fbpixel

Search icon
Search
Carless islands: 5 θαλασσινοί προορισμοί του κόσμου όπου απαγορεύεται το αυτοκίνητο
ESCAPE

Carless islands: 5 θαλασσινοί προορισμοί του κόσμου όπου απαγορεύεται το αυτοκίνητο

Μας προσκαλούν να πάρουμε το πόδι μας από το γκάζι και να αφεθούμε σε μια slow living καθημερινότητα


Στην καθημερινότητά μας, είναι γεγονός ότι οι έντονοι ρυθμοί και η ταχύτητα μας συντροφεύουν κάθε στιγμή. Στρες στη δουλειά και προθεσμίες ή καθυστερήσεις, οι οποίες χρειάζεται άμεσα να καλυφθούν από την πλευρά μας, πρωταγωνιστούν συνεχώς. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχέση μας με το αυτοκίνητό μας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο πιεστικά. Πολλές φορές, έχουμε πραγματικά ανάγκη να ξεφύγουμε και να ταξιδέψουμε, αναζητώντας προορισμούς, οι οποίοι θα μας μυήσουν σε μια slow living κουλτούρα, στην οποία θα γνωρίσουμε ακόμη βαθιά τη γαλήνια πλευρά του εαυτού μας. Όσο περίεργο και να μας φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση, υπάρχουν τόποι, και συγκεκριμένα νησιά, στα οποία ο ήρεμος τρόπος ζωής είναι αυτοσκοπός. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη συνθήκη πρωταγωνιστεί και στους κανόνες μεταφοράς, καθώς η μετακίνηση με αυτοκίνητο απαγορεύεται. Η γη τους είναι ευλογημένη με πλούσια φυσική ομορφιά, η οποία υπόσχεται να μας συνεπάρει σε έναν παραμυθένιο κόσμο.

Ας γνωρίσουμε μαζί τους νησιωτικούς αυτούς προορισμούς, στους οποίου η λέξη "αυτοκίνητο" δεν χρησιμοποιείται ποτέ...

Lamu Island - Kenya

shutterstock-646600369.jpg


Ως σημαντικός κόμβος του περιφερειακού εμπορίου από την προϊσλαμική εποχή, αυτό το νησί στα ανοικτά των ακτών της Κένυας είναι γεμάτο ιστορία και πολιτισμό. Το νησί Lamu αποτελεί ένα ξεχωριστό πολιτισμικό αμάλγαμα, το οποίο ενώνει σε αρμονία την αραβική αρχιτεκτονική με τα στοιχεία του ινδικού και κινεζικού πολιτισμού. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να εξερευνήσουν τις ακτές του, ανεβαίνοντας σε ένα dhow, στο παραδοσιακό είδος ιστιοφόρου του Ινδικού Ωκεανού που κάποτε μετέφεραν καφέ, μπαχαρικά και ελεφαντόδοντο από και προς όλη την περιοχή, αν και το ταξίδι με γαϊδουράκι είναι μια εναλλακτική λύση για όσους κινούνται στη στεριά.

Lopud - Croatia

shutterstock-1049733335.jpg

H θαλασσινή γοητεία της Αδριατικής μας περιμένει για να επισκεφθούμε το νησί Lopud, το στολίδι των νησιών Elaphiti της Κροατίας. Διασχίζουμε κάθε σημείο του χωρίς αυτοκίνητα και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα την ομορφιά πολλών εκκλησιών του 15ου αιώνα, οι οποίες μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε κάποιο από τα spin-off του Game of Thrones. Για τους λάτρεις των φανταστικών τοπόσημων, το Lopud είναι η μόνιμη έδρα του Your Black Horizon Art Pavilion, της εγκατάστασης του Olafur Eliasson που συνδυάζει την Τέχνη και την αρχιτεκτονική και έκανε το ντεμπούτο της στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2005.

Mackinac Island - Michigan

shutterstock-721187500.jpg

Το νησί Mackinac βρίσκεται στα Στενά του Mackinac που χωρίζουν την άνω και την κάτω χερσόνησο του Michigan και μοιάζει με ένα ταξίδι στο παρελθόν - και όχι μόνο επειδή οι άμαξες με άλογα παραμένουν ένα σχετικά συνηθισμένο μέσο μεταφοράς. Το νησί έχει μεταμορφωθεί σε μια ζωντανή χρονοκάψουλα της αμερικανικής αρχιτεκτονικής, παρουσιάζοντας στιλ που κυμαίνονται από το αποικιακό έως το βικτοριανό, τόσο γοτθικές όσο και Tudor επιρροές. 

Paquetá Island - Brazil 

shutterstock-1774669772.jpg


Λιγότερο από 10 μίλια μακριά από τη φασαρία του Ρίο ντε Τζανέιρο, το νησί Paquetá προσφέρει μια αγκαλιά και ζεστασιά, μακριά από τον θόρυβο. Τα περισσότερα σπίτια της χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά υπάρχουν και κάποιες παλαιότερες κατασκευές που χρονολογούνται από τις αρχές του 1700, όλες καλά διατηρημένες. Ολόκληρο το νησί διαμορφώθηκε με περίτεχνο τρόπο, με πολλά ζεστά μέρη για να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τη φύση. Λόγω του μεγέθους της και του γεγονότος ότι είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος, αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα μέρη του Ρίο ντε Τζανέιρο, με σχεδόν κανένα έγκλημα. Μπορούμε να περάσουμε μια Κυριακή κάνοντας ποδήλατο στα πέντε μίλια του νησιού για να ακούσουμε τις καμπάνες του παρεκκλησιού São Roque, το οποίο αποτελεί σταθερό στοιχείο του νησιού από το 1697) και την πανταχού παρούσα μουσική samba.

Venice - Italy

shutterstock-566471221.jpg
Από τη λίστα δεν γίνεται να απουσιάζει η πόλη του ρομαντισμού. Αν και τεχνικά πρόκειται για ένα αρχιπέλαγος 100 και πλέον νησιών που συνδέονται με εκατοντάδες γέφυρες, η Βενετία αποτελεί τη μεγαλύτερη ζώνη χωρίς αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Αυτό δεν αποτελεί πραγματικό εμπόδιο για τους λάτρεις της Τέχνης και της αρχιτεκτονικής, οι οποίοι μπορούν να δουν αξιοθέατα της αναγεννησιακής εποχής, όπως η Ponte Rialto, η Basilica di Santa Maria della Salute και το παλάτι των Δόγηδων, κάνοντας μια βόλτα με vaporetti στο Μεγάλο Κανάλι ή διασχίζοντας το εκτεταμένο δίκτυο πεζογεφυρών της πλωτής πόλης. Ωστόσο, κανένα ταξίδι στη Βενετία δεν είναι πραγματικά ολοκληρωμένο χωρίς μια γοητευτικήβόλτα με γόνδολα σε μερικές από τις πιο ήσυχες υδάτινες οδούς της. 

Travel to the most stress - free islands! 

Source: Architectural Digest magazine