fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πώς αναβίωσε ένα παραδοσιακό πατητήρι στην Αίγινα
INTERIORS

Δείτε πώς αναβίωσε ένα παραδοσιακό πατητήρι στην Αίγινα

Μια ωδή στην καλοκαιρινή ύπαιθρο με τη σχεδιαστική υπογραφή των Anaktae


Μπορεί η Αίγινα να είναι περισσότερο γνωστή για τους δωρικούς ναούς, τα βυζαντινά ξωκλήσια και τα νεοκλασικά αρχοντικά της, αλλά η δημώδης, λαϊκή αρχιτεκτονική της διατηρεί τον δικό της διαχρονικό λυρισμό. Τέλειο παράδειγμα αυτής της ατμόσφαιρας αποτελεί η ανακαινισμένη αγροικία-πατητήρι στο Λιβάδι, στον αντίποδα του ζωντανού λιμανιού του νησιού. Δίχως περιττό διάκοσμο αλλά αισθητικά και λειτουργικά άψογη, η εξοχική κατοικία «ενσαρκώνει» το ελεύθερο πνεύμα του ελληνικού καλοκαιριού όταν η ζωή περιστρέφεται γύρω από τις απλές, αλλά πιο ουσιαστικές εμπειρίες.

Χτισμένη τη δεκαετία του 1930 από τη χαρακτηριστική μπεζ-ροζ πέτρα του νησιού, η αγροικία ήταν αρχικά στραμμένη προς τον αμπελώνα της, δεσπόζοντας στο κτήμα και με θέα στη γύρω θάλασσα. Τα κτίσματα χτίστηκαν σταδιακά για να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων που έμεναν και δούλευαν στην αγροικία κατά τη διάρκεια του τρύγου: απλοί χώροι διαβίωσης, ένα πατητήρι, ένα σπίτι με ξυλόφουρνο και στάβλοι λαξευμένοι στο βράχο για να προστατεύουν τα ζώα.

aegina-summer-house-out-13-wRwJg.jpg


Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, τα αμπέλια αντικαταστάθηκαν από φιστικιές, την πιο γνωστή καλλιέργεια της Αίγινας. Με τα χρόνια, το κτήμα εγκαταλείφθηκε και τα κτίσματα άρχισαν να καταρρέουν και να γίνονται ένα με το εύφορο τοπίο.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, λάτρεις της τέχνης με μεγάλη ευαισθησία και σεβασμό απέναντι στην τοπική αρχιτεκτονική και το φυσικό τοπίο, ανέθεσαν στην Anaktae την αποκατάσταση της αγροικίας. Χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά, όπως πέτρα από την περιοχή, η Νταϊάννα Καρβούνη και η Βίβιαν Φίλιππα, συν-ιδρύτριες της Anaktae, συνέθεσαν ξανά το παζλ των πέτρινων τοίχων. Υπό την επιμέλειά τους, ανακατασκευάστηκαν οι ξύλινες οροφές και τα δάπεδα και τοποθετήθηκαν νέα κουφώματα. Ο εξωτερικός φούρνος μετατράπηκε σε έναν μικρό ξενώνα, διατηρώντας το αρχικό σχέδιο και τα υλικά.

aegina-summer-house-1-sKZSt.jpg


Η κατοικία λειτουργεί προφέροντας μια δροσερή ανάπαυλα από την έντονη καλοκαιρινή ζέστη και το φως, ενώ δοξάζει την ενέργεια του ελληνικού καλοκαιριού. Οι χώροι είναι ανοιχτοί και «ρέουν» ως ένας, αλλά μπορούν εύκολα να αναδιαμορφωθούν για να φιλοξενήσουν διαφορετικές δραστηριότητες ή επιπλέον επισκέπτες.

Τα φινιρίσματα και τα έπιπλα που επιλέχθηκαν ταιριάζουν ιδανικά στην απλή και άνετη ζωή στο νησί – minimal, λειτουργική, ευέλικτη, χαλαρή. Όλα τα στοιχεία που παρατηρούνται συνθέτουν το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο για τον καθένα μας.

aegina-summer-house-4-9FgSe.jpg


Με φόντο τους ατμοσφαιρικούς χώρους της αγροικίας, τα νέο-αρχαϊκά έπιπλα από τις συλλογές της Anaktae, κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως μάρμαρο και ξύλο, ισορροπούν μεταξύ λιτότητας και αισθησιασμού ενώ οι απέριττες γραμμές τους δένουν με το μεθυστικό τοπίο και αποκτούν μια νέα γοητεία, υπογραμμίζοντας την εξοχική αισθητική.

Οι πέργκολες από καλάμια και οι βεράντες με πλακάκια τερακότας δημιουργούν έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο για καλοκαιρινή διαβίωση. Απλά πέτρινα παγκάκια κατά μήκος της περιμέτρου του ακινήτου συνδέουν τους ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους με το φυσικό περιβάλλον – κοκκινωπή πέτρα, ωχρός πηλός, καλάμια σε ώχρα, ροζ και πράσινες φιστικιές συνθέτουν μια απολύτως φυσική χρωματική γκάμα.

aegina-summer-house-2-oi94E.jpg


Μια ήρεμη ωδή στις ανθρώπινες αναλογίες και τα φυσικά υλικά, που αντισταθμίζεται από τη συλλογή σύγχρονης τέχνης των ιδιοκτητών, η οποία περιλαμβάνει πολλά έργα που έχουν δημιουργήσει καλλιτέχνες που ζουν στην Αίγινα.

«Η κατοικία σχεδιάστηκε για να τιμήσει την ήσυχη αλλά μαγική αύρα αυτού του χαμηλών τόνων νησιού και να διεγείρει διακριτικά όλες τις αισθήσεις. Πέρα από λειτουργικές και αισθητικές απόψεις, θέλαμε να εμποτίσουμε αυτό το αγαπημένο σπίτι με μια ατμόσφαιρα που φέρνει ανάταση αλλά και με θετική ενέργεια», λένε η Νταϊάννα Καρβούνη και η Βίβιαν Φίλιππα.

aegina-summer-house-3-pBG1s.jpg

About

Η εταιρεία design και αρχιτεκτονικής Anaktae που έχει βάση στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2009 από την industrial designer Νταϊάννα Καρβούνη και την αρχιτέκτονα Βίβιαν Φίλιππα, εκφράζοντας μια εκλεκτική προσέγγιση στον ορισμό της αισθητικής.

Οι ίδιες διαχειρίζονται κάθε στάδιο της σχεδιαστικής και παραγωγικής διαδικασίας και δημιουργούν ένα μεγάλο εύρος προϊόντων: χειροποίητα έπιπλα, καθιστικά, φωτιστικά, χαλιά και αντικείμενα που μπορούν να γίνουν custom made ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν projects μεγάλης κλίμακας, interiors και αρχιτεκτονικά.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Σιαράπης