fbpixel

Search icon
Search
Perfect Sleep: To μυστικό που δεν γνωρίζατε ότι θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα
HEALTH

Perfect Sleep: To μυστικό που δεν γνωρίζατε ότι θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα

Διατηρήστε σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός σας τη νύχτα μ' αυτά τα μυστικά


Στις μέρες μας ένας καλός και απολαυστικός ύπνος, μπορεί και να χαρακτηριστεί ως είδος πολυτελείας. Τα απαιτητικά ωράρια, το άγχος, οι αϋπνίες είναι κάποια από τα σημάδια, που μας εμποδίζουν να αποφορτιστούμε πλήρως από την καθημερινότητα μας. Ανεξαρτήτως από το πόσο καλή είναι η βραδινή ρουτίνα που έχετε υιοθετήσει, υπάρχει και το ενδεχόμενο να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας, αδυνατώντας να κοιμηθείτε. Μία ενδεχόμενη αιτία, που χρειάζεται να λάβετε υπόψιν, είναι η μη σωστή θερμοκρασία του σώματός σας. Ορισμένες φορές μπορεί να τρέμετε από το κρύο και άλλες να νιώθετε μια αποπνικτική ζέστη. Για να διακόψετε μια και καλή αυτή την ενοχλητική κατάσταση υπάρχουν απλοί και εύκολοι τρόποι, προκειμένου να βρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία.

bed-3.jpg

Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τους τρόπους που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του σώματός σας!

1. Θερμαινόμενη Βάση

Το θερμαινόμενο υπόστρωμα είναι μια επιλογή η οποία μπορεί να σας λύσει πολύ γρήγορα τα χέρια. Διαθέτει ρύθμιση διαφορετικών θερμοκρασιών και εσείς επιλέγετε αναλόγως των αναγκών σας και της θερμοκρασίας του δωματίου σας. Το καλό είναι ότι μπορείτε να το ρυθμίσετε ακόμη και πριν πάτε για ύπνο.

2. Επενδύστε στα ιδανικά σεντόνια

Ναι, μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι και το σημαντικότερο βήμα που πολλές φορές μπορεί να παραλείπουμε. Τα κλινοσκεπάσματα αποτελούν συστατικό στοιχείο στην εξασφάλιση ενός απολαυστικού ύπνου. Τη νύχτα το σώμα μας δαπανά θερμότητα. Αυτό σημαίνει ότι η υφή, η ποιότητα και το ύφασμα του σεντονιού σας πρέπει να συμβαδίζει και με την εποχή. Τους καλοκαιρινούς και ζεστούς μήνες δεν πρέπει να παγιδεύεται θερμότητα. Ειδάλλως θα παράγεται ιδρώτας, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεστε και να χάνετε τον ύπνο σας. Προτιμήστε φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, το μπαμπού ή τα λινά υφάσματα, με πυκνότητα από 200 μέχρι 400 νήματα. Αντιθέτως το χειμώνα, που η θερμοκρασία πέφτει, άρα θέλετε να παγιδεύσετε θερμότητα, επιλέξτε κλινοσκέπασμα με περισσότερα από 400 νήματα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα λευκά είδη αποτελούν την κορυφαία επιλογή στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας, διατηρώντας το δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα.

Info: Τακτικό πλύσιμο σεντονιών κάθε 7-10 μέρες και πλύσιμο ή ακόμη και αντικατάσταση μαξιλαριού κάθε 6 μήνες.

bed-4.jpg
Image source: @carolinedemaigret

3. Διαλέξτε πάπλωμα

Εξίσου σημαντικό όπλο για να επιβιώσουμε τις κρύες νύχτες είναι το πάπλωμα. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε το πάπλωμα διαθέτει μονάδα μέτρησης, την ισχύ πλήρωσης, η οποία περιγράφει τη μονωτική ισχύ του, ήτοι την ιδιότητά του να σας κρατάει ζεστούς. Όσο υψηλότερη είναι η ισχύς πλήρωσης, τόσο πιο χνουδωτό το πάπλωμα και τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά του να μονώνει. Για τους χειμερινούς μήνες η ιδανική μονωτική ισχύ που χρειάζεται να διαθέτει το πάπλωμά σας, είναι 750 μονάδες. Μια άλλη μονάδα μέτρησης είναι η θερμική απόδοση ενός παπλώματος, η οποία μετριέται σε togs. Το ιδανικό σκέπασμα είναι αυτό που μας κρατάει όσο ζεστούς θέλουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιλέξτε το χειμερινό σας πάπλωμα να κυμαίνεται από 10.5 εώς 13.5 togs, το φθινοπωρινό ή ανοιξιάτικο από 7.5 εώς 10.5 και τέλος το καλοκαιρινό σκέπασμα από 3.0 εώς 4.5 togs.

4. Επιλέξτε την κατάλληλη κουβέρτα

Το layering είναι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσετε το κρύο. Καθώς οι θερμοκρασίες αλλάζουν όλη τη νύχτα, μπορείτε να προσαρμόσετε και τα «στρώματά» σας. Η κουβέρτα είναι επίσης η ιδανική λύση, όταν μοιράζεστε το κρεβάτι σας, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσετε τέλεια θερμοκρασία για δύο άτομα ταυτόχρονα. Μετά τα σεντόνια κοιτάμε το είδος την κουβέρτας που χρειαζόμαστε. Μια «βαριά» υφή σίγουρα θα σας βοηθήσει τις πρώτες ώρες τους χειμερινούς μήνες.

cgfxfwsdnk4.jpg
Image source: @_thefab3

Tip 1: Τους χειμερινούς μήνες επιλέξτε βαμβακερό sleepwear και μάλλινες κάλτσες. Θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ευκολότερα ζεστοί από οποιοδήποτε άλλο συνθετικό ύφασμα.

Tip 2: Λίγο πριν ξαπλώσετε, κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζετε ευκολότερα το σώμα σας να μπει σε κατάσταση ύπνου.