fbpixel

Search icon
Search
Doctors say: Αντιμετωπίστε την ενδομητρίωση -τον ένοχο για την υπογονιμότητα
MAGAZINE

Doctors say: Αντιμετωπίστε την ενδομητρίωση -τον ένοχο για την υπογονιμότητα

Η σημασία της πρόληψης και ό,τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε


Ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας κι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής IAKENTRO, Γιάννης Πράπας, αναλύει τη σημασία της άμεσης πρόληψης της ενδομητρίωσης, ως παράγοντα υπογονιμότητας.

Ενδομητρίωση 

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια καλοήθης πάθηση. Κύτταρα από το εσωτερικό της μήτρας σας (ενδομήτριο) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία, όπως στις ωοθήκες ή τις σάλπιγγές σας. Ο έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου ή του σεξ πρέπει να σας βάλει σε υποψίες. Το WH σας λύνει τις υπόλοιπες απορίες.

Συσχέτιση με γονιμότητα 

Οι γυναίκες με προβλήματα σύλληψης έχουν ενδομητρίωση σε ποσοστό 35-50%. Δεν έχει αποκαλυφτεί, όμως, ο ακριβής μηχανισμός που το προκαλεί. Γενικότερα, θεωρείται πάθηση του ανοσοβιολογικού συστήματος με γενετική προδιάθεση. Να σημειωθεί, ότι μόνο το 35% των γυναικών με ενδομητρίωση παρουσιάζει προβλήματα υπογονιμότητας.

Αντιμετώπιιση υπογονιμότητας

Η ηλικία και η έκταση της πάθησης θα καθορίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης. Σε γυναίκες κάτω των 35 ετών με ενδομητρίωση ελαφράς ή μέτριας μορφής μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών. Αν δεν ανήκετε στο 40% των γυναικών που συλλαμβάνουν στους 4-8 μήνες θεραπείας, πρέπει να προχωρήσετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Επίσης, αν είστε πάνω από 35 ετών και η ενδομητρίωση έχει κλείσει τις σάλπιγγές σας ή είναι βαριάς μορφής, πάλι η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

shutterstock-269224412.jpg

Ενδομητρίωση και Εξωσωματική 

Στο αν επηρεάζει η ενδομητρίωση την εξωσωματική συναντάμε αντικρουόμενες απόψεις. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν χαμηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης (περίπου 25-40%) σε σχέση με αυτές που παρουσιάζουν ανεξήγητη υπογονιμότητα. Προφανώς, τα χαμηλότερα ποσοστά παρουσιάζονται στις γυναίκες, στις οποίες η ενδομητρίωση συνοδεύεται από χαμηλή παραγωγή ωαρίων λόγω ηλικίας ή λόγω μεγάλης βλάβης των ωοθηκών. Γενικά, είναι αποδεκτό ότι η ενδομητρίωση είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ωαρίων μέτριας ποιότητας. Όσον αφορά στην εμφύτευση των εμβρύων, μια πρωτοποριακή έρευνα που έγινε στο Ιάκεντρο και παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο συνέδριο, έδειξε ότι το ενδομήτριο δε δημιουργεί φιλόξενο περιβάλλον.

Η περίπτωση ύπαρξης κύστης μεγέθους έως 5 εκ. στην ωοθήκη δε φαίνεται να παίζει ρόλο στην εξωσωματική. Το στάδιο, όμως, της ενδομητρίωσης είναι καθοριστικό. Όσο πιο προχωρημένο είναι, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της ορμόνης οιστραδιόλης, ο αριθμός των παραγόμενων ωαρίων, το ποσοστό εμφύτευσης των εμβρύων και κατά συνέπεια, και το ποσοστό εγκυμοσύνης.

Η εξωσωματική επιβαρύνει την ενδομητρίωση μόνο αν σας υποβάλλουν σε ξεπερασμένες φαρμακευτικές ή χειρουργικές αγωγές. Για να κάνετε εξωσωματική, ενώ έχετε ενδομητρίωση, πρέπει να απευθυνθείτε στο κέντρο εκείνο που έχει τη δυνατότητα της συνολικής διερεύνησης και αντιμετώπισης του προβλήματός σας.

iakedro.jpg
Ευχαριστούμε τον Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας και Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής IAKENTRO, Γιάννη Πράπα, για τις πληροφορίες. Info: thessaloniki@iakentro.gr & athens@iakentro.gr
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 152 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019