. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93), στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων. 

lappas-610.jpg