Τα τζιν κατασκευάστηκαν αρχικά ως ακατέργαστα ενδύματα εργασίας κυρίως για τους καουμπόηδες αλλά και τους ανθρακωρύχους. Πλέον είναι ένα από τα πιο μοντέρνα, διαχρονικά και αγαπημένα κομμάτια στις γκαρνταρόμπες των γυναικών. Φυσικά, η σωστή χρήση αλλά και η φροντίδα του denim trouser και όχι μόνο είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η άριστη εμφάνισή τους μέσα στα χρόνια.
Αξίζει να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που επιλέγετε να βάλετε τα τζιν στο πλυντήριο και στο στεγνωτήριο, εκτίθενται σε θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν το χρώμα τους και να προκαλέσουν φθορές στο ύφασμα. Υπάρχουν φορές μάλιστα που το καθημερινό σας παντελόνι χρειάζεται έναν πλήρη καθαρισμό καθώς έχει εκτεθεί σε σκόνη ή έντονους λεκέδες αλλά και άλλες που απλώς αρκεί να φρεσκάρετε το άρωμά του, ώστε να νιώθετε ότι είναι πιο καθαρό από ποτέ. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σωστή απάντηση στην ερώτηση πότε κάποιος πρέπει να πλένει το jean του. Οι ειδικοί λένε ότι έχουν δει παλιά denim που πλένονται αρκετά συχνά και άλλα που δεν έχουν μπει ποτέ στο πλυντήριο. Μπορείτε να τα πλύνετε μόλις τα αγοράσετε, στο τέλος της ημέρας, μια φορά τον μήνα ή ακόμα και μετά από 6 μήνες.
Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε όλους τους τρόπους με τους οποίους έχετε τη δυνατότητα να καθαρίσετε ένα τζιν κομμάτι, ανάλογα με τη συχνότητα που επιθυμείτε. Διαλέξτε αυτόν που θεωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο και προσθέστε τον στην καθημερινότητά σας. Βασικός κανόνας για το πλύσιμο είναι να αποφεύγετε τα σκληρά απορρυπαντικά ή τα μαλακτικά των υφασμάτων γιατί μπορεί να μαλακώσουν το ύφασμα κάτι το οποίο θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη και ταχύτερη φθορά του.
Μπανιέρα
Εάν έχετε λίγο χρόνο, που αυτές τις μέρες έχουμε και με το παραπάνω, ο συγκεκριμένος τρόπος θα σας εντυπωσιάσει. Γεμίστε τη μπανιέρα με χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο απορρυπαντικό. Έπειτα βυθίστε το τζιν και ανακινήστε από το νερό κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Τρίψτε λίγο πιο έντονα στο σημείο που διακρίνετε τους υπερβολικούς λεκέδες. Αφήστε τη μπανιέρα να αδειάσει από το νερό και στρίψτε δυνατά το item ώστε να στραγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην «κρατήσει» νερό. Τέλος, απλώστε το για να στεγνώσει, φροντίζοντας να μην είναι πολύ τσαλακωμένο.
Πλυντήριο
Αδιαμφισβήτητα, ο πιο γρήγορος και βολικός τρόπος πλυσίματος είναι να το τοποθετήσουμε στο πλυντήριο, το οποίο όμως ενέχει τους κινδύνους που αναφέραμε προηγουμένως. Εάν παρόλα αυτά επιθυμείτε να ακολουθήσετε αυτή την τακτική, καλό θα ήταν να δώσετε προσοχή σε κάποια βήματα. Αρχικά, τοποθετήστε το παντελόνι ή οποιοδήποτε denim ρούχο σας από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή το μέσα-έξω. Ρυθμίστε το πρόγραμμα του πλυντηρίου σας σε ήπιο κρύο νερό. Προσθέστε μαλακό απορρυπαντικό και μαλακτικό. Επιλέξτε το πρόγραμμα που δεν έχει στύψη και αποφύγετε το στεγνωτήριο. Απλώστε!
Γενική συντήρηση & φροντίδα
Είναι γνωστό πως κάθε τζιν παντελόνι έχει τη δική του ιστορία, καθώς μπορεί να έχει περάσει από γενιά σε γενιά αλλά είναι και το κομμάτι που επιλέγουμε τις περισσότερες μέρες της καθημερινότητας. Το πόσο συχνά το επιλέγετε για να στολίσει τα σύνολά σας και να δώσει τον προσωπικό χαρακτήρα στο στιλ σας, αλλά και πώς του «συμπεριφέρεστε» είναι όλοι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν μορφή μέσα στον χρόνο. Για να του δώσετε μια διαχρονικότητα σάς παρέχουμε μερικά extra tips.
1. Όσον αφορά τους απλούς λεκέδες ισχύει ότι είχαμε πει για τα leather jackets. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό στεγνό πανάκι και καθαρίστε απαλά στο ύφασμα μέχρι να απομακρυνθούν εντελώς. Μη βάζετε δύναμη καθώς υπάρχει κίνδυνος για την καταστροφή του χρώματος.
2. Για να μυρίζουν υπέροχα κάθε φορά που επιλέγετε να τα φορέσετε, μπορείτε είτε να τα αφήνετε σε εξωτερικό χώρο όταν ο καιρός το επιτρέπει ή να χρησιμοποιείτε ένα σπρέι υφασμάτων που καταπολεμά την άσχημη οσμή και χαρίζει φρεσκάδα.
3. Εάν τα denim items είναι σκληρά μετά το πλύσιμο υπάρχουν δύο τρόποι για να τα κάνετε να μαλακώσουν. Ο ένας είναι να τα φορέσετε πριν στεγνώσουν εντελώς και ο άλλος να τα σιδερώσετε σε χαμηλή θερμότητα και πολύ προσεκτικά για να αποφύγετε τη συρρίκνωση.