fbpixel

Search icon
Search
CPHFW: Ό,τι ξεχωρίσαμε κατά τη διάρκεια του Copenhagen Fashion Week
FASHION NEWS

CPHFW: Ό,τι ξεχωρίσαμε κατά τη διάρκεια του Copenhagen Fashion Week

Συμπεριλαμβανομένων των scandi επιλογών για την ήσυχη πολυτέλεια και το inclusivity


Η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο συναρπαστικές στο ημερολόγιο μόδας. Από το γοητευτικό σκανδιναβικό street style μέχρι τους πρωτοποριακούς, καινοτόμους σχεδιαστές που παρουσιάζονται στις πασαρέλες μας έχει τραβήξει την προσοχή. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στις cool-girl δανέζικες μάρκες όπως οι Ganni, Stine Goya, Saks Potts και Rotate Birger Christensen για απόδειξη. Και ενώ αυτές οι καθιερωμένες ετικέτες έχουν ανοίξει το δρόμο, οι νέοι και ανερχόμενοι σχεδιαστές της Κοπεγχάγης προσφέρουν νέες προοπτικές στη σκανδιναβική αισθητική, έχοντας πάντα ως γνώμομα τη βιωσιμότητα που έχει καθιερωθεί στο fashion scene της δανέζικης πρωτεύουσας.

Πάρτε την πιο πρόσφατη σεζόν Άνοιξη 2024 - σύμφωνα με το Forbes, τουλάχιστον οι μισές από τις συλλογές που παρουσιάστηκαν έπρεπε να είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα υλικά, και τα σχέδια αυτά ξεχείλιζαν από δημιουργικότητα. Από την υπερβολική ανάμειξη μοτίβων και τις ενδιαφέρουσες ασύμμετρες δημιουργίες μέχρι τις φουτουριστικές εκδοχές της κλασικής ραπτικής, πολλές από τις συλλογές που παρουσιάστηκαν στην CPHFW Άνοιξη 2024 ήταν τόσο καινοτόμες και αξιομνημόνευτες όσο και τα συναρπαστικά ρούχα που είδαμε στους δρόμους. 

Ακολουθούν τέσσερα πράγματα που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε από την Εβδομάδα Μόδας Κοπεγχάγης Άνοιξη 2024.

Street style

acielle-style-du-monde.jpg
Image source: Acielle Style Du Monde

Flats were everywhere

Τα ballet flats διεκδικούν τη θέση του παπουτσιού του καλοκαιριού και παρά το βροχερό καιρό κατά τη διάρκεια του Copenhagen Fashion Week, τα flats ήταν παντού. Ωστόσο, η νέα γενιά δεν είναι οι κλασικές μπαλαρίνες που ήταν δημοφιλείς τη δεκαετία του '80. Αυτή τη φορά, έρχονται με ένα twist - είτε πρόκειται για τα mesh flats που όλα τα fashion girls επιλέγουν, είτε τα εντυπωσιακά διακοσμημένα με κρύσταλλα φλατ του Alaïa,  είτε για τα Tabis με διαιρούμενα δάχτυλα του Margiela.

the-style-stalker.jpg
Image source: The Style Stalker

The coats

Η Αυγουστιάτικη Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης συνήθως πραγματοποιείται σε ένα ηλιόλουστο background. Φέτος, όμως, το σκηνικό ήταν λίγο πιο μουντό και βροχερό. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να δούμε όλες εκείνες οι τάσεις που θα μας απασχολήσουν από το Φθινόπωρο. Πιο συγκεκριμένα τα πανωφόρια είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα look. Αυτά που ξεχωρίσαμε ήταν η all time classic μπεζ καμπαρντίνα στην πιο oversized εκδοχή της, το brown washed leather jacket και φυσικά, τα σακάκια σε cropped αλλά και baggy εκδοχές. 

Runway

00003-paolina-russo-spring-2024-ready-to-wear-copenhagen-credit-gorunway.webp
Paolina Russo Spring 2024 Ready-to-wear

Inclusivity

Παρά των fashion statements που πραγματοποιήθηκαν αξίζει να αναφερθεί το diversity που κυριάρχησε που καλύπτει την ηλικία, το φύλο, το σώμα - και όχι μόνο. Υπήρξε μια προκλητική ανατροπή του ανδρικού power dressing στο Latimmier, με κομματιασμένα αποδομημένα κοστούμια και διάφανες μπλούζες. Αντίθετα, η συλλογή της Paolina Russo έμοιαζε με ένα ουτοπικό θηλυκό παραμύθι, κυρίως με μοντέλα μεγαλύτερης ηλικίας, που φορούσαν ρούχα plus-size και που χρησιμοποιούσαν προσθετικά μέλη. Αυτή η συμμετοχικότητα συνεχίστηκε στην OpéraSport, όπου επιλέχθηκαν πιο ώριμα μοντέλα. Σε μια εποχή που οι πασαρέλες φέρονται να γίνονται όλο και λιγότερο περιεκτικές, αυτό το είδος εκπροσώπησης στην πρωτεύουσα των cool girls αφήνει αναμφίβολα ένα μόνιμο βιομηχανικό αποτέλεσμα.

Elevated quiet luxury

herskind.jpg
Herskind SS24

Αν ψάχνετε για απίστευτα δροσερά, κομμένα και ραμμένα κομμάτια με μια χαλαρή ατμόσφαιρα, οι Σκανδιναβοί σχεδιαστές το καταφέρνουν. Πάρτε την Herskind, η οποία προσφέρει με συνέπεια συνοπτικές συλλογές που μοιάζουν ταυτόχρονα διαχρονικές και trend-forward. Η συλλογή τους CPHFW Άνοιξη 2024 επέκτεινε αυτή την τεχνογνωσία με υπερυψωμένα capsule κομμάτια, όπως μοντέρνα κοστούμια, δροσερές καμπαρντίνες και καινοτόμες εκδοχές του κλασικού tailoring, όπως αυτό το oversized παλτό χωρίς ζώνη και το διπλό γιλέκο. 

Beloved minimalism

the-garment.jpg
Image source: The Garment

Ένα ακόμα brand που μας κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν το 'The Garment'. Η μάρκα των Charlotte Eskildsen και Sophia Roe με έδρα την Κοπεγχάγη, που αγαπήθηκε για τα πλεκτά και τα ραφτά της, παρουσίασε μια ποικιλία από φρέσκα ανοιξιάτικα βασικά είδη. Στα αξιοσημείωτα περιλαμβάνονταν οι off-the-shoulder γραμμές, τα very Danish γιλέκα σε staple χρώματα αλλά και οι ασσυμετρίες.

Feature image source: Style Du Monde, Spotlight